در اینبخش آموزش پرورش دادن عقرب را جمع آوری کرده ایم، اینکار کـه امروزه در تمام جهان رواج دارد می تواند سود خوبی برای شـما داشته باشد زیرا کـه خیلی ها حاضرند برای زهر عقرب پول خوبی پرداخت کنند، هر گرم = 70 تا 80 میلیون تومان! اما انجام اینکار چگونه ممکن اسـت؟ چـه خطراتی دارد و از کجا باید شروع کرد؟ در ادامه با مجله پارس ناز همراه باشید تا از 0 تا 100 این موضوع را برای شـما توضیح دهیم.
پرورش عقرب در ایران بـه ویژه در مناطق کویری کشور بدلیل مساعد بودن شرایط محیطی پرورش این جانور میتواند بـه یکی از مشاغل مفید تبدیل شود و بـه رفع مشکل بیکاری دراین مناطق کمک قابل توجهی نماید. در ایران بیش از 60 گونه عقرب وجوددارد کـه زهر 4 نوع آن ارزشمند و دارای خواص درمانی اسـت.
جالب اسـت بدانید از هر 150 هزار شماره عقرب بطور میانگین 25 گرم زهر خشک عقرب بـه دست می آید و هر گرم زهر عقرب هفتاد تا هشتاد میلیون تومان بـه تناسب غلظت آن خریده میشود. بنابر این درصورت آشنایی با نحوه صحیح پرورش و نگهداری عقرب سود کلانی در انتظار میباشد.
پرورش عقرب باید در جعبههاي شیشهاي کـه با ظروف پلاستیکی با دربهای محکم گرد آوری میشوند، باشد. عقربها بـه سرعت تکثیر می شوند ودر هر بار شمار زیادی عقرب «رقمی معادل صد عقرب»متولد میشود؛ فصل خرید عقربها از مهر ماه تا اواسط اردیبهشت اسـت. شرایط نگه داری عقربها بـه شرح زیر میباشد:
دما:
دمای مناسب برای پرورش عقرب بین 21 تا 32 درجه سانتیگراد اسـت. هم چنین لازم اسـت برخی مواقع این دما تا 37 درجه سانتیگراد نیز بالا رود. بطور کلی دمای متغیر محیط برای تنظیم دمای بدن عقربها لازم اسـت، از این رو داشتن یک سیستم گرمایشی در محل نگه داری ضروری اسـت.
تغذیه:
برای تغذیه عقربها میتوان از حشرات کوچکی نظیر کرم خاکی یا جیرجیرک استفاده نمود. هم چنین دادن مواد تقویتی نیز هفتهاي چند بار بـه عقربها توصیه میشود. لازم بـه ذکر اسـت با توجه بـه اینکـه عقربها در شب غذا میخورند، شرایط تغذیه رابه گونه اي فراهم کنید کـه با طبیعت این جانور هماهنگ باشد.
نور:
عقربها محیط تاریک را میپسندند بنابر این نوردهی چندانی مورد نیاز نیست. دقت داشته باشید کـه فضاهای مربوط بـه تهویه را حتماً با توریهاي دارای سوراخ ریز بپوشانید، زیرا عقربها از هر سوراخی برای فرار استفاده میکنند. هم چنین بهتر اسـت از یک دوره روشنائی و تاریکی متناوب برای محیط نگه داری عقرب استفاده کنید کـه زمان تاریکی آن اندکی از زمان روشنائی بیشتر باشد.
آب:
نیاز آبی بدن عقرب بسیار پایین ست، با این وجود لازم اسـت یک ظرف آب کم عمق «آن قدر کـه عقرب در آن غرق نشود» نیز در محیط نگه داری عقرب قرار داده شود.
محل نگهداری:
برای پرورش عقرب، باید از محلهای سرپوشیده استفاده کنید. بعنوان مثال میتوانید یک تانک «مخزن» کوچک شیشه اي رو درنظر بگیرید، قسمت پایینی تانک باید با شن بیابانی یا شنهای ساحلی پر شود. لازم اسـت تانک دارای تهویه مناسب باشد و مواردی مثل کنده درخت و ظرف آب کم عمق نیز بـه رشد بهتر عقربها کمک میکند. هم چنین تامین گرما و رطوبت مناسب یک مسئله حیاتی برای پرورش عقرب میباشد.
زهر عقرب از خواص درمانی و دارویی بسیاری برخوردار اسـت ودر دکتری و داروسازی ازآن استفاده فراوان میشود. زهر این جانوران کوچک از ترکیبات شیمیایی متنوعی تشکیل شده اسـت کـه هر کدام خواص درمانی متفاوتی دارد. بعضی از اجزای سمی عقرب، برای درمان بیماری هاي اتوایمیون «بیماری هایي کـه ناشی از کارکرد غلط سیستم ایمنی بدن اسـت» نظیر:
ام اس، لوپوس، بیماری کورن، پسوروزیازیس و آرتریت روماتوئید، کولیت زخمدار، بیماری التهاب روده بزرگ، سیروز صفراوی، دیابت نوع 1 و 2 و بعضی دیگر مورد توجه قرار گرفته اسـت. هم چنین از زهر عقرب میتوان بر علیه انواع تومورهای بدخیم، سرطان بافت همبند، تومورهای مغزی و نخاعی، سرطان پستان و هم چنین در تشخیص سرطان هاي ریه، پوست، مری، گردن رحم و کولون استفاده نمود.
عده اي از گونه هاي عقرب از سمی ترین جانداران کره زمین هستند. زهر عقرب مایعی بیرنگ و شفاف اسـت کـه خاصیت قلیایی تا خنثی دارد ودر واقع نوعی پروتئین اسـت. زمانی کـه فردی توسط عقرب گزیده می شود، این زهر باعث نابودی گلبول هاي قرمز خون می شود ودر محل گزش نیز تغییر رنگ موضعی و تورم دردناک ایجاد میکند.
علاوه بر آسیب بـه گلبولهاي قرمز، زهر عقرب علائم عصبی نیز ایجاد میکند کـه شامل بیقراری، تشنج، راه رفتن نامتعادل، آبریزش از دهان، حساسیت شدید پوست بـه لمس، انقباضات ماهیچهاي، درد شکم و کاهش کارکرد سیستم تنفسی ودر موارد شدید مرگ اسـت.
پرورش عقرب سیاه شاید برای تعداد زیادی از مردم کار عجیب غریبی بنظر برسد. با این حال اینکار هم اکنون در کشور مـا و سایر کشورها در حال انجام اسـت. مسلما پرورش عقرب سیاه برخلاف ماکیان یا گوسفند و گاو بـه منظور استفاده از گوشت این جانور انجام نمی شود. بلکه این زهر عقرب اسـت کـه در پرورش این جانور نقش مهم و کلیدی ایفا می کند. زهر عقرب از قیمت بالایی برخوردار اسـت.
افراد زیادی در جهان خواهان آن هستند. مهمترین دلیل برای توجیه خطرات پرورش این جانور را هم می توان همین موضوع قلمداد کرد. بدلیل آن کـه عقربها موجودات چندان بزرگی نیستند، برای نگه داری انها نیاز بـه مکان گستردهاي نخواهد بود. گذشته ازآن تعداد افرادی کـه در حال حاضر بـه پرورش عقرب سیاه در ایران مشغول هستند چندان پرشمار نیست.
پرورش عقرب سیاه بدلیل پراکندگی قابل توجه اینگونه از عقرب در سراسر ایران اسـت کـه مورد توجه پرورش دهندهگان آن قرار دارد. اینگونه از عقرب کـه با نام علمی آندرکتونوس کراسیکودا شناخته میشود، علاوه بر رنگ سیاه در قالب رنگ قهوهاي نیز در ایران وجوددارد. عقرب سیاه یکی از درشت جثهترین گونههاي عقرب سمی در ایران بـه شمار می رود.
اگر چـه اینگونه از عقرب در استان خوزستان بیشتر از سایر استانهای ایران مشاهده شده اسـت، اما در مناطق دیگر کشور مـا نیز یافت می شود. البته بـه غیر از عقرب سیاه دو گونهي دیگر از عقرب بنامهاي همیسکورپیوس لپتروس و کمپسوبوتوس ماتهیزنی نیز در ایران وجوددارد. عقرب همیسکورپیوس لپتروس در استان خوزستان با نام گادیم شناخته می شود و یکی از مرگبارترین گونههاي عقرب کشف شده در ایران بـه شمار میرود.
عقرب لیپتروس از جثه کوچکتری نسبت بـه عقرب سیاه برخوردار اسـت و با رنگ زرد بدن خود شناخته میشود. این عقرب از خصلتی تهاجمی برخوردار بوده و نسبت بـه عقرب سیاه بسیار خطرناکتر اسـت. عقرب کمپسوبوتوس ماتهیزنی نیز مانند همتای خود از رنگ زرد بهره میبرد و تقریباً از همان جثه و قامت برخوردار اسـت. هر چند کـه این عقرب ازبدن لاغرتر و باریکتری نسبت بـه لیپتروس بهره می برد.
محل نگهداری عقربها باید دربخش سقف کاملا سر بسته باشد ودر بخش کف نیز با شن پوشیده شود. بـه منظور جریان یافتن منظم هوا در محل نگهداری عقربها باید مکان مورد نظر بـه تهویه هوا نیز مجهز گردد. اگر برای مدت کوتاهی ایراداتی در تهویه هوای محل پرورش عقرب سیاه بـه وجود آمد مشکل عدیدهاي برای این جانور بـه وجود نمی آید. چرا کـه عقربها قادرند برای مدت طولانی بدون اکسیژن بـه زندگی خود ادامه دهند.
البته باید سعی کرد مشکل تهویه هوای محل پرورش عقرب سیاه در طولانی مدت وجود نداشته باشد و خیلی زود رفع گردد. بیشتر فعل و انفعال عقربها نظیر غذا خوردن در محیطهاي تاریک و هنگام فرارسیدن شب صورت میگیرد. بنابر این اگر محل مورد نظر شـما برای پرورش عقرب سیاه از نور کافی برخوردار نباشد نباید خودرا نگران کنید. البته محل پرورش عقرب سیاه باید بطور کامل درزگیری شده باشد.
چرا کـه در غیر این صورت این جانوران از محل نگه داری خود گریخته و ممکن اسـت برای دیگران مشکلآفرین شوند. از همین رو حتی برای سوراخهاي هواکش و نورگیر محل نگه داری انها نیز باید از پوشش ایمنی استفاده کرد. دمای محیط پرورش عقرب سیاه باید بین 21 درجه تا 32 درجهي سانتیگراد تنظیم گردد. البته بالا رفتن دما تا 37 درجهي سانتیگراد نیز مشکل خاصی برای این جانور ایجاد نمیکند.
اما باید سعی کنید تا دمای محیط پایینتر از حد معمول نیاید. از همین رو مناطق گرمسیر برای پرورش عقرب سیاه مناسبتر بنظر میرسد. بدلیل رعایت موارد ایمنی، محل پرورش عقرب سیاه باید دور از مناطق مسکونی یا شهری باشد. هم چنین بدلیل آن کـه هنگام وقوع زمين لرزه فعالیت عقربها و تحریکپذیری انها افزایش می یابد، محل پرورش عقرب سیاه باید فاصلهي قابل توجهی از مناطق زمين لرزه خیز و گسلهاي فعال زیرزمینی داشته باشد.
برای غذا دادن بـه عقربها نیز می توانید از انواع و اقسام حشرات مختلف استفاده کنید. علاوه بر آن موجودات کوچکی نظیر مارمولک یا مارهای ریز جثه هم می توانند غذای مناسبی برای عقربها باشند. عمل تغذیه عقربها طبق معمول بـه صورت هفتگی انجام میگیرد.
نوزادان عقرب بـه صورت زنده بدنیا می آیند و خبری از تخمگذاری برای تولید مثل نخواهد بود. فصل تولید مثل عقربها طبق معمول گرم ترین فصل سال اسـت.در واقع آن ها از نیمه هاي فصل تابستان تا اواسط فصل پاییز کـه هوا بطور کامل سرد نشده اسـت اقدام بـه جفتگیری و تولید مثل می کنند. بطور کل مدت باروری عقربها طبق معمول بین دو تا چهار ماه بـه طول خواهد انجامید.
زمان تولد نوزادان عقرب پس از هر جفت گیری نیز حداکثر ده روز خواهد بود. البته این رقم گاه بـه یک روز و حتی چند ساعت نیز کاهش می یابد. تعداد بچه عقربهاي متولد شده در هر نوبت تولید مثل گاه بـه 90 شماره میرسد. البته اگر بـه پرورش عقرب سیاه پرداختید و هر کدام از عقربهایتان کمتر از 10 بچه بدنیا آوردند، نباید بـه آن ها خرده بگیرید. چرا کـه تعداد بچه عقربهاي بدنیا آمده در هر نوبت میتواند حتی بـه اندازهي انگشتان یک دست نیز کاهش یابد.
در عده اي از گونههاي عقرب نوزادان از سر مادر خارج میشوند ودر گونههاي دیگر نیز این عمل در نواحی دم صورت میگیرد. در هردو صورت هم بچه عقربها تا زمان رشد لازم در سطح پشتی بدن عقرب مادر جاخوش میکنند. این فرایند طبق معمول تا زمانی بـه طول میانجامد کـه بچه عقربها اولین پوستاندازی خودرا تجربه کرده و برای ورود بـه مرحلهي بعدی زندگی خود آماده شوند.
همان گونه کـه بـه آن اشاره شد پرورش عقرب سیاه تنها بدلیل زهر گرانبهای آن اسـت کـه انجام می گیرد. یکی از روشهاي مرسوم برای خارج کردن زهر عقرب ازبدن آن استفاده از شوک الکتریکی اسـت. دراین روش بـه کمک دستگاههاي خاص نوعی شوک الکتریکی بـه عقرب وارد می کنند تا غدد سمی بدن آنرا تحریک نمایند. پس از انجام اینکار زهر عقرب از آخرین بند دم آن و نیشی کـه روی دم وجوددارد قابل استخراج خواهد بود.
دراین روش میزان زهر استخراج شده از دم عقرب رقمی مابین یک صدم میلیگرم تا دو میلیگرم براورد میشود. پس از استخراج زهر عقرب باید تدابیر لازم برای نگهداری آن بـه صورت کاملا سریع اتخاذ شود. چرا کـه زهر عقرب بـه شکل مایع حداکثر تا نیم ساعت ماندگار اسـت و پس ازآن بطور کامل فاسد و بیخاصیت می شود. از همین رو طبق معمول زهر عقرب رابه صورت خشک نگهداری می کنند تا از ماندگاری بیشتری برخوردار گردد.
میزان مقاومت زهر عقرب در حالت خشک شده هم حدود دو سال اسـت. دراین حالت حتی تا دمای چهار درجهي سانتیگراد نیز می توان زهر عقرب را سالم نگه داشت. این در حالی اسـت کـه برای سالم نگه داشتن زهر مایع عقرب بـه مدت طولانی دمای محیط باید حدود هشتاد درجهي سانتیگراد زیر صفر باشد. دراین میان دمای محیطی کـه در آن اقدام بـه استخراج زهر میشود نیز نباید کمتر از چهار درجهي سانتیگراد باشد.
دیگر روش مرسوم برای استخراج زهر عقرب بریدن غدهي تولید زهر این جانور اسـت. بـه منظور انجام اینکار آخرین بند دم عقرب کـه بـه نیش آن متصل اسـت بریده میشود و پس از شست و شوی کامل در محفظههاي مخصوص برای خشک شدن قرار میگیرد. پس از سپری شدن حدود یک ماه این جسم خشک شده بطور کامل له و پودر گردیده و با آب بدون ناخالصی «آب مقطر» مخلوط میگردد.
البته این پایان کار نیست. چرا کـه پس ازآن باید محلول بـه دست آمده را در دستگاه هاي مخصوص دیگر قرار داد تا زهر خالص بطور کامل ازآن جدا گردد. از میان دو روش مذکور روش استخراج زهر از طریق وارد کردن شوک الکتریکی بـه عقرب روش کاملتری محسوب می شود. چرا کـه دراین روش زهر خالصتری بـه دست می آید. با توجه بـه این موضوع کـه از هر عقرب میزان ناچیزی زهر بـه دست می آید.
برای کسب درآمد از طریق پرورش عقرب سیاه باید از تعداد زیادی عقرب نگه داری کرد. بطور متوسط از هر پنجاه هزار عقرب بالغ کـه پس از حدود 18 ماه بـه سن گرفتن زهر می رسند، حدود 8.3 گرم زهر عقرب در حالت خشک شده بـه دست می آید. با توجه بـه اینکـه میانگین قیمت جهانی زهر عقرب در حال حاضر رقمی درحدود 80 میلیون تومان اسـت، شـما با نگه داری از پنجاه هزار عقرب و استخراج موفقیتآمیز زهر آن ها میتوانید:
بیش از 600 میلیون تومان درآمد کسب کنید. البته دراین میان نباید هزینههاي مربوط بـه نگه داری عقربها و استخراج زهر انها را نادیده گرفت. زهر عقربها طبق معمول در مصارف دکتری مورد استفاده قرار میگیرد و مهمترین کاربرد آن در تولید داروهای مختلف اسـت. البته از زهر عقرب برای تولید پادزهر عقرب نیز استفاده میشود کـه آن هم خود یک دارو بـه شمار میرود.
برای راهاندازی یک مرکز پرورش عقرب در ایران کـه از طرفیتی معادل 50 هزار عقرب برخوردار باشد شـما ابتدا بـه یک قطعه زمین با حداقل مساحت 300 کیلومتر مربع نیاز خواهید داشت. پس ازآن باید محلی کـه برای پرورش عقرب درنظر گرفتهاید و اقداماتی کـه دراین زمینه انجام دادهاید، توسط کارشناسان مربوط بـه سازمان محیط زیست، بهداشت و کشاورزی مورد کنترل قرار گیرد.
پس ازآن اگر تمام موارد اصولی را رعایت کرده باشید میتوانید با اخذ مجوز مربوط بـه پرورش عقرب کار خودرا آغاز نمایید. در ابتدای کار بهتر اسـت فرایند پرورش این جانور رابا تعداد کمتری عقرب شروع کنید. چرا کـه برای پرورش دادن حدود 1000 عقرب باید سرمایهاي درحدود 10 میلیون تومان در اختیار داشته باشید. بنابر این بهتر اسـت در ابتدای کار از انجام ریسکهاي بی مورد بپرهیزید.
البته نرخ بازدهی پرورش عقرب طبق معمول بالا اسـت و اینکار تنها درحدود 20 درصد هدر رفتگی دارد. در مجموع اگر در اینکار صبوری کنید میتوانید در مدت زمانی حدود یک تا یک و نیمسال امیدوار بـه بازگشت سرمایه خود باشید و پس ازآن هم روی کسب سود متمرکز شوید. مسلما اگر قصد پرورش عقرب برای بار نخست را دارید، در دور ابتدایی باید تعداد عقربهاي مورد نیاز را خریداری نمایید.
پس از خریدن عقربها باید ابتدا آن ها را تمیز کنید تا محل پرورش خودرا آلوده نکنند. بـه منظور انجام اینکار باید عقربها رابه صورت گروه گروه در محفظه یا لگنی کـه با آب ولرم پر شده اسـت ریخته و خوب آن ها رابه هم بزنید تا آلودگیها از بدنشان پاک شود. دمای آب نباید از 21 درجهي سانتیگراد کمتر باشد و بـه بیش از 30 درجهي سانتیگراد برسد.
پس از شست و شوی عقربها باید آن ها را در محفظهاي خشک مانند یک لگن خالی ریخته تا بدنشان کاملا خشک شود. پس از انجام اینکار میتوانید این جانوران رابه محل پرورش عقرب وارد کنید. بطور کل عقربها موجودات مقاومی هستند و بـه اسانی نمیمیرند. بر این اساس کم بودن تعداد تلفات آن ها از میزان ضرر و زیان شـما در نگهداری انها میکاهد.
حال کـه با بخشی از ملزومات و پیش زمینههاي پرورش عقرب آشنا شدید میتوانید تصمیم بگیرید کـه آیا قادر بـه انجام اینکار خواهید بود یا اینکـه نمیتوانید از پس آن بر بیایید. در پایان برای بار دیگر تاکید می کنیم کـه پرورش عقرب کار بسیار ظریف و دشواری اسـت و بدون دیدن آموزشهاي لازم نباید آنرا انجام داد.
اگر عقرب شـما را نیش زد، قرار دادن کمپرس سرد، شتشو با آب و صابون در محل گزش اولین اقدام برای درمان خانگی نیش عقرب اسـت. عقربها حشراتی کوچک با هشت پا هستند کـه یک دم برگشته بطرف بالا با یک نیش مرگ آور دارند. این موجودات کوچک ولی ترسناک هنگام شب پرسه میزنند و عموما در گوشه هاي تاریک، زیر سنگها، تنه درختان، بوتهها، ساختمانهای نیمه کاره مخفی می شوند.
رنگ بیشتر عقربها بـه گونه اي اسـت کـه بـه انها استتار عالی داده و بنابر این بـه اسانی دیده و تشخیص داده نمیشوند. این جانور رنگ هاي مختلفی مثل زرد مایل بـه قهوهاي، قهوهاي، خاکستری و سیاه دارد و اندازه بین 18-5/1 سانتی متر دارد ولی بواسطه شکل بدنی خود کـه حالت تخت و صاف اسـت، می تواند از شکافهائی بـه عرض 3 میلی متر نیز عبور کند و خودرا وارد خانهها کند.
تا کنون حدود 200 گونه عقرب در جهان شناسایی شده اسـت و از این میان تنها 20 گونه آن بسیار خطرناک بوده و سمی مهلک و کشنده دارند. نیش عقرب بسته بـه گونه این جانور، سمی رابا قدرتهای متفاوت حمل میکند. هنگامیکه فردی توسط عقرب گزیده میشود ابتدا با احساس سوزشی در محل گزیدگی مواجع میگردد کـه این احساس بـه صورت مواج در تمام بدن پخش می شود.
این حس ممکن اسـت چند ساعت طول کشیده و سپس از بین برود. اما گاهی اوقات ممکن اسـت این واکنش خیلی شدید باشد و باعث تغییرات عمومی در سلامت بدن گردد و واکنشهای خیلی شدید در برخی موارد منجر بـه مرگ میشود. این علایم عبارتند از:
= افزایش ضربان قلب
= عرق کردن زیاد
= بیقراری
= حالت تهوع و استفراغ
= تشنج
= عدم تعادل هنگام راه رفتن
= آبریزش از دهان
= بی اختیاری ادرار و مدفوع
= تکلم منقطع
= حساسیت شدید پوست بـه لمس
= انقباضات ماهیچهاي
= درد شکم
= کاهش کارکرد سیستم تنفسی
= کاهش شدید فشار خون
= در موارد شدید ایست قلبی
هنگامیکه یکی از اطرافیان یا فردی را مشاهده نمودید کـه عقرب آنرا نیش زده و گزیده اسـت. اقدامات زیر را بلافاصله انجام دهید: بیمار را آرام کنید، لازم اسـت فرد عقرب گزیده بـه آرامش و خونسردی دعوت شده و اضطراب را از وی دور کرد. برای کاهش درد و تورم بلافاصله در محل گزش عقرب کمپرس سرد قرار دهید. محل زخم و جای نیش رابا آب و صابون بشویید.
عضو آسیب دیده رابه دلیل پیشگیري از گسترش زهر بـه سمت قلب، در سطحی پایین تر از سطح قلب قرار دهید و فوراً بـه مراکز درمانی مراجعه کنید. وسایل زینتی و جواهرات فرد را از وی جدا کنید. درصورت امکان عقرب مسوؤل گزش فرد، باید بدام انداخته شود تا گونه آن جهت استفاده از پادزهر مربوط بـه آن مشخص گردد.
پس از انجام اقدامات فوری ذکر شده در بالا از روش هاي زیر برای درمان خانگی نیش عقرب میتوانید استفاده نمایید.
برگ اسطوخودوس را خرد کنید. مقداری ازآن را بر روی محل گزش بگزارید و بـه آرامی پانسمان کنید.
برگ نعنا
از دیگر روش هاي درمان خانگی نیش عقرب استفاده از برگ نعنا ست. بـه این منظور برگهای تازه نعنا را خرد کنید و بـه صورت موضعی در محل گزیدگی قرار دهید. هم زمان با آن نیز بهتر اسـت یک قاشق چایخوری از عصاره نعنا را بنوشید یا برگ آنرا جویده و قورت دهید.
برگ سیب زمینی
استفاده از برگ گیاه سیب زمینی نیز برای درمان خانگی نیش عقرب مفید اسـت. برگ گیاه سیب زمینی شیرین را آسیاب کرده، بـه صورت خمیر در آورید و بـه صورت موضعی در محل گزش بمالید. استفاده از خود سیب زمینی هم در مواردی کـه بـه برگ آن دسترسی ندارید می تواند مفید واقع گردد.
دانه تمر هندی
از دیگر روش هاي درمان خانگی نیش عقرب استفاده از دانه تمر هندی اسـت. یک دانه تمر هندی را روی یک سطح سفت بمالید تا پوست قهوهاي خارجی آن بشکافد. پوسته را برداشته و مغز سفید آنرا روی محل نیش عقرب بمالید. اینکار باعث خواهد شد زهر و نیش از محل گزیدگی جذب گردد.
عصاره پیاز
استفاده از عصاره پیاز تازه و استعمال موضعی آن در محل گزش نیز از دیگر اقدامات مفید برای درمان عقرب گزیدگی اسـت.