پارس ناز پورتال

دلایل آسم در کودکان چیست؟

دلایل آسم در کودکان چیست؟

دلایل آسم در کودکان چیست,بیماری آسم می تواند یکبار به طور اتفاقی کودک شما را مبتلا کند و گاهی تا مرحله خیلی حاد پیشروی کند.در بیشتر کودکان علائم آسم در شب شدیدتر ظاهر می شود و چنانچه کودک شما دارای یک یا دو مورد از این علائم است، حتماً بدین معنا نیست که به بیماری آسم مبتلا است. باید با پزشک حتماً در این باره مشورت کنید.

 

بیماری آسم نفس کشیدن را برای کودک شما مشکل می کند.این بیماری می تواند یکبار به طور اتفاقی کودک شما را مبتلا کند و گاهی تا مرحله خیلی حاد پیشروی کند، حتی می تواند به یک بیماری کهنه مبدل شود که تمام عمر کودک مجبور باشد با آن دست و پنجه نرم کند.

 

اما می توان آن را کنترل کرد. بیماری آسم با ایجاد تورم در لوله های نایچه ای کودک که مخصوص انتقال هوا به درون شش هاست، تنفس را مشکل می کند.این تورم به آهستگی آغاز می شود اما با گذشت زمان موجب سفت شدن لوله های نایچه ای و درنتیجه سردشدن یا نازک شدن راه های عبور هوایی کودک می شود که به این مرحله بیماری آسم حاد (گاهی نیز حمله یا عود بیماری) گفته می شود.

 

اغلب با یک برنامه درمانی صحیح در منزل می توان از علائم و عوارض بیماری مراقبت کرد. این برنامه درمانی به شما می آموزد که چه زمان نیاز به دارو وجوددارد یا چه وقت باید با پزشک متخصص تماس گرفت.

 

یا چه وقت به خدمات اورژانس نیاز است. گاهی اوقات بیماری آسم حاد می تواند منجر به مرگ شود. اگر تورمهای نایچه ای درمان نشود موجب تغییرات دائمی در لوله های نایچه ای می شود که درنهایت به شش های کودک آسیب می رساند و خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر برونشیت و ذات الریه را در کودک افزایش می دهد.

 

عوامل بروز آسم

پزشکان هنوز دلیل اصلی بیماری آسم را کشف نکرده اند، اما مواردی وجوددارد که می تواند موجب ایجاد تورم در راه های عبور هوایی در کودک و درنتیجه بروز بیماری آسم شود.

 

بیماری آسم گاهی اوقات ارثی است. در بعضی از کودکان سلولهای سیستم دفاعی بدن (ایمنی) موادشیمیایی تولید می کند که بدن برای پاسخ به آن مواد (آلرژی زا) تورم ایجاد می کند که منجر به عکس العمل های آلرژیک می شود.

 

مطالعات نشان می دهد، درمعرض موادآلرژی زا مانند گردوخاک، سوسک ها و فضولات حیوانی قرارگرفتن موجب رشد آسم می شود. حتی پزشکان معتقدند در شهرهای آلوده و جاهایی که آلودگی وجوددارد میزان این بیماری بیش از مناطق دیگر است.

 

علائم بیماری

علائم این بیماری می تواند شدید و یا خفیف باشد، حتی گاهی هم کودک شما دچار هیچ عارضه ای نمی شود. اما اصولاً علائم رایج این بیماری عبارتند از:

 

خس خس کردن سینه که گاهی با صدای بلند و گاهی با صدای آرام صورت می گیرد و زمانی اتفاق می افتد که لوله های نایچه ای نازک و باریک شده اند.

 

سرفه
گرفتگی و سفت شدن قفسه سینه
ایجاد اختلال در خواب
کوتاه شدن تنفس و یا بریدگی تنفس
خستگی سریع هنگام ورزش

 

در بیشتر کودکان علائم این بیماری در شب شدیدتر ظاهر می شود و چنانچه کودک شما دارای یک یا دو مورد از این علائم است، حتماً بدین معنا نیست که به بیماری آسم مبتلا است. باید با پزشک حتماً در این باره مشورت کنید.

 

چگونگی تشخیص

پزشک متخصص با استفاده از روش اسپیرومتری (spirometry) که شامل آزمایش های پزشکی و فیزیکی و بررسی سابقه بیماری در خانواده است، می تواند بیماری کودک را تشخیص دهد.

 

برای کودکان ۵ ساله و بالاتر این روش صحیح ترین و بهترین روش تشخیص بیماری است که در این روش میزان سرعت ورود و خروج هوا به درون شش های کودک و میزان هوای جابه جا شده اندازه گیری می شود.

 

پزشک با استفاده از این آزمایش متوجه می شود آیا بیماری آسم کودک موجب کاهش جابه جایی هوا و کاهش میزان تنفس کودک می شود و چنانچه این کاهش وجود دارد میزان آن چقدر است.

 

علاوه بر این نحوه فعالیت شش های کودک را وقتی که علائم بیماری آسم در کودک مشاهده نمی شود، مشخص می کند، اما لازم به ذکر است که «اسپیرومتری» برای نوزادان و کودکان کم سن انجام نمی شود

 

و به جای آن پزشک به صدای خس خس سینه کودک گوش می دهد یا از والدینش سؤال هایی در مورد سرفه مکرر و خس خس کودک می پرسد و با گوش دادن به صدای خس خس قفسه سینه، متوجه مسدود شدن راه های عبور هوا می شود و به دنبال آن علائم مشکلات سینوسی یا آلرژی زا را بررسی خواهد کرد.

 

گاهی اوقات آزمایش خون نیز به شناخت مواد آلرژیی که منجر به ایجاد آسم می شود کمک می کند. چنانچه پزشک کودک شما تشخیص دهد که بیماری آسم کودک ارتباطی با آلرژی دارد بلافاصله آزمایش پوستی برای شناسایی مواد آلرژی زا را تجویز خواهد کرد.

 

چنانچه سابقه بیماری آسم در خانواده وجود داشته باشد، باید نکاتی را در مورد دود سیگار، حیوانات خانگی و مواد آلرژی زا رعایت کرد و به طور مرتب کودک خود را برای معاینه نزد پزشک متخصص برد.

 

درمان

می توان بیماری کودک را با داروهایی نظیر کورتیکو استروئیدها که از تورم راه های عبور هوا جلوگیری یا آن را کنترل می کند، درمان کرد.

 

اگونیست بتا ۲ نیز موجب بزرگتر شدن راه های عبور هوا می شود، در نتیجه به درمان بیماری کمک می کند.با یک برنامه درمانی و عملکردی صحیح می توان این بیماری را کنترل و درمان کرد.این برنامه به شما و کودک شما کمک می کند که:

 

تورم راه های عبور هوا کنترل شود و در نتیجه از بروز بیماری آسم حاد جلوگیری شود.

 

موجب شناسایی و درمان زودهنگام علائم بیماری شود.

 

از موادی مانند دود سیگار یا مواد آلرژی زا که موجب تشدید علائم می شود، اجتناب و پرهیز شود.

 

بدانید چه موقع به خدمات اورژانس و سریع نیازمند هستید.

 

اقدام های لازم برای کمک به کودک مبتلا به آسم

به عنوان والدین کودک، نقش کلیدی و مهمی می توان در کنترل بیماری آسم کودک ایفا کرد.گاهی اوقات اتفاق می افتد که والدین در مقابل بیماری کودک، خود را بی تأثیر و ناموفق می دانند اما با مشورت با پزشک متخصص و انجام دستورهای روزانه او، می توان از حادتر شدن و وخامت بیماری جلوگیری کرد.

 

چنانچه برنامه صحیحی را اجرا کنید، چه بسا کودک شما بتواند حتی با وجود بیماری آسم سال های سال به راحتی و بدون مشکل زندگی کند.

 

 

 

منبع:روزنامه ایران