پارس ناز پورتال

ختنه کردن و نکات مهم ختنه پسران و فواید بسیار آن

ختنه کردن و نکات مهم ختنه پسران و فواید بسیار آن

ختنه کردن و نکات مهم ختنه پسران و فواید بسیار آن

 

ختنه کردن پسران فایده های بسیاری برای سلامت آنان دارد که از نظر بهداشتی نیز در بزرگسالی برای آنها بسیار مفید خواهد بود. يكي از دغدغه‌هايي كه در نخستين هفته‌های تولد نوزاد پسر، خانواده‌ رابه خود درگير مي‌كند ختنه كردن است. سوال‌های بسياري ذهن اين خانواده‌ها رابه خود مشغول مي‌كند.

 

خوشبختانه در کشور اسلامی ما ختنه برای تمامی پسران انجام می شود با اين وجود بسياري از خانواده‌ها درست در بزنگاهي كه بايد نوزادشان را براي ختنه آماده كنند با چرايي‌های مختلفي روبرو مي‌شوند ، چه زماني براي ختنه پسرم اقدام كنم؟ كدام پزشك تبحر بیشتري دارد؟

 

چقدر احتمال بروز خطا در ختنه توسط پزشك وجوددارد؟ مبادا پسرم صدمه ببيند؟ اين پرسش‌ها در كنار ترسي كه در برخي از خانواده‌ها به دليل ناآگاهي از ضرورت ختنه‌كردن وجوددارد، موجب مي‌شود ختنه در زماني كه بايد و شايد اتفاق نيفتد و والدين در سنين بالاتر براي ختنه فرزندشان اقدام كنند.

 

اين در حالي است كه تاخير در ختنه فرزندان پسر يا ختنه نكردن آنها مي‌تواند عوارض و اختلال‌هايي را براي‌شان به دنبال داشته باشد. در همین رابطه دکتر علی‌اصغر حلیمی، متخصص کودکان و استاد دانشگاه علوم دکتری شهید بهشتی توضیح میدهد تا نگرانی‌های والدین برطرف شود و با آگاهی اقدام به اینکار کنند.

 

از ختنه بيشتر بدانيد

ختنه عملی است که در آن پوست اضافه سر آلت تناسلی برداشته میشود و باوجود آنکه در کشور ما اعتقادات و توصيه‌های مذهبی عامل اصلی انجام آن بوده، شده اما امروزه از ختنه به‌عنوان يك جراحی علمی ياد مي‌شود و حتی در تعداد زیادی از کشورها باوجود آنکه از نظر مذهبی نیازی به اینکار نیست اما آنرا انجام می دهند و مثلاً در ایالات امریکا 80 درصد نوزادان پسر ختنه می‌شوندو در ایران نیز حدود 95 درصد از پسران ختنه میشوند.

 

ضرورت ختنه پسران

کودکانی که ختنه میشوند احتمال عفونت ادراری در آنها نسبت به کودکاني كه ختنه نمي‌شوند 15 برابر کمتر است. تحقيقات نشان داده كه با انجام ختنه احتمال ابتلا به سرطان آلت تناسلي در سنين بالا به مراتب کمتر مي‌شود. ضمن آنکه اين جراحي ساده و سرپايي احتمال انتقال عفونت‌هایي

 

که بعد از ازدواج ممکن است از طریق رابطه زناشويي ایجاد شود را کاهش مي‌دهد. همچنین احتمال انتقال عفونت ایدز نیز به این ترتیب کمتر می‌شودبنابراین باتوجه به این که عفونت ادراری در کودکان زیر 6 ماه بیشتر است، توصیه مي‌شود ختنه در سنین پایین انجام شود.

 

كدام روش را انتخاب كنيم؟

2 روش برای ختنه وجوددارد؛ یکی روش جراحی و دیگری حلقه‌ که البته هر کدام از این ها عوارض مخصوص خودرا دارند. بنابر این افرادی که اینکار را انجام میدهند باید میزان مهارت خودرا در مورد انجام هرکدام از روش‌ها بدانند و یک روش را انتخاب کنند. در روش جراحی، دکتر ابتدا در پوست جلوی آلت تناسلی شکاف کوچکی ایجاد میکند،

 

بعد پوست رابه عقب میکشد و با حفظ 2 میلی ‌متر پوست اضافی بخیه میشود. در روش حلقه، به کمک یک حلقه پوست مانند بندناف خشک شده و بعد از چند روز می‌افتد.

 

عوارض هر روش چيست؟

یکی از عوارضی که در مورد ختنه می توان به آن اشاره کرد خون ریزی است که در روش جراحی بیشتر اتفاق می‌افتد. گاهی ممکن است در زمان ختنه با بی‌احتیاطی بخشی از سر آلت نیز بریده شود که این نیز در روش اول بیشتر دیده میشود. گاهی نیز ممکن است چسبندگی‌های بعد از عمل اتفاق بیفتد

 

و کودک را از لحاظ ادرار دچار مشکل کند. در روش حلقه نیز ممکن است پوست به اندازه کافی برداشته نشود یا برعکس به مقدار زیاد برداشته شود یا با جابجا شدن حلقه در ادرار کودک فشار ایجاد شود.

 

بیهوشی یا بی‌حسی!

با این که هر 2 روش جراحي و حلقه با بیهوشی عمومی و بی‌حسی موضعی انجام می شوند ولي بهترین حالت این است که بیهوشی عمومی اتفاق بیفتد زیرا دراین حالت کودک آرام خوابیده و دکتر به‌اسانی و با تمرکز میتواند کارش را انجام دهد.

 

در بی‌حسی ممکن است کودک بترسد، گریه کند، حرکت کند، اضطراب داشته باشد و علاوه بر تاثیر روانی بد، درنتیجه عمل نیز ممکن است اختلال ایجاد کند. بطور کلی برای کودکان کمتر از 2 ماه طبق معمول از بی‌حسی استفاده میشود و برای کودکان بالای 6 ماه میتوان روش بیهوشی را انتخاب کرد

 

زمان مناسب برای ختنه

در مورد زمان مناسب برای ختنه کودک اختلاف‌نظرهایی وجوددارد. برخی اورولوژیست‌ها و جراحان عمومی و اطفال معتقدند که اینکار باید بعد از 2 سالگی انجام شود اما متخصصان اطفال، هفته‌های اول تولد را مناسب میدانند. میان برخی متخصصان اطفال نیز اين ديدگاه مطرح است كه بهتر است ختنه را بعد از30 روز‌گی کودک انجام داد.

 

اما انچه اهمیت دارد این است که بهتر است ختنه تا قبل از 18 ماهگی انجام شود زیرا احتمال عفونت ادرار دراین زمان زیاد است ودر صورتی که ختنه انجام نشود، این احتمال بالاتر هم میرود.

 

عارضه‌ای كه قابل درمان است

یکی از عمده خطراتی که در عمل‌های غیرحرفه‌ای ختنه به وجود می آید، بسته‌شدن کامل مجاری ادراری است که طبق معمول درنتیجه استفاده از بخیه‌های بسیار درشت ایجاد می شود. در صورتی که مجاری ادراری پس از عمل جراحی ختنه تنگ‌تر شود، علائم آن طبق معمول به صورت درد شدید در مثانه بروز پیدا می کند؛ اما درصورت مسدود شدن، عوارض در همان 24 ساعت اول بروز می کند بنابر این تا 2 هفته بعد از ختنه باید بررسی شود که تنگی مجرا اتفاق افتاده یا نه.

 

درصورت ایجاد تنگی، پمادی تجویز میشود و بعد از مدتی دکتر با وسیله‌ای امتحان میکند که مجرا باز شده يا نه. اگر این درمان موثر نباشد، باید متخصص اورولوژی کودک را معاینه کرده و اقدام به درمان کند. اما بطور کلی طبق معمول بعد از یک هفته مشکلی وجود ندارد و التیام انجام می شود.

 

کار رابه کاردان بسپارید

خوب است بدانید که ختنه را بايد فردی انجام دهد که تبحر دارد و اگر توسط یک غیرمتخصص انجام شود عوارض زیادی به دنبال خواهد داشت؛ ازجمله عوارضی که می توان به آن اشاره کرد استفاده بیش از حد داروی بیهوشی است که می تواند باعث ایجاد شوک و تشنج در کودک شود و از آنجا که این قبیل کارها ممكن است در فضایی دور از امکانات بهداشتی انجام شوند، درصورت دسترسی نداشتن به بیمارستان ممکن است جان کودک به خطر بیفتد.

 

چه زمان باید عجله کرد؟

در مورد عده ای از کودکان به هیچ وجه نباید تعلل کرد و بايد خیلی زود ختنه را انجام داد. کودکانی که به شکل مادرزادی بزرگی کلیه دارند یا برگشت ادرار از مثانه به کلیه در آنها وجوددارد ازجمله این افراد هستند زیرااز آنجا که احتمال عفونت دراین کودکان زیاد است توصیه میشود هرچه زودتر ختنه انجام دهند.

 

چه زمان ختنه نباید انجام شود؟

همانقدر که انجام ختنه در پسربچه‌ها به‌شدت توصیه می شود، برخی اوقات هم ختنه نباید انجام شود. اگر نوزاد آلت کوچکی داشته باشد یا سوراخ سر آلت نابجا باشد که به اصطلاح به آن هیپوسپادیاس میگویند یا اگر نوزاد انحراف آلت تناسلی داشته باشد، نباید ختنه انجام شود. دقیقا بهمین دلیل است که توصیه میشود نوزاد بلافاصله ختنه نشود و حداقل یک‌بار بعد از ادرار و معاینه دقیق توسط دکتر این عمل انجام شود.

 

بعد از ختنه بايد بدانيد

آلت تناسلی کودک بعد از ختنه قرمز و متورم میشود و تا ۲۴ ساعت هم ممکن است خون ریزی داشته باشد بهمین دلیل باید پوشک نوزاد رابه محض کثیف شدن تعویض کنید، ناحیه مورد نظر را هرروز با آب شست‌وشو دهید و از یک پماد آنتی‌بیوتیک به مدت 3 تا 4 روز استفاده کنید. باید محل ختنه با گاز تمیز پوشیده شود،

 

اما این گاز نباید به محل ختنه بچسبد چون می تواند تنگی و عوارض دیگری ایجاد کند. حواس‌تان باشد که تا التیام کامل نوزاد وی را حمام نبرده و از صابون، پودر یا لوسیون برایش استفاده نکنید. اگر خون ریزی یا ترشحات از آلت تناسلی ادامه پیدا کرد، سر آلت تناسلی آبی یا سیاه شد و جریان ادرار کاهش پیدا کرد حتماً باید با دکتر خود تماس بگیرید.