بسیاری از احکام فقهی و اسلامی هستند که پرستاران در بیمارستان ها باید به آن پایبند باشند و آن را رعایت نمایند که به آن ها می پردازیم.
شغل پرستاری،شغلی حساس و مورد نیاز جامعه است. اینان با ایثار فراوان سعی می کنند که سلامتی را به جان بیماران بازگردانند. ولی احکامی وجود دارد که پرستاران باید از آن مطلع باشند
لزوم یادگیری مسائل شرعی مورد ابتلا برای پیراپزشکان:
س۱. دانستن مسائل شرعی برای پزشکان و پرستاران در حین آموزش و کار تا چه حدّی لازم است؟
ج. اگر نیاموختن احکام به ترک واجب یا ارتکاب حرام بینجامد، گناهکار است.
وجوب رو به قبله کردن بیمار محتضر
س۲. آیا پزشک یا پرستاری که شاهد بیمار محتضر است، رو به قبله کردن بیمار واجب می شود؟ آیا نیاز به اجازه از ولیّ او دارد؟
ج. بنابر احتیاط واجب است و با علم به رضایت ولی، تحصیل اجازه لازم نیست.
تطهیر خون با پنبهی آغشته به الکل
س۳. گاهی موقع خونگیری از بیمار، خون با دست گیرندهی خون تماس پیدا میکند. آیا با پنبهی الکلی میتوان محل را تطهیر کرد یا مطابق آنچه که در احکام آمده است باید طهارت شود؟
ج. تطهیر متنجّسات از قبیل مذکور در سؤال باید با آب باشد.
نجاست سوزن سرنگ در عمل خونگیری
س۴. گاهی در عمل خونگیری سوزن سرنگ به داخل رگ فرو میرود و به خون آغشته میشود ولی به علت اینکه خون به داخل سرنگ جریان نمییابد یا کافی نیست لازم میشود که از محل دیگری مبادرت به خونگیری شود آیا سوزن نجس میشود؟ آیا نمیتوان از این سوزن استفادهی مجدد نمود؟
ج. استفاده مجدد مانع ندارد و اگر در خارج خون ندارد و با رطوبت مسریه با نجس دیگری ملاقات نکرده پاک است.
تماس دست با الکل طبی
س۵. تماس دست با الکل طبی چه حکمی دارد؟
ج. محکوم به طهارت است.
اطلاع دادن نجاست وسایل پزشکی به بیمار
س۶. با توجه به امکان نجس شدن لباس و بدن بیمار، آیا لازم است نجس بودن وسایل مورد استفاده در مصارف پزشکی ـ از قبیل: تخت معاینه، وسایل پزشکی، یونیت و غیره ـ را به وی تذکر دهیم؟
ج. لازم نیست.
س۷. غالباً در معاینه اعضای تناسلی اعم از اینکه توسط فرد مُماثل صورت بگیرد یا خیر، احکام شرعی مانند نگاهکردن پزشک یا دانشجو از طریق آینه، رعایت نمی شود و چون ما برای فراگیری چگونگی تشخیص بیماریها از آنان تبعیت می کنیم، وظیفه ما چیست؟
ج. تحصیل و فراگیری علم پزشکی از طریق معایناتی که فینفسه حرام هستند، در مواردی که یادگرفتن این علم و شناخت راههای درمان بیماریها متوقف بر آن باشد، اشکال ندارد، مشروط بر اینکه دانشجو اطمینان داشته باشد که توانایی نجات جان انسانها در آینده متوقف بر اطلاعاتی است که از این طریق بهدست می آید و همچنین مطمئن باشد که در آینده در معرض مراجعه بیماران بوده و مسئولیت نجات جان آنان را بر عهده خواهد داشت.
س۸. آیا نگاهکردن به عکس مردان و زنان غیرمسلمان که در کتابهای اختصاصی رشته درسی ما بهصورت نیمه عریان وجود دارد جایز است؟
ج. اگر به قصد ریبه نباشد و خوف ترتّب مفسده هم در آن وجود نداشته باشد، اشکال ندارد.
حکم تماس پرستار با بدن نامحرم
آیت الله خامنه ای
س: اگر براى پرستار غیر مُماثل (غیر همجنس با بیمار) هنگام گرفتن نبض (فشارخون) و چیزهاى دیگرى که احتیاج به لمس بدن بیمار دارند، دست کردن دستکش امکان داشته باشد، آیا انجام آن اعمال بدون دستکشهایى که پزشک هنگام درمان بیمار از آنها استفاده مى کند، جایز است؟
ج: با امکان لمس از روى لباس یا با دست کردن دستکش هنگام معالجه، ضرورتى به لمس بدن مریض غیر مُماثل (غیر هم جنس) وجود ندارد و بنابراین جایز نیست.
آیت الله سیستانی
س: پرستاری مسلمان، در یک کلینیک کار می کند و به مقتضای شغلش به اندام مردان اعم از مسلمان و غیر مسلمان دست می زند آیا چنین عملی جایز است؟ با علم به اینکه او ناگزیر است کار کند و کار، کمتر پیدا می شود وانگهی آیا فرقی میان لمس اندام مسلمان و غیر مسلمان، هست؟
ج: جایز نیست زن به اندام مرد نامحرم دست بزند اعم از مسلمان و غیر مسلمان مگر آنکه ضرورتی پیش آید که برطرف کننده حرمت باشد و متخصص همانند نباشد.
آیت الله مکارم شیرازی
س: گیرندگان خون اهدایی معمولاً بانوان هستند که هنگام خون گرفتن انگشتانشان با بازوی شخص اهداء کننده برخورد می کند. آیا در چنین شرایطی اهداء خون جایز است؟
ج: در صورتیکه ضرورتی برای خون دادن باشد و نتوان از پرستار هم جنس استفاده کرد اشکالی ندارد ولی باید در اینگونه موارد از دستکش های طبی استفاده کنند، تا اشکالی نداشته باشد.