پارس ناز پورتال

سلامت بدن و این نکات مهم | تاثیر احساسات و هیجانات روی سلامت بدن

سلامت بدن و این نکات مهم | تاثیر احساسات و هیجانات روی سلامت بدن

تاثیر احساسات و هیجانات روی سلامت بدن 

هیجانات درونی بدن می‌توانند کاملا روی سلامت و وضعیت جسمی تاثیرگذار باشند، استرس و اضطراب بیشترین تاثیر را روی بدن دارند. احساسات ما پیوندی مستقیم با بدن ما دارند، بهمین دلیل است که نه تنها بر روان ما بلکه بر وضعیت جسمانی ما هم تأثیرگذار هستند. بنابر این لازم است بدانیم احساسات ما چه قدرتی دارند

 

و چطور می‌توانند به ما کمک کنند تا وضعیت روانی خودرا تحت بازرسی داشته باشیم و سلامتی جسمانی خودرا حفظ کنیم. اگر به احساسات اذيت دهنده ي خود توجه کنیم، نه تنها بخود کمک میکنیم بلکه وضعیت روانی و جسمانی خود رابه تعادل میرسانیم.

 

۱- عشق

اگر عشق را تجربه کرده باشید احتمالا متوجه شده اید که دراین شرایط ضربان قلب بالاتر می‌رود و تعریق دستها بیشتر می شود. این مسأله در اثر برانگیختگی هورمونهای آدرنالین و نوراپینفرین رخ می دهد.

 

از طرفی دیگر، اوکسیتوسین یا همان هورمون عشق، در شما احساس شادی و اعتماد به نفس ایجاد می کند، بخش هایي از مغز که تأثیری تسکین بخش دارند فعال می شود و دردهای شما را از میان میبرد و سلامتی قلبی شما را افزایش می دهد. گفته می شود افراد متأهل در مقایسه با افراد مجرد از عمر طولانی تری برخوردارند.

 

۲- خشم و اضطراب

احساس خشم می تواند تأثیرات مختلفی بر بدن داشته باشد؛ از سردرد و بی خوابی گرفته تا اختلالات گوارشی، مشکلات پوستی، سکته ي قلبی و حتی سکته ي مغزی. اگر فرد نگرانی هستید، احساس خشم می تواند

 

با تشدید علائم اختلال اضطراب وضعیت شما را ناگوار تر کند. پس برای آنکه اجازه ندهید این احساس بر شما غلبه کند، می بایست بعلت خشم تان پی ببرید و با دیگران درباره ي افکار خود صحبت کنید. راه حل مشکل را پیدا کنید و افکار زیان بخش را از خود دور کنید.

 

۳- افسردگی

افسردگی نوعی اختلال ذهنی است که می تواند منجر به دردهای عاطفی شود. این حالت خطر بروز تعداد زیادی از بیماری ها را افزایش می دهد و سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند. علاوه بر این، افسردگی بدلیل فقدان آرامش یا درگیری هاي فکری فراوان باعث بی خوابی در فرد می شود.

سلامت بدن و این نکات مهم | تاثیر احساسات و هیجانات روی سلامت بدن

۴- ترس

وقتی دچار ترس هستیم، صورت ما از خون خالی می شود و رنگ پریده بنظر می‌آییم. این حالت در اثر واکنش «جنگ یا گریز» دستگاه عصبی خودکار بدن رخ می دهد «یک واکنش فیزیولوژیک که جانوران در پاسخ به ادراکات خود نسبت به موقعیت هاي خطرناک انجام می‌دهند».

 

وقتی با چیز هراس انگیزی مواجه می‌شویم، عروق خونی جریان خون بطرف صورت و دستها و پاها را محدود می کنند و خون بیشتری رابه ماهیچه ها و بدن میرسانند، به این ترتیب میتوانیم با انچه باعث ترس شده بجنگیم یا ازآن بگریزیم.

 

۵- نفرت

احساس نفرت به یک چیز یا -ازآن بدتر- به یک شخص، در بین همه ی ي احساسات بیشترین دشواری را برای نظارت دارد. برخلاف احساسات دیگری مثل ترس و خشم که ضربان قلب را بالا می‌برند، احساس نفرت ضربان قلب را تا حدودی کاهش می دهد. به علاوه، دراین شرایط ممکن است دچار تهوع یا احساس بدی در ناحیه ي معده شوید.

 

برای مقابله با این حالت، یک نفس عمیق بکشید، به این فکر کنید که تنها احساسات تان هستند که سعی دارند افکارتان رابه نظارت درآورند، پس مخالف احساس تان عمل کنید و بجای مسخره کردن یک چیز یا یک نفر، نسبت به آن مهربان باشید.

 

۶- خجالت

اگر فرد دچار شکل سالمی از خجالت باشد عزت نفس و اراده ي آزاد خودرا از دست نمیدهد. اما شکل ناسالم آن طبق معمول ریشه در گذشته دارد و به بخشی از وجود فرد و نوعی اضطراب تبدیل می شود. این حالت باعث بروز مشکلاتی مثل تولید بیش اندازه ي کورتیزول که اصلی ترین هورمون اضطراب است شده و می تواند منجر به تپش قلب و تنگی عروق خونی شود.

 

برای غلبه بر این احساس، از مقایسه ي خود با دیگران دست بکشید. در خود ایجاد اعتماد به نفس کنید و از افکار و نظرات دیگران ترسی نداشته باشید. اجازه دهید هر چه مایلند انجام دهند و به خاطر داشته باشید که شما تنها کسی هستید که حقیقت را میداند. خودتان رابه چالش بکشید، دراین مبارزه پیروز شوید و به خودتان عشق بورزید.

 

۷- غرور و تحقیر دیگران

غرور بیجا از افکار منفی درباره ي دیگران و این تصور که کسی بهتر از شما وجود ندارد نشأت میگیرد. این حالت می تواند باعث بروز تنش در شما شود که مشکلاتی مثل سوزش معده، معده درد، افزایش فشار خون و غیره را در پی دارد. ضرب المثل «غرور مقدمه ي شکست است» نشان می دهد غرور می تواند منجر به سرانجامی شود که در اثر نادیده گرفتن خطرات احتمالی رخ می دهد.

 

اگر معذرت خواهی برای شما کار دشواری است از این روشها استفاده کنید: دست از کمالگرایی بکشید و شکست هایتان رابه منزله ي فرصتی برای تلاشی بهتر بدانید. احساس همدلی بیشتری نسبت به دیگران داشته باشید و سعی کنید احساسات انها را درک کنید. دیگران را همانطور که هستند بپذیرد، عذرخواهی خودرا بنویسید و احساس خجالت بیش از اندازه نداشته باشید چرا که همین مسأله از داشتن آزادی پیشگیري می کند.

 

۸- حسادت

بعضی افراد احساس حسادت را بد نمی‌دانند، اما این تنها زمانی است که حسادت بیش از اندازه نباشد. حسادت معمول احساسی است که فرد در زمان نگرانی یا ترس از دست دادن فرد مورد علاقه اش تجربه می کند.

 

اما شکل ناسالم حسادت می تواند به قلب آسيب وارد کند و به روابط و خانواده ها آسیب بزند. فشار ناشی از حسادت ضربان قلب و فشار خون را بالا میبرد. این احساس دیگر علائم ناشی از احساسات منفی را هم می تواند در پی داشته باشد، مثل کم اشتهایی، افزایش یا کاهش وزن چشمگیر، بی خوابی، مشکلات معده و غیره.

 

ابتدا لازم است که به شریک عاطفی خود اعتماد داشته باشید. از مقایسه ي خود با دیگران دست بردارید و حقیقت را از تصورات غیر واقعی جداسازی کنید. این موارد مؤثرترین شیوه ها برای غلبه بر حسادت در روابط عاطفی هستند.

 

۹- شادی

ارسطو فیلسوف معروف یونانی می‌گوید: «شادی مفهوم و هدف زندگی و غایت نهایی هستی انسان است.» شادی و سلامتی رابطه اي تنگاتنگ با یک دیگر دارند؛ به گونه اي که این احساس سلامتی قلب را افزایش می دهد، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند

 

و عمر طولانی تری به ما می بخشد. به علاوه، احساس شادی به ما کمک می کند بر اضطراب خود غلبه کنیم. طبق تحقیقات، احساس شادی تأثیری سودبخش بر طول عمر دارد؛ به گونه اي که خطر مرگ را تا ۱۸ درصد در افراد سالم و تا ۲ درصد در افرادی با سابقه ي بیماری کاهش می دهد.

 

از الان احساس شادی در خود ایجاد کنید. کسی راکه دوستش دارید در آغوش بگیرید، نه برای تحت تأثیر قرار دادن دیگران بلکه برای خودتان و هر طور مایل هستید لباس بپوشید و فراموش نکنید که لبخند بزنید. علاوه بر این، فعال بودن را فراموش نکنید، زمانی را در محیط بیرون بگذرانید، خواب شبانه ي مناسبی داشته باشید. و مهم تر از همه ی آنکه از زندگی خود لذت ببرید.

 

افسردگی و نگرانی خطر مرگ بر اثر بیماری کبدی را افزایش می دهد

علاوه بر خطر بروز بیماری هاي قلبی، احساس نگرانی یا افسردگی می تواند منجر به بروز بیماری کبدی شود. تحقیقات نشان می دهد اختلالات روانی میتوانند خطر ابتلا به بیماری هاي قلبی-عروقی را افزایش دهند.

 

بیماری هاي قلبی- عروقی نیز از عوامل بروز بیماری کبدی اي هستند که به آن کبد چرب غیر الکلی گفته می شود. این بیماری می تواند منجر به التهاب و نارسایی کبد شود. بنابر این احساس افسردگی یا نگرانی می تواند خطر مرگ بر اثر بیماری کبدی رابه میزان قابل توجهی بالا ببرد.

 

استرس از عوامل مهم ايجاد سردردها، بي‌خوابي، كابوس ديدن، افسردگي، اضطراب، نوسانات خلقي و رفتارهاي تنشي است كه البته اين موارد تنها اندكي از پيامدهاي استرس روي مغز هستند. استرس همچنين موجب احساس سبكي در سر، سرگيجه، دشواري در تمركز و پراكندگي افكار مي‌شود.

 

اثر اضطراب بر متابولیسم بدن

اضطراب احساس ناخوشایندی است. در حالت اضطراب بدن در حالت آماده‌باش قراردارد. ممکن است بنظر برسد که اضطراب متابولیسم بدن را افزایش می دهد زیرا نوعی احساس فعال بودن به بدن می دهد. اما کاملاً برعکس است. یعنی اضطراب متابولیسم را کاهش می دهد. برای درک این موضوع باید کمی در مورد اضطراب و اثرات جسمی و ذهنی آن بدانید.

 

اضطراب چیست؟

اضطراب حالتی غریزی است که در هنگام احساس خطر «درگیری یا فرار» فعال می شود. در حالت اضطراب، بدن برای فرار از شرایط خطرناک یا روبه‌رو شدن با آن آماده است. در واقع اضطراب، پاسخ بدن به شرایط وحشتناک واقعی یا غیرواقعی «ذهنی» است.

 

اثرات روانی اضطراب

اگرچه اضطراب طبق معمولً احساس ناخوشایندی است، اما گاهی ممکن است به صورت هیجان بروز کند. اما در بیشتر مواقع به صورت ترس و نگرانی پیش از وقوع اتفاق بروز میکند. اضطراب مداوم ممکن است سبب مشکلات حافظه و تمرکز شود.

 

اثرات جسمی اضطراب

اضطراب اثرات جسمی مشهودی دارد. بارزترین اثرات آن افزایش ضربان قلب، تنفس سریع، خشکی دهان، احساس ضربان و کوبش در سر، احساس گرما، لرزش و اسهال است. اضطراب طولانی مدت باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن، تحلیل عضلانی و مشکلات مربوط به سطح کلسترول و قند خون می شود.

 

اثرات متابولیکی اضطراب

در نگاه اول بنظر می رسد که اضطراب سطح متابولیسم بدن را افزایش می دهد زیرا اثرات فعال‌سازی مانند افزایش ضربان قلب و افزایش سرعت تنفس رابه همراه دارد. اما در واقع، اضطراب اثر عکس بر متابولیسم دارد. اضطراب سبب کاهش متابولیسم میشود زیرا منابع بدن که باید برای گوارش غذا استفاده شود

 

به آماده سازی بدن برای جنگ یا گریز اختصاص داده می شود. در واقع خون از دستگاه گوارش و دیگر اعضای بدن به سوی ماهیچه‌ها هدایت میشود و میزان چربی خون افزایش می یابد تا بدن درصورت لزوم به سرعت بتواند به انرژی دسترسی داشته باشد. و بهمین ترتیب متابولیسم نیز کاهش می یابد زیرا در هنگام اضطراب،فرآیند متابولیسم در اولویت نیست.

 

اثر کورتیزول بر متابولیسم

چاقی، اختلالات چربی خون، دیابت نوع 2، فشارخون بالا و بیماری‌هاي عروق کرونری قلب بطور مکرر در جوامع مرفه به چشم می خورد. این بیماری‌هامعمولاً از پی یک دیگر بروز می کنند و تمام آنها با سندروم متابولیک مرتبط هستند. پاسخ‌هاي اضطرابی شامل فعال‌سازی سیستم اعصاب سمپاتیک و ترشح اپنفرین و کورتیزول است. کورتیزول می تواند سبب چاقی ناحیه مرکزی بدن «شکم» و سندروم متابولیک شود.

 

پیشگیری از اضطراب

با پیشگیری از اضطراب میتوان از کند شدن متابولیسم بدن پیشگیری کرد. اگر به تنهایی قادر به انجام اینکار نیستید، از یک درمانگر کمک بگیرید. در حالت اضطراب شدید که زندگی روزمره را مختل میکند، درمانگر یا دکتر داروهای ضداضطراب مانند بنزودیازفین تجویز میکند.

 

این داروها اضطراب را در عرض 30 تا 60 دقیقه برطرف می کند. چون اثر این داروها بسیار سریع است میتوانید از آنها در هنگام احساس اضطراب شدید «حملات اضطرابی» استفاده کنید. البته عوارض جانبی این داروها را نیز درنظر داشته باشید که شامل خستگی و خواب‌آلودگی، تیرگی حواس و گیجی است. هیچگاه پس از مصرف این داروها ، رانندگی نکنید. راه دیگر استفاده از درمان‌هاي گیاهی و جای گزین است.

 

سلامت بدن و این نکات مهم | تاثیر احساسات و هیجانات روی سلامت بدن