پارس ناز پورتال

درباره نوزدهم فروردین روز شرف الشمس چه می دانید؟

مجموعه : مذهبی
درباره نوزدهم فروردین روز شرف الشمس چه می دانید؟

درباره نوزدهم فروردین روز شرف الشمس چه می دانید؟ 

حتما شما نیز در دستان بزرگترها نگین های انگشتری شرف الشمس را دیده اید که برای بخت و گشایش در کارها بهره گیری می شود. در باور عامیانه شرف الشمس نگین انگشتری زردرنگ هست که برخی افراد به نیت گشایش در کارها به دست می کنند. اما در واقع شرف الشمس سنگ نیست. بلکه دعایی هست که در روز نوزدهم فروردین با آدابی خاص می نویسند و نقشی رمزگونه را پشت انگشتر عقیق زردرنگ حک می کنند.

 

زمان انجام اعمال:

نوزده فروردین روز شرف الشمس هست و راجع به این روز توجهات زیادی هست و اعمال و آداب خاصی برای این روز آمده هست و در کتب ذکر و دعا آمده هست که: سالی یکبار شرایط مهیا میشود تا موکلین خورشید به زمین آیند. لذا امکان انجام این اعمال در سال فقط یکبار هست. آنهم فقط در شرف خورشید که خورشید در آن زمان نسبت به سایر کواکب روی زمین قدرت بیشتری دارد.

 

نگین شرف الشمس ضمن این که از عقیق اصل تهیه میشود مزیتهای زیادی دارد؛ به همین علت موجب شده تا هم کمیاب وهم پرطرفدار باشد وآن طلسمی هست که روایات فراوانی دال بر اسم اعظم بودن آن متواتر آمده هست .این نقوش فقط در نوزدهم فروردین هرسال که به روز شرف الشمس مشهور هست درساعات محدودی و با آداب مخصوص آن بر عقیق اصل حک میشود .

 

اگر خارج از این ساعات حک شود خاصیت های لازم را نداشته وبی اثر خواهد بود .چون این نگین ها را توسط اساتید انگشت شماری حک میشوند ودر این ساعات منحصر بفرد تنها تعداد بسیار محدودی را می‌توانند تهیه نمایند کمیابی و پرطرفداری اش را موجب میشود.نمونه این نگین در بازار یافت میشود ولی در بموقع نوشته شدن آن تردید های فراوان وجود دارد.

 

حرز شرف الشمس باید از ساعت ۱۱ ظهر تا ساعت 11شب 19 فروردین روی عقیق زرد رنگ نوشته شود و اگر این سنگ در دسترس نبود، روی یک تکه کاغذ به رنگ زرد. در این حرز ۵ اسم اعظم خداوند به شیوه مخصوصی نوشته می‌ شود که حکاکی آن کار هر شخصی نیست. می‌ گویند نویسنده این اسامی باید فرد آگاه و پاکی باشد

 

و بتواند قوانین نوشتن این حرز را رعایت کند. در نوشتن شرف الشمس، هیچ خطی نباید دوبار کشیده شود، سوراخ‌های ستاره و میم و‌ها و واو نباید بسته باشد، خطوط ابتدا و انتهای ستاره نباید یگدیگر را قطع کنند، اندازه الف‌ها یکسان باشد، واو آخر روی تمام نقش کشیده شود و اگر متن، روی کاغذ نوشته می‌ شود، به جای جوهر از گلاب و زعفران بهره گیری شود.

 

معمولا روی سنگ شرف الشمس کلمات الله، جمیل، رحمان، مومن و نور با خطوط مخصوصی که برای اینکار تعریف شده حکاکی میشود. گرچه گاهی حکاکان شرف الشمس به جای نوشته، از نقوشی بهره گیری می کنند که معرف همین کلمات میباشند ودر واقع حروفی میباشند که از تورات، ‌ انجیل و قرآن گرفته شده‌اند.

 

اما به جز این ها، شرف الشمس چند شرط دیگر هم دارد. این که در ساعات مشخصی از روز نوزدهم برج حمل نوشته شود و به نام کسی باشد که قرار هست از آن دائما بهره گیری کند. به همین علت هست که بین شرف الشمس‌هایي که در بازار فروخته میشوند نمونه غیر اصل چندان هست. چون اطلاعی از زمان حکاکی آن‌ها، جنس سنگ و نویسنده

 

خطوط آن در دست نیست و مهم‌تر از همه ي، سنگ به نام بهره گیری کننده آن حکاکی نشده هست. سنگ‌های شرف الشمس در صورت نیاز، در سال‌های بعد درست در روز ۱۹فروردین ماه بازنویسی می شوند اما خیلی‌ها معتقدند اگر سنگ به درستی حکاکی شده باشد نیازی به بازنویسی ندارد.

 

خواص شرف الشمس
بر زمینه آن چه در کتب قدیمی مانند «السحاب اللئالی» تالیف سید عبدالله بوشهری آمده، شرف الشمس از علوم غریبه هست و در دفع فقر و مریضی‌ها و حفظ صاحب آن از گزند جانوران و ایمنی از بلایا و کسب عزت و بزرگی تاثیر دارد.اما به جز این، سنگ عقیق هم خواصی دارد که در روایت دینی همراه داشتن آن پیشنهاد شده هست. این سنگ باعث ایمنی در سفر،

 

افزایش روزی، خیر و نیکی، آسانی و استجابت دعا هست و شر و بدی را از فرد دور می کند. از امام موسی کاظم (ع) هم در حدیثی نقل شده هست که انگش‌تر زرد در دست کنید که موجب آسانی هست و در آن هیچ دشواری نباشد.پیامبر اکرم (ص) هم می‌فرمایند: «هر کس یکی ازعقیق‌های سرخ و زرد وسفید را در دست داشته باشد جز خیر و نیکی و فراخی

 

روزی و سلامتی ازجمیع بلا‌ها نمی‌بیند و از شر پادشاه ظالم و از هر چه آدمی از آن می‌ترسد و حذر میکند امان می‌یابد.شكل ذكر شرف الشمس به چه نحوي هست؟ اين شكل: كه شرف الشمس ناميده مي شود در كتاب «جنه الوافيه» مشهور به «مصباح كفعمي» آمده هست (مصباح كفعمي كتابي نسبتا” معتبر در ادعيه هست).

 

گفتني هست كه مرحوم كفعمي، سند معتبري براي اين مقاله ذكر نكرده و تنها گفته هست: اين حروف شكل اسم اعظم هست. بعد در حاشيه كتاب مي گويد: در بعضي از كتاب های علماي شيعه ديدم كه اين شكل از اميرالمؤمنين (ع) نقل شده هست . به نظر مي رسد بيان چنين نقلي محكم نيست ; چون سند اين روايت تا اميرالمؤمنين (ع) ذكر نشده هست.

 

پاسخ علما
حضرت آیت الله مبشر کاشانی با اشاره به نکات دیدنی و ناگفته ای در این باره ، مبحث شرف الشمس را جزء علوم غریبه دانست و مرقوم کرد:

 

“شرف الشمس از علوم غریبه هست، لکن در کتب متقدمین اعم از روایی و ادعیه و اذکار اثری نیافتم ، فقط متاخرین در چند قرن جدید معتبر می دانند و بیاناتی درمورد شرف الشمس و طریقه تکسیر آن به صورت مربع یا مسبع و غیره و نیز آثار و برکات آن مطالبی متذکر شده اند و برخی آن را ماخوذ از اسم اعظم تلقی کرده اند و در کتاب جواهر مکنونه

 

که از کتب خطی اذکار هست و همین طور در کتاب السحاب اللئالی تالیف سید عبدالله بوشهری و کتب دیگر، آثاری از جمله دفع فقر و مریضی ها و حفظ از گزند جانوران و ایمنی از بلایا وکسب عزت و بزرگی متذکر شده اند.”معظم له در ادامه افزود: “کفعمی هم در کتاب جنت الواقیه آورده اند که این حروف شکل ، اسم اعظم هست و در بعض کتب علمای شیعه دیدم که این شکل از امیرالمۆمنین علیه السلام می باشد ولی سندی برای ادعای خود ذکر نکرده اند.

 

مرحوم شیخ بهائی نیز در کتاب سرالمستتر ، در رابطه با این شکل که بعضا به شرف الشمس مشهور شده مطالبی بیان فرموده هست.”علامه مبشر کاشانی در پایان ، به زمان و آداب و کیفیت شرف الشمس نیز اشاره و یادآور شد: ” می گویند که شرف الشمس باید در روز 19 حمل که مطابق با روز 19 فروردین هست از طلوع آفتاب تا ظهر بر عقیق زرد

 

و در صورت عدم امکان بر کاغذ زردی نوشته شود و با خود حمل نماید ولی در تجدید آن در روز مذکور در سال های بعد شرط نشده هست و لازم نیست.”همین طور حضرت آیت الله روحانی نیز ابعاد خواندنی دیگری از شرف الشمس را بیان و مکتوب کرد:”اهل این گونه فنون می گویند که اگر یک بار شرف الشمس به طریق مخصوص نوشته شود،

 

دیگر احتیاجی به تکرار در سال بعد ندارد و اثرش باقی هست – ولی چون در طرز نوشتن آن اختلاف هست ، مانند شکل ستاره آن یا حرف میم آن، برخی به همه ي وجوه آن می نویسند ، مثلا یک بار با ستاره پنج گوشه و یک بار با ستاره شش گوشه.”معظم له در پایان جوابیه خود به پرسش خبرنگار ما تکرار شرف الشمس در هر سال را لازم ندانست و مرقوم کرد:

 

“به هر حال جدید تهیه کردن آن در هر سال لازم نیست. “در این حال ، حضرت آیت الله مظاهری در پاسخی کوتاه و گویا ، با اشاره به قابل اعتماد بودن شرف الشمس ، افزود: “شرف الشمس مورد اعتماد هست و اگر کسی داشته باشد تجدید لازم نیست.”

 

در کتاب «هزار و یک نکته»، نکته 277، تألیف آیت‏اللّه‏ حسن‏ زاده آملی نیز مطالبی راجع به این شکل آمده هست. در کتاب های اسلامی هم نقش شرف الشمس هم را شامل پنج اسم اعظم خداوند می دانند که انها را کلمات مبارکه: الله ، جمیل رحمن ، مۆمن و نور گفته اند و بجای نقش از پنج حرف اول آن ها بصورت ا.ج.ر.م.ن می‌توان بهره گیری کرد.

 

دعای شرف الشمس

بسم الله الرّحمن الرّحیم

اَللّهُم اِنّي اَسئَلُكَ بِالهاءِ مِنْ اِسمِكَ الْاَعظَم و بالثَلآثِ العِصّيِ و بالالَفِ المُقَّّوِم و بِالمِیمِ الطَمیس الاَبتَر و بالسِّلمِ و بالاَربَعَه الَتِي ه ‍ ِي كالكَفِ بِلا مُعصَم و بِالهاءِ المَشقُوقَه و بالواوِ المُعظَّم صوره اِسمكَ الشَّریفِ الاَعظَم اَن تُصَلِيَ علی سَيِّدِنا مُحمَّدِ وَ آلِهِ بعدد حروف ماجری بِالقلم و اَن تَقضِي حاجَتِي.

 

منبع:yjc.ir