شایعترین علت افتادگی پلک، از بین رفتن خاصیت ارتجاعی در پوست پلک است. این بیماری به عنوان درماتوکالازیس شناخته شده و با روند طبیعی پیری ارتباط نزدیک دارد و به ندرت با بیماریهای سیستمیک و در مورد افراد جوان دیده میشود.
این بیماری باعث میشود چشمها نیمه باز به نظر برسند که به پتوز معروف هستند. درمان افتادگی پلک با روشهای مختلفی مانند عمل بلفاروپلاستی انجام میشود که البته باید تحت شرایط خاص در نظر گرفته شود.
از دیگر عوامل شایع افتادگی پلکها جدا شدن یا کشیدگی تاندون عضله لواتور است، ماهیچهای که تاندون را از پلک بلند میکند. همانطور که گفتیم پتوز معمولاً در نتیجه افزایش سن رخ میدهد اما میتواند بعد از عمل جراحی آب مروارید یا در نتیجه آسیب به چشم نیز رخ دهد. حال اجازه دهید در خصوص این بیماری و روشهای درمان افتادگی پلک اطلاعات جامعتری را در اختیارتان قرار دهیم.
در این بیماری پوست اضافی و بیش از اندازه بر روی پلک بالا آویزان میشود و در مراحل پیشرفته، ممکن است پوست روی مژهها و حتی روی مردمک چشم را نیز بپوشاند. درماتوکالازیس اغلب، وسعت دید را کاهش میدهد به طوری که افراد مبتلا به نوع پیشرفته، حتی تا بیش از 50 درصد وسعت بینایی خود را از دست داده و در انجام فعالیتهای عادی روزانه از جمله رانندگی، خواندن، کار با کامپیوتر و بسیاری از موارد دیگر با مشکل مواجه خواهند بود. علاوه بر این، افراد مبتلا به افتادگی پلک ممکن است دچار سوزش چشم، درماتیت یا التهاب پوست پلک و خشکی چشم نیز شوند.
معمولاً بیماران مبتلا به پتوز پلک از سنگینی پلک خود شکایت دارند و اغلب به آنها گفته میشود که آیا خسته به نظر می رسند؟ در واقع پتوز باعث ناتوانی در باز کردن کامل چشمها میشود یا تنها با فشار زیاد میتوان این کار را انجام داد. همهی این موارد سبب میشود که نسبت به درمان افتادگی پلک اقدام شود. گفتنی است که پتوز چشم میتواند بینایی عملکردی فرد را به شدت محدود کند.
وجود دوبینی، اندازه غیر عادی مردمک، ضعف و سایر نقایص عصبی از دیگر مواردی است که در این بیماری به کرارت دیده میشود. پتوز مادرزادی نیز به طور معمول در هنگام تولد شکل میگیرد و میتواند شامل افتادگی بسیار خفیف که بیشتر در زمان خستگی فرد مشاهده میشود تا افتادگی شدید که به طور بالقوه میتواند باعث ضعف بینایی شود، باشد.
جدیترین علامت این بیماری ضعف در بینایی حتی در پتوز اولیه و درماتوکالازیس متوسط است. با این شرایط، میدان دید فوقانی بیمار مسدود میشود. در واقع با افتادگی پلک متوسط یا حتی شدید، افراد اغلب به دلیل فقدان بینایی محیطی، از ناتوانی در انجام فعالیتهای روزانه شکایت دارند.
همین یک علت کافی است که به سرعت نسبت به درمان افتادگی پلک اقدام شود. عوارض ناشی از این بیماری باعث میشود که افراد احساس کنند در انجام کارهای حداقلی روزانهشان ناتوان هستند.به عنوان مثال هنگام رانندگی برای مشاهدهی اتومبیلهای اطراف و یا تردد افراد در پیادهرو دچار مشکل خواهند بود.
علاوه بر این، افراد مبتلا به درماتوکالازیس یا پتوز از باز نگه داشتن مداوم چشمها و بالا بردن ابرو برای بهبود بینایی خود شکایت می کنند که این موضوع میتواند باعث سردردهای شدیدی شود که در اواخر روز رخ میدهد. از آنجا که افتادگی پلکها منجر به تار شدن تصاویر بصری میشود، ممکن است منجر به ایجاد شرایط سخت و جدیتری شود.
پزشک چشم با بررسی دقیق پلکها افتادگی پلک را تشخیص میدهد و کارهایی از قبیل اندازهگیری مفصل ارتفاع پلکها را انجام داده و قدرت ماهیچههای پلک را ارزیابی میکند. در واقع جراحی میتواند یک درمان مؤثر برای پتوز و درماتوکالازیس، به جهت بهبود بینایی و زیباسازی ظاهر بیمار باشد.
البته بسیار مهم است افرادی که پلکهای افتاده دارند، معاینات منظم چشم را انجام دهند تا قدرت بینایی خود را کنترل کرده و از کاهش شدید بینایی ناشی از آمبلیوپی (تنبلی چشم) درمان نشده، جلوگیری کنند.
در بیشتر موارد، درمان افتادگی پلک با عمل بلفاروپلاستی است. در کودکان، در صورت وجود تنبلی چشم، ممکن است درمان با عینک یا قطره چشم ضروری باشد. در تعیین این که آیا جراحی ضروری است یا خیر ، چشم پزشک چند عامل مهم زیر را در نظر میگیرد:
* سن بیمار.
* بررسی درگیر بودن یک چشم یا هر دو.
* بررسی افتادگی پلک.
* بررسی حرکات چشم.
درمان افتادگی پلک با بلفاروپلاستی اصلاح میشود. در طول این جراحی پزشک معالج، پوست اضافی و چربی زیر آن را برداشته و همچنین سعی میکند تا تاندون و عضله لواتور چشم را سفت کند تا ارتفاع پلک بالا بیاید. در مورد پتوز شدید، هنگامی که عضله لواتور بسیار ضعیف است، ممکن است از عضلات پیشانی برای عمل بالا نگهداشتن پلکها کمک گرفته شود که این کار نیز با روشهای بخصوصی انجام خواهد شد.
بلفاروپلاستی یک عمل جراحی نسبتاً ساده است که روش محبوبی برای رفع افتادگی پلک می باشد. سالانه هزاران عمل جراحی بلفاروپلاستی انجام میشود و اکثراً نیز به صورت سرپایی انجام شده و با توجه به نیازهای هر بیمار سفارشیسازی خواهد شد.
در این عمل با استفاده از برشهای مناسب و قرار دادن بخیههای دقیق، به جراحان این امکان را میدهد تا خطوط طبیعی پلکها را به گونهای بازسازی کنند تا هر گونه زخم و یا رد جراحی قابل مشاهده نباشد. به طور کلی هر زمان که بیمار و جراح کاملاً آمادهی این جراحی باشند، نسبت به انجام آن اقدام خواهد شد.
با توجه به اینکه عمل بلفاروپلاستی از جمله بهترین روش های درمان افتادگی پلک است، انتظار میرود که عوارض بعد از عمل بسیار کاهش یابد. از جمله خطرات جراحی بلفاروپلاستی شامل عفونت، خونریزی و کاهش بینایی است، اما این عوارض بسیار نادر هستند.
حتی بلافاصله بعد از عمل، ممکن است بسته شدن کامل چشمانتان کمی مشکل باشد، اما این مورد نیز موقتی است و به دلیل تورم بعد از عمل بوجود میآید.قطره و پماد چرب کننده چشم میتواند در این دوره مفید باشد. به طور کلی به بیماران توصیه میشود که استراحت کرده و از کیسه های یخ بعد از عمل استفاده کنند.
با این وجود اگر چه بهبود ارتفاع پلک، نتیجهی عمل خواهد بود اما پلکها ممکن است کاملاً متقارن به نظر نرسند که این میتواند ناشی از عدم تقارن قبل از عمل باشد. نهایتاً میتوان گفت که درصد بهبودی بعد از انجام بلفاروپلاستی تا حد زیادی بالا بوده و رضایت بیماران را در پی داشته است.
با توجه به این که برای درمان افتادگی پلک نیاز به عمل بلفاروپلاستی است، باید به جهت پذیرفتن این عمل به طور کامل در جریان باشید که ممکن است خطرات و یا عوارض خاصی پس از اتمام جراحی در انتظارتان خواهد بود که در ادامه به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
* مشکل در بستن چشمها یا سایر مشکلات پلک.
* تورم و کبودی.
* آسیب به عضلات چشم.
* تغییر رنگ پوست.
* چشمان خشک و تحریک شده.
* تاری موقتی یا به ندرت از دست دادن بینایی.
* خطرات مرتبط با جراحی مانند واکنش به بیهوشی و لخته شدن خون.
پر واضح است که موارد عنوان شده در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود لذا عوارض یا خطرات لیست شده در بالا، الزاماً برای همهی بیمارانی که پلکشان را به دست متخصص میسپارند، رخ نخواهد داد. به طور کلی میتوانید با پزشک خود در مورد نحوه برخورد با خطرات جراحی صحبت کنید.
قبل از هر کاری به جهت درمان افتادگی پلک ابتدا باید با یک متخصص چشم و همچنین یک جراح متخصص گفتگو کنید. این کار به این دلیل نیاز است که هم شما و هم جراح، بتوانند در خصوص مسائل مختلف جراحی با یکدیگر صحبت کنند. همان طور که ذکر شد عمل بلفاروپلاستی دارای حساسیتهایی است که در نتیجه پزشک را ملزم به داشتن اطلاعات بیشتر خواهد کرد. مباحثی که باید دربارهی آن با دکتر متخصص به گفتگو بپردازید شامل موارد زیر هستند:
* سابقه پزشکی: جراح باید سوالاتی را از شما در مورد جراحیهای قبلی و شرایط گذشته یا فعلیتان بپرسد. این موارد شامل بررسی خشکی چشم، آب سیاه، آلرژی، مشکلات گردش خون، مشکلات تیروئید و دیابت خواهد بود. ضمناً توجه داشته باشید که باید دربارهی مواردی مانند استفاده شما از داروها، مکملهای گیاهی، ویتامینها، الکل، یا مواد مخدر نیز توضیح دهید.
* انتظارات: باید صادقانه در خصوص این که از عمل بلفاروپلاستی چه انتظاری باید داشته باشید، صحبت شود. در واقع باید در مورد امیدها و انگیزهتان برای جراحی و نتیجهای که ممکن است بدست آید با پزشک تبادل نظر کنید. نهایتاً جراح به شما متذکر میشود که آیا این روش، انتخاب خوبی برایتان خواهد بود یا خیر.
* معاینه جسمی: جراح در ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام میدهد که ممکن است شامل تست تولید اشک و یا اندازهگیری بخشهای مختلف پلکتان باشد.
* معاینه بینایی: چشم پزشک چشمهای شما را بررسی کرده و بیناییتان را از لحاظ محیطی امتحان خواهد کرد. معمولاً این مورد برای در اختیار گذاشتن به بیمهها از اهمیت زیادی برخوردار است.
* تصویربرداری پلک: چشمانتان از زوایای گوناگون تصویربرداری خواهند شد. گفتنی است که این عکسها به برنامهریزی به جهت جراحی و بررسیها در خصوص اثرات فوری و بلند مدت عمل بلفاروپلاستی مؤثر خواهد بود.
برای کامل شدن درمان افتادگی پلک پس از عمل باید از پماد آنتی بیوتیک موضعی استفاده شود (البته فقط به توصیه پزشک). همچنین در روز اول پس از جراحی، هر وقت که از خواب بیدار میشوید باید به جهت کاهش کبودی محل جراحی از کمپرس آب سرد بهره ببرید.
این کار را میتوانید تا دو روز ادامه دهید. اما پس از 72 ساعت، کمپرس آب گرم بهتر میتواند شرایط را بهبود ببخشد. ضمناً اگر پزشک معالجتان داروی ضددرد تجویز کرده است، حتماً آن را استفاده کنید.توجه داشته باشید در حالی که بهبود مییابید، ناحیه چشمتان به ویژه در چند روز اول دچار کبودی و قرمزی چشم میشود حتی ممکن است بخش سفیدی چشم (صلبیه) خون آلود شود. این علائم ممکن است تا چند هفته نیز ادامه داشته باشد که جای نگرانی نخواهد بود. به طور کلی به چشمتان فشار نیاورید تا روند درمان به طور طبیعی پیش برود.
درمان افتادگی پلک جزو خدمات زیبایی محسوب میشود که هزینهی آن در درجه اول به دانش و تبحر پزشک معالج ارتباط دارد. دقیقاً به همین دلیل است که برای انجام چنین عملهای پر ریسکی، توصیه به استفاده از جراحان حرفهای و با تجربه، آن هم در کلینیکهای معتبر و داری مجوز رسمی ،میشود.
به طور کلی در درجه اول یک جراح متخصص چشم که در انجام عمل های جراحی پلک تجربه کافی داشته باشد شناسایی کنید تا سلامتیتان را طول عمل جراحی تضمین کند.مورد مهمتر دیگری که در افزایش هزینههای جراحی افتادگی پلک نقش دارد، کلینیکی است که در آن عمل بلفاروپلاستی صورت میگیرد.
پر واضح است که هر چه دستگاههای بکارگیری شده پیشرفتهتر باشند، به هزینههای عمل اضافه خواهد شد. ضمن این که شدت بیماری نیز میتواند در تخمین هزینههای بیمار مؤثر باشد. البته این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که درمان افتادگی پلک در کشورهای مختلف با قیمتهای متفاوتی انجام میشود که قبل از هر اقدامی باید در این خصوص پرس و جو کنید.
با توجه به موارد عنوان شده، چنانچه با بیماری افتادگی پلک مواجه هستید بدون شک به دنبال یک متخصص باتجربه بهمراه یک کلینیک مجهز برای رفع مشکلتان خواهید بود. لذا اگر اجازه دهید شما را با کلینیک vip مارال آشنا کنیم.
در این کلینیک از بهترین روش های درمان افتادگی پلک استفاده میشود که در یک جلسه با کمترین عوارض میتوانید برای همیشه افتادگی پلک و پف پلک را درمان کنید ، توجه داشته باشید که تیم تخصصی vip مارال با در اختیار داشتن تیم پزشکی باتجربه و استفاده از جدیدترین دستگاه توانسته است تاکنون رضایت 7000 بیمار که از بیماری افتادگی پلک رنج میبردهاند را جلب کند.
برای این که بتوانید مشکلتان را با کلینیک VIPمارال در میان بگذارید، کافی است که از چشمهایتان برای ما عکس ارسال کنید کنید و با ارسال فرم، منتظر نظرات کارشناسانه پزشکان متخصص کلینیک vip مارال باشید. ضمناً برای هر گونه ارتباط با این تیم متخصص میتوانید با استفاده از راههای قرار داده شده با مشاوران همیشه فعال این تیم در تماس باشید.