ماه رمضان در تمام جهان نوید بخش عبادت و بندگی برای مسلمانان هست که با روزه گرفتن و عبادت نزد خداوند بزرگ طلب رحمت میکنند. رمضان نهمین ماه تقویم اسلامی هست که مسلمانان به منظور بزرگداشت اولین نزول قرآن به حضرت محمد «ص» این ماه را روزه میگیرند. به علاوه رمضان زمانی برای شکرگزاری، کمک به نیازمندان و قرب الهی هست.
این ماه که به ماه میهمانی خدا مشهور هست سنت هاي خاص خودش را دارد که در اینجا با چندین مشابه از زیباترین سنت هاي ماه رمضان در سراسر جهان آشنا میشویم.
تبریک ماه رمضان
با شروع ماه مبارک رمضان مسلمانان هنگام احوالپرسی آغاز ماه رمضان را به یکدیگر تبریک میگویند.
نزدیک شدن به خداوند
رمضان با عبادت شروع و با عبادت به اتمام میرسد. مسلمانان در طول ماه رمضان به مسجد میروند و از طلوع آفتاب تا غروب آفتاب غذا نمیخورند.
تلاش برای انسان خوبی شدن
مردم در این ماه از گناهانی مانند طمع، شهوت، عصبانیت، غیبت و… دوری میکنند. و در پایان ۲٫۵ درصد از تمام دارایی هاي خود را وقف نیازمندان میکنند.
جشن روز نزول قرآن
به اعتقاد مسلمانان در شب لیله القدر که مقدس ترین شب سال هست تاثیر دعا هزاران بار قوی تر از روزهای دیگر سال هست.
فانوس هاي زیبای مصر
فانوس هاي رمضان یکی از زیباترین مناظر زیبا در مصر میباشند. این سنت از زمان خلافت فاطمی در مصر سرچشمه گرفته و تا کنون ادامه دارد.
نشانه گذاری شروع و پایان روز
در شهرهای گوناگون عربستان طلوع و غروب خورشید با شلیک توپ نشان گذاری میشود. این سنت از قدیم انجام می شده و اکنون اکثر جنله سمبلیک دارد.
روز مهمان کردن کودکان
در چهاردهمین روز ماه رمضان مسلمانان روز گارانگائو را جشن میگیرند. در این روز کودکان لباسهای سنتی به تن میکنند و همراه با خواندن آواز گارانگائو با یک کیف تزئین شده به درب منزل ها برای جمع آوری آجیل و شیرینی میروند. در قبل به جای آجیل و شیرینی برنج و گندم و خرما جمع آوری میکردند.
شستشوی گناهان
در قسمت هایي از اندونزی مسلمانان پیش از ماه رمضان در آب هاي مقدس تن شان را شستشو میدهند تا هم جسم و هم روحشان را از گناه پاکسازی کنند. این سنت پادوسان نام دارد. سنت دیگری هم هست که در آن بین اعضای مسن خانواده غذا اکران میکنند.
طبل زن رمضان
این طبل زن ها که “مسحراتی” نام دارند هنگام سحر برای بیدار کردن مردم همراه با طبل به خیابانها میروند. این سنت هنوز در بعضی کشورها ادامه دارد.
افطار
درست هست که هر کشوری غذا هاي خوشمزه و خاص خودش را برای افطار دارد اما در تمام جهان روزه را با خرما یا آب باز میکنند. مشهور ترین غذاهایی که در نقاط گوناگون جهان بعنوان افطار درست میکنند موارد زیر میباشند:
بریانی: بریانی نوعی غذای مشهور هندی هست که با برنج، ادویه جات و گوشت و سبزیجات درست میشود.
حلیم: این غذا در خاور میانه، آسیای مرکزی، پاکستان و هندوستان رواج دارد و سبک درست کردن آن در کشورهای گوناگون متفاوت هست.
باسترما: باسترما گوشت چاشنی زده و خشک هست که از آناتولی نشات گرفته و اکنون غذای معروفی در ترکیه شده هست.
کوفته: این غذای گوشتی در آسیای جنوبی، خاور میانه، بالکان و آسیای مرکزی مشهور هست. کوفته یا همان کباب با گوشت، ادویه جات و پیاز آماده میشود.
قتایف: قتایف یک دسر خاص عربی هست که در ماه رمضان سرو میشود و به آن پن کیک عربی هم میگویند. این شیرینی نوعی پودینگ هست که با پنیر شیرین و آجیل پر شده و بعد سرخ میشود.