امروز درباره تاثیرگذارترین اختراعات انسان صحبت میکنیم. دستاوردهایی کـه تمام دنیا را تغییر دادند، اختراعاتی همانند برق و وسایل نقلیه یا وسایل نوشتاری و همچنین اینترنت، در میان ملیت مخترعین این دستاوردهای بزرگ انسان کشورهایی مثل: ایالات امریکا و کشور آلمان بیشترین تعداد را مثل همیشه بـه خودشان اختصاص داده اند. در ادامه با مجله پارس ناز همراه باشید تا بیشتر باهم صحبت کنیم.
چند سال پیش کـه اینترنت آمد کسی فکر نمیکرد که بشود وقتی بـه اسانی روی مبل خانهات نشستهاي با آن سوی دنیا ارتباط داشته باشی. اینترنت ازآن اختراعاتی است که خیلی رویایی بنظر میآمد اما خوشبختانه با آمدنش دنیا را برای همیشه تغییر داده اسـت.
دوربین یکی از بهترین اتفاقات این دنیاست، چرا که هیچ کس آن قدر حافظهي خوبی ندارد تا جزئیات خیلی کوچک هم یادش بماند. بـه لطف دوربینها، میشود یک لحظه را برای سال ها ابدی کرد.
شاید فکر کنید چرخ آنقدرها اختراعی کـه دنیا را تکان بدهد نبوده، اما عصر هجر رابه یاد بیاورید کـه مردم بصورت دستی اشیاء سنگینشان را جابه جا می کردند.
یا تا بحال فکر کرده اید کـه مثلاً اهرام چطور ساخته شدهاند؟ مسلما چرخها نقش حیاتیاي در ساخت بناها داشته اند. بـه جز این چرخ ها نقطهي آغازی برای اختراع وسیلههاي نقلیهي گوناگون نیز بودهاند.
تلفنها بطور کلی اختراعات بزرگی هستند چون باعث شدند با یک دستگاه و یک مقدار سیم بشود با هرکجایی کـه می خواهیم ارتباط برقرار کنیم و چون دنیا همین طور روبه پیشرفت می رود.
گوشیهاي موبایل کار را برای مـا آسانتر کردند. موبایلها در ابتدا فقط همان کار تلفن را انجام میدادند اما امروزه یک ابزار کامل هستند کـه می شود با آنها کارهای مهم و گوناگونی انجام داد.
اگر شکمو باشید حتماً قدردان تمام اختراعات مربوط بـه غذا هستید! شاید یخچالها را دستکم بگیرید کـه احتمالا دلیلش این اسـت کـه شـما در عصری کـه برای غذا بـه شکار میرفتند و فقط چند روز می شد غذا را نگه داشت بدنیا نیامده اید.
لازم بـه گفتن نیست کـه برق همواره در صدر اختراعات دنیا باقی خواهد ماند. البته شاید بتوان گفت برق اختراع نشد، بلکه کشف شد اما مثل چرخ و حتی حیاتیتر ازآن، برق هم پایهي تعداد زیادی از اختراعات دیگر اسـت.
به این فکر کرده اید کـه در گذشته مردم چطور کشور گردی کرده و مسافتهاي طولانی را می پیمودند؟ البته کـه کاری نشدنی نبود، اما روزها و ماهها بـطول میانجامید. بـهلطف هواپیماها اینگونه سفرها امروزه کوتاهتر، آسانتر و جالبتر شدهاند.
خودروها، کامیونها، اتوبوسها و غیره هم بـخوبی هواپیما هستند، درست اسـت کـه سرعتشان یکی نیست و پرواز هم نمیکنند.
اما بسیار مناسب سفر هـای زمینی هستند. خودروها باعث شدهاند تا بـه اسانی مسافتهاي مختلفی را بپیمایید و اگر به ترافیک نخورید، سروقت بـه مقصد برسید!
شاید بـه اهمیت کاغذ و خودکار توجهی نشود، اما اگر نبودند چطور میتوانستیم علم، دانش و تاریخ رابه نسل بعدی انتقال بدهیم. البته کـه اینترنت جای خودش را دارد، اما این چیزی از اهمیت قلم و کاغذ کم نمی کند چرا کـه همان گونه نتوانسته آنها را محو کند.
احتمالا انتظار دیدن این گزینه را در فهرست داشتید. فرقی نمی کند از چـه پلتفرمی استفاده می کنید، فیسبوک، توییتر، اینستاگرام و غیره اما بهترین نکته در مورد شبکههاي اجتماعی این اسـت کـه:
شـما رابه آدمهاي گوناگون، حتی کسانی کـه سال ها پیش میشناختهاید، متصل میکند. با تمام محاسن، اما همیشه شبکههاي اجتماعی مردم را از دنیای واقعی جدا کردهاند.
دستاوردهای سازمان فضایی ناسا تنها بـه گسترش دانش فضایی بشر محدود نمیشود و حقیقت آن اسـت کـه تعداد زیادی از وسایلی کـه امروزه زندگی بدون آنها را غیر ممکن میدانیم را مدیون این سازمان هستیم. در این جا نگاهی میاندزیم بـه وسایل روزمره اي در حقیقت از اختراعات سازمان ناسا هستند.
شاید شـما هم ندانید محتویات داخل تشک ها کـه خوابیدن در تخت رابه دلیل سازگاری با فرم بدن برایمان آسان میکنند چـه چیزی اسـت.
تشک هاي تخت خواب از چیزی بنام فوم هوشمند ساخته میشوند کـه درسال ۱۹۸۷ توسط سازمان ناسا اختراع شد. این فوم در اصل بـه دست محققان یک برنامه ي فضایی ساخته شد کـه بـه دنبال راهی برای حفظ ایمنی خلبان هاي آزمایشگر در طول پروازهای انها بودند.
در حقیقت این سازمان ناسا بود کـه سنسورهای تصویری دیجیتال را در دوربین هاي گوشی هاي هوشمند، گوپرو و DSLR گنجاند.
در اواسط دهه ي ۱۹۹۰، در آزمایشگاه نیروی رانش متور جت در شهر پاسادنای کالیفرنیا، دانشمندان بـه تکنولوژی ساخت سنسورهایی دست یافتند کـه بـه نیروی برق کمتری نیاز داشت و تولید انبوه آن ساده تر از شیوه هاي رایج آن زمان بود. این مسأله کمک مهمی بـه دنیای عکاسی دیجیتال کرد.
سیستم هاي جی پی اس در گذشته دقت کافی را در پیدا کردن مکان فعلی نداشتند. در اواسط دهه ي ۱۹۹۰، کارکنان آزمایشگاه نیروی رانش موتور جت شروع بـه ساخت یک نرم افزار جی پی اس با دقتی بالا کردند کـه می توانست نقص هاي گذشته ي این سیستم را برطرف کند.
این سیستم نه تنها بـه خلبان ها و دریانوردها کمک می کند بلکه در گوشی هاي همراه، خودروها و حتی خودرو هاي خودکار کشاورزی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
این لامپ ها کـه از دو طول موج برخوردار هستند، بـه گونه اي طراحی شده اند کـه در طول مدت روز هوشیاری فرد را افزایش میدهند و زمانی کـه شخص در حال استراحت باشد کم نور میشوند.
درسال ۲۰۱۵، تیم برنامه ي ملی تحقیقات زیست دکتری در حوزه ي فضا، نمونه ي اولیه ي این لامپ را ساختند و پی بردند کـه رنگ ها یا طول موج هاي مختلف نور میتواند در هوشیاری یا خواب آلودگی شخص تأثیر بگذارد.
محققان ناسا هنگام ساخت جای گزین هاي غذایی برای فضانوردانی کـه بـه مریخ سفر می کردند، بـه شکلی از اسیدهای چرب امگا ۳ برخوردند.
کـه پیش ازآن تنها در شیر مادر یافت شده بودو ماده اي ضروری برای رشد نوزادان بود. حالا این چربی بـه بیش از ۹۰ درصد شیرخشک هاي تولیدی دنیا افزوده می شود.
سازمان ناسا با همکاری شرکت «پیلزبری» اقدام بـه ایجاد استاندارد جدیدی برای حفظ ایمنی و سلامتی غذا هاي منجمد و خشک کرد.
کـه امروزه درسراسر جهان ازآن استفاده می شود و مزایای آن برای همه ی ي افراد اسـت. این استاندارد مدت زمان ذخیره ي مواد غذایی را افزایش داده و خطر آلوده شدن مواد غذایی بر اثر باکتریها و مواد شیمیایی را کاهش میدهد.
ارتودنسی هاي شفاف دندان شیوه اي عالی برای خلاصی از ظاهر نه چندان خوشایند ارتودنسی هاي فلزی اسـت. سازمان ناسا با همکاری شرکت ۳M در ساخت این سرامیک هاي شفاف نقش داشت.
درسال ۲۰۰۸، مرکز تحقیقاتی «لنگلی» سازمان ناسا بـه شرکت «اسپیدو» کمک کرد تا جنس و دوخت لباس تولیدی خودرا در تونل باد ناسا آزمایش کند.
نتیجه ي این آزمایش، تولید لباس شنای مدل LZR Racer برند اسپیدو بود کـه مورد استفاده ي تعداد زیادی از شناگران مدال آور مسابقات المپیک آن سال قرار گرفت. طراحی زیبای این لباس مورد تحسین کیتی هاف، شناگر آمریکایی قرار گرفت.
فضای بسته ي ایستگاه هاي فضایی مملوء از گاز متصاعد شده از دستگاه ها و تجهیزات میشوند. بهمین دلیل دانشمندان سازمان ناسا:
یک دستگاه تصفیه ي گاز اتیلین برای ایستگاه فضایی بین المللی ساختند و حالا از همان تکنولوژی در فروشگاه هاي مواد غذایی برای حفظ تازگی مواد استفاده می شود
عده اي از نخستین تحقیقات انجام شده در خصوص لایه ي محافظ شیشه ي عینک ها توسط مرکز تحقیقاتی «ایمز» برای ارتقاء کیفیت ویزور کلاه فضانوردان و همچنین لایه ي مورد استفاده در سیستم هاي تصفیه ي آب انجام شد.
در دهه ي ۱۹۸۰، دانشمندان از این دانش برای ایجاد محافظ و التیام رنگ ها در عینک هاي طبی، ایمنی و آفتابی و ماسک هاي ایمنی استفاده کردند.
سازمان ناسا با همکاری شرکت «بلک اند دکر» اقدام بـه ساخت دستگاه هایي شارژی برای گرد آوری نمونه از سطح ماه در جریان اکتشافات فضایی کرد.
طولی نکشید کـه این وسیله بدلیل عملکرد مناسب و آسانی در استفاده، در بیمارستان ها، صنعت و منازل مورد استفاده قرار گرفت. این وسیله، ساخت وسایل دستی و بی سیم را سرعت بخشید.
پتوهای فضایی سازمان ناسا همه ی ساله جان افراد زیادی را در طبیعت نجات میدهند. این پتوها نخستین بار درسال ۱۹۷۳ ساخته شدند.
زمانی کـه در جریان مأموریت Skylab-3 نیاز بـه محافظی در برابر خورشید برای عایق کردن ماهواره وجود داشت. حالا دیگر این پتوها را میتوان در همه ی ي بسته هاي موارد اورژانسی پیدا کرد.
در اواخر دهه ي ۱۹۷۰، آدام کیسیا جونیور مهندس کم شنوای مرکز فضایی «کندی» سازمان ناسا، از وضعیت وسایل کمک شنوایی بـه تنگ آمده بود چون این وسایل تنها صدا را بالا می بردند اما کمکی بـه وضوح آن نمیکردند.
کیسیا برای ساخت ایمپلنت هاي حلزون گوش از پیشرفت هایي تکنولوژیک سیستم هاي حسگرالکترونیک، مسافت سنجی و حسگرهای صدا و لرزش بهره برد. این ایمپلنت ها با تولید پالس هایي دیجیتالی، پایانه هاي عصبی شنوایی را تحریک کرده و سیگنال هایي واضح و دقیق تر بـه مغز بر می گردانند.
سازمان ناسا در اقدامی برای کاهش وزن لباس ها و تجهیزات فضانوردان، لباس هایي با استفاده از نوعی پلاستیک ضربه گیر تولید کرد.
اینکار نه تنها وزن لباسهای ۱۳ کیلوگرمی فضانوردان را تا یک سوم کاهش داد، بلکه ماده ي نسوز مورد استفاده در انها بـه پایه ي ساخت کف کفش هاي ورزشی تبدیل شد.
فناوری مانع تابشی بیش از ۴۰ سال پیش توسط سازمان ناسا و بـه هدف متعادل کردن دمای داخل فضاپیماها و ایستگاه هاي فضایی ساخته شد.
از سال 2004 این فناوری بـه منازل هم راه یافت. این مانع میتواند برای افزایش راندمان عایق خانهها مورد استفاده قرار گیرد ودر نتیجه باعث کاهش استفاده از سیستمهاي گرمایشی و هزینههاي ناشی ازآن شود.