در اینبخش مروری داریم بـه برترین خودرو هـای آمریکایی، خودروهایی کـه دنیا را تغییر دادند ودر هر کشوری کـه پاری بگذارید شناخته می شوند. البته ایالات متحده ایالات امریکا همیشه پیشگام بوده و همچنین خودروهایی تولید کرده کـه نه فقط در ایالات امریکا بلکه در تمام قاره ها و کشور هـای جهان محبوب شده اند. این خودروها در ایران نیز هواداران بسیاری دارند، در ادامه با مجله پارس ناز همراه باشید.
این اتومبیل، اگر چـه بر پایه پلتفرم لوتوس تولیدشده اسـت اما حرفهاي کاملاً متفاوتی نسبت بـه لوتوس بریتانیایی، برای گفتن دارد.
شرکت جنرال موتور، از یک قلب تپنده 8 سیلندر 7 لیتری با توربو دوقلو موسوم بـه LS9 کـه طبق گفتهها، توانایی تولید بیش از 1,400 اسب بخار قدرت و 1,559 نیوتون متر گشتاور را دارد. موتور قدرتمندی کـه شتاب صفرتا سیصد کیلومتری ونوم رابه تنها 13.63 ثانیه رسانده و نام آنرا در کتاب رکورد هـای گینس ثبت کرده اسـت.
اواخر دهه 50 میلادی بود کـه سومین نسل از کادیلاک الدورادو رونمایی شد و برای همیشه، طراحی خارجی خودروها را تحت تأثیر خود قرارداد.
کافی اسـت بـه بالههاي جذاب قسمت عقبی، استفاده از رنگ کروم، سطوح پیچیده طراحی خارجی و طول کشیده این اتومبیل کـه حتی اغلب قایقها نیز ازآن کوچکتر بودند، نگاهی انداخته تا متوجه خاص بودن این کادیلاک مربوط بـه سال 1959 شوید.
زیر کاپوت الدورادو نیز، یک موتور 8 سیلندر 6.4 لیتری بود کـه 325 اسب بخار قدرت تولید کرده و قدرت خودرا از طریق یک جعبهدنده 4 سرعته خودکار بـه چرخها منتقل میکرد.
بـه چند سال پس از الدورادو رفته و بـه خودرویی می رسیم کـه با کمک کارول شلبی، نخستین مسابقه لمانس خودرا درسال 1966 با پیروزی بـه پایان رساند. پسازآن نیز فورد جی تی 40 توانست 4 پیروزی پیاپی در مسابقات لمانس بـه دست آورد.
جی تی 1966، دارای یک موتور 7 لیتری 8 سیلندری بود کـه 465 اسب بخار قدرت تولید کرده و با ترکیب موتور نیرومند و وزن سبک خود، حریف سرسختی برای خودرو هـای فراری در مسابقات لمانس بـه شمار میرفت.
کمتر کسی اسـت کـه عاشق دنیا اتومبیل بوده و تا کنون نام کوروت را نشنیده باشد. خودرویی کـه تولید آن بـه سال 1953 برگشته و تا کنون با یک فرمول خاص تولید گشته اسـت: یک موتور قرارگرفته در قسمت جلویی ماشین، دیفرانسیل عقب «RWD»، دارای دو صندلی و با یک موتور 8 سیلندر کـه قدرت زیادی رابه زیر پای راننده منتقل میکند.
امروزه قوی ترین کوروتی کـه توسط شورلت ساختهشده اسـت، هفتمین نسل از این ماشین بانام C7 بوده کـه میتواند 755 اسب بخار قدرت و 969 نیوتون متر گشتاور تولید نماید.
درست مانند کوروت، موستانگ نیز از اهمیت ویژهاي در خودرو هـای آمریکایی برخوردار اسـت. خودروی جذاب و قدرتمندی کـه از سال 1964 بـه تولید رسیده و نخستین خودرویی بود کـه در کلاس پونی، بـه جهان معرفی شد. برخلاف کوروت، موستانگ میتوانست در نسخههایي با صندلی عقب نیز تولیدشده و با اضافه شدن آن، کماکان یک خودروی عضلانی و کوچک باقی بماند.
موستانگ در حال حاضر، در ششمین نسل از خود بـه سر برده و توانسته دراین 55 سال عمر خود، عاشقان بسیار زیادی را هم در ایالات امریکا و هم نقاط دیگر دنیا پیدا کند.
ایلان ماسک، مؤسس تسلا با تأسیس این شرکت و معرفی مدل S درسال 2012 ثابت کرد کـه یک خودروی برقی نیز میتواند حرف زیادی برای گفتن در مقابل خودرو هـای بنزینی و دیزل داشته باشد. خودرویی کـه نهتنها در طراحی خارجی و داخلی بسیار جذاب و دوستداشتنی بود بلکه ازنظر قوای محرکه نیز، کمتر از خودرو هـای بنزینی نیرومند نبود.
تسلا تا کنون موفق شده تعداد 250,000 دستگاه «119,000 در خود ایالات امریکا» مدل S رابه فروش رسانده و این اتومبیل، همان گونه پس از گذشت حدود 7 سال، یک حریف بسیار جدی برای هر شرکتی اسـت کـه قصد تولید یک خودروی برقی جذاب را دارد.
مدل T فورد، بی شک تأثیرگذارترین خودروی قرن بیستم اسـت. خودرویی کـه از سال 1908 تا 1927 در بازار، بـه فروش رفت و نهتنها نخستین خودرویی بود کـه بصورت انبوه، تولید شد بلکه بـه لطف خط تولید انقلابی تولید و مونتاژ فورد، بـه فروش حیرتانگیزی نیز دستیافت.
فورد مدل T نهتنها صنعت خودرویی کشور آمریکا رابه سمت جلو راند بلکه با فروش کلی 16.5 میلیون دستگاه در سراسر جهان، تأثیر فراوانی روی بازارهای جهانی داشت.
هنری فورد مؤسس شرکت فورد گفته بود: مـن خودرویی رابا چندین ابعاد مختلف بـه تولید خواهم رساند. خودرویی کـه برای یک خانواده فضایی کافی داشته و برای هر کسی هزینههاي جانبی کمی خواهد داشت. این ماشین با بهترین مواد تولیدی و توسط بهترین کارگران ساخته خواهد شد. بـهطوریکـه ساده ترین طراحی کـه مهندسی مدرن بتواند تولید کند.
بی شک صنعت خودروسازی یکی از پرتکاپو و روبهجلوترین صنعتهاي حال حاضر دنیاست کـه با زندگی مردم ارتباط کاملاً مستقیمی دارد. از اختراع کمربندهای ایمنی گرفته تا سامانههاي خودران، همگی مواردی هستند کـه انقلابی را دراین صنعت پرسود و بزرگ بـه وجود آوردهاند.
این اختراع ازجمله مواردردی اسـت کـه توانسته جان بیشترین تعداد انسانها را در خودروها نجات دهد. اگر چـه مبدأ و ریشه بـه وجود آمدن کمربند ایمنی از جنگندهها و هواپیماها بوده و بـه اوایل قرن بیستم میلادی بر میگردد.
اما کمربند سهنقطهاي، چیزی کـه امروزه آنرا در خودروها مشاهده می کنیم تنها مختص خودروها بوده ودر سال 1958 ظاهر شد. یعنی سالی کـه شرکت ولوو مدل P220 آمازون خودرا با یک کمربند ایمنی مجهز کرد.
نخستین خودرویی کـه در آن از کیسه هوا استفاده شد، Oldsmobile Toronado ودر سال 1973 بود. در حقیقت در آن از یک سیستم بسیار ابتدایی کیسه هوا استفاده شد کـه بـهدرستی عمل نمی کرد. سیستمی کـه بـهعنوان آپشن و باقیمت 250 دلار بـه فروش میرفت و تنها 1,000 شماره ازآن با این سیستم ابتدایی بـه تولید رسید.
اما نخستین کیسه هوای مدرن درسال 1981 و روی مرسدس بنز S کلاس بکار رفت و ازآن زمان تا کنون، این سیستم مهم کماکان در حال پیشرفت و رو بـه تکامل بوده و همه ی ساله کیسههاي هوای کارآمدتری روانه بازار می شوند. تا جاییکه درسال 2011، شرکت ولوو برای مدل V40 خود از نخستین کیسه هوای عابر پیاده نیز رونمایی کرد.
این اختراع، بعد از کمربندهای ایمنی توانسته بیشترین تعداد جان انسانها را نجات دهد. این سامانه بدینصورت عمل میکند کـه در هنگام ترمز گیری و مخصوصاً در مسیرهای شیبدار و لغزنده، مقدار ترمز گیری هر چرخ را اندازهگیری کرده تا هر چرخ با اندازه صحیحی از ترمز گیری بـه پایداری ماشین در آن لحظه کمک کند.
درسال 1992، شرکت مرسدس با همکاری شرکت بوش کشور آلمان شروع بـه ارتقا این سامانه برای مدلهاي تولیدی خود کرد. سیستمی کـه در مرسدس CL600 بکار رفت و از اواخر سال 2011 تا کنون، در تمامی خودرو هـای بـه فروش رفته در اروپا دیده می شود.
نخستین سیستم خودکار ترمز گیری، حدود یک دهه قبل ودر خودرو هـای تولید شرکت ولوو بـه چشم خورد. در آن زمان، از یک دوربین با لیزر مادونقرمز «Infrared» استفاده می شد کـه اتومبیل با سرعت کمتر از 30 کیلومتر بر ساعت را برای اجتناب از یک حادثه احتمالی، وادار بـه توقف می کرد.
با تکامل و پیشرفت این سامانه، در حال حاضر در خودروهایی مانند سری E و S مرسدس، این سامانه میتواند با استفاده از دوربین سرعتی با محدوده دید گسترده بـه همراه دوربینهاي برجستهساز «Streoscopic»، ماشین با سرعت 200 کیلومتر بر ساعت را نیز متوقف کند.
این سامانه میتواند درکنار حفظ یک سرعت ثابت در اتومبیل، عمل شتاب گیری و ترمز گیری را هم با توجه بـه ترافیک پیش رو انجام دهد. کروز نظارت تطبیقی برای اینکار از رادارهای با محدوده زیاد و یک دوربین کـه طبق معمولً روی جلوپنجره ماشین یا مرکز آینه داخل ماشین نصب می شود، استفاده میکند.
این سامانه از یک دهه پیش شروع بـه فراگیر شدن کرد و میتوان گفت کـه یک سیستم پایه برای خودروهایی با سامانه خودروان اسـت.
این سیستم ازجمله نوآوریهایي اسـت کـه انتظار میرود آینده صنعت خودروسازی رابه خود اختصاص دهد. شرکتهاي پیشتازی مانند تسلا، آئودی، مرسدس و بی ام و از این سامانه استفاده کردهاند و یکی از پیشرفتهترین این سامانهها، در خودروی آئودی A8 استفادهشده اسـت.
خودرویی کـه از سیستم رانندگی خودران سطح 3 بهره برده و میتواند تا نهایت سرعت 60 کیلومتر بر ساعت، بدون هیچ نیازی از سوی راننده، تمامی کارهای لازم را انجام دهد.
اگر چـه موتور دیزل توسط مهندس آلمانی رودولف دیزل ودر سال 1883 اختراع شد، اما این موتورها تا سال 1936 در هیچ خودرویی بکار گرفته نشد. سالی کـه در آن شرکت مرسدس بنز، در مدل 260D خود از این موتور استفاده کرد. این خودروی 4 سیلندر میتوانست 45 اسب بخار قدرت را در دور موتور 3,200 دور بر دقیقه تولید کند.
در دهه 80 میلادی، این سامانه مجهز بـه توربوشارژ شد ودر کنار مصرف کم خود، قدرت بیشتری نیز تولید کرد. اگر چـه امروزه کلمه موتورهای دیزل ازنظر زیستمحیطی کلمهاي آلوده بنظر میرسد، اما هنوز هم تعدادی از شرکتهاي جهانی، بـه این سیستم اعتقاد داشته و چندین میلیون دلار روی آن سرمایهگذاری میکنند.
برای نخستین بار ودر دهه 1930، شرکت مرسدس بنز، این سیستم را برای خودرو هـای نظامی معرفی کرد. نخستین سامانه مدرن این فنآوری نیز، در خودروی هوندا پریلود ودر سال 1988 بکار گرفته شد. بعدازآن شرکت سیتروئن فرانسه نیز سیستم مختص خودرا دراین زمینه رونمایی کرد.
اما چندین سال بعد ودر سال 2007، شرکت رنو این سیستم را در Laguna GT خود بـه نمایش گذاشت. امروزه خودرو هـای اسپورت زیادی از این مزیت بهرهمند بوده تا بتوانند از این فنآوری در مسیرهایی با سرعتبالا استفاده کنند. همانطوریكه در مورد یک خودروی خاص و برجستهاي مانند پورشه 911 آلمانی نیز میتوان مشاهده کرد.
شرکتهاي خودروسازی مختلف، ابرخودروهای خوشچهره و جذاب خودرا با تعداد محدود و برای مشتریان خاص در سراسر دنیا تولید می کنند. خودروهایی کـه غیرازآن مشتریان خاص، افراد دیگر حتی نمیتوانند فکر خریدن آن، پس از رونمایی را داشته باشند. بدلیل این کـه این ابرخودروها، قبل از این کـه حتی رونمایی شوند، بصورت کامل بـه فروش رفته و اثری ازآنها باقی نمیماند.
شکی نیست کـه شرکتهاي بـهاصطلاح هاي تک خودروسازی، این ابرخودروها را برای بالا بردن وجهه برند خود و هدیه دادن یک محصول بسیار عالی و نیرومند بـه مشتریان وفادارشان تولید می کنند.
ابتدا با استون مارتین والکری و مرسدس بنز Project One، بـهعنوان نمونههاي برتر این لیست اشاره می کنیم. از این مرسدس بنز جذاب،250 شماره و از استون مارتین والکری نیز تنها 150 شماره تولید خواهد شد. ابرخودروهایی کـه بدلیل استفاده از فنآوریهاي مدرن، طراحی استثنائی و شاخصههاي منحصربهفرد دیگر خود، چندین میلیون دلار قیمتگذاری شدهاند.
با وجود این کـه این دو اتومبیل هنوز بـه صورت رسمی رونمایی نشدهاند، تمامی 400 دستگاه از این دو ماشین، بـه صورت کامل پیشفروش شدهاند. حتی تعدادی از مشتریان، خودرو هـای پیش فروش خودرا برای فروش گذاشتهاند. برای مثال، مرسدس Project One کـه 2.63 میلیون دلار از طرف مرسدس قیمتگذاری شده، 5.23 میلیون دلار برای فروش گذاشته شده اسـت.
البته تعدادی از خودروسازان، مشتریان خودرا با امضای قراردادی وادار می کنند کـه خودروی خریداریشده خودرا تا مدتزمان مشخصی، بـه فروش نرسانند. برای مثال، شرکت فورد برای ابرخودروی جی تی خود و مرسدس بنز نیز برای Project One، چنین قراردادی را تنظیم کردهاند. البته با وجود آگهیهاي فروش این خودروها، می توان شاهد شکست این قراردادها نیز بود.
نتیجه تولید ابرخودروهایی با تعداد محدود از طرف شرکتها، سر بـه فلک کشیدن قیمت آنهاست. برای مثال قیمت 1.1 میلیون دلاری فورد جی تی نسخه محدود، شماره قابلملاحظه و بسیار بالایی اسـت. درواقع با تولید خودروها در تعداد کم، خودروسازان یک درخواست کاذب بـه وجود آورده و میتوانند قیمت خودروهایشان را بسیار بالاتر از خودرو هـای تولید انبوه، بالا ببرند.
برای مثال خودروی آلمانی پورشه 911 R کـه برای نخستین بار تولید شد، برچسب قیمتی حدود 200,000 دلاری را از طرف پورشه بـه دست آورده بود، درحالیکـه در خارج از کارخانه با بیش از 5 برابر قیمت واقعی خود و با برچسب 1 میلیون دلاری آگهی شده بود.
بهمین خاطر، پورشه نیز خودروی GT3 تورینگ راکه شباهتهاي زیادی بـه 911R داشت، با تعداد انبوه بـه تولید رساند تا افرادی کـه درآمد کافی برای خرید خودروهایی باقیمت گزاف ندارند را نیز راضی نگه دارد.
ابرخودروی بعدی این لیست، مک لارن 720S بریتانیایی اسـت کـه بخاطر همین تولید محدود خود، باقیمت بالا، پیشفروش شد. مک لارن سنا نیز همین وضعیت را داشته و مک لارن، این اتومبیل را نیز با تعداد محدود درنظر گرفته اسـت. پس جدای از خاص بودن ابرخودروهایی کـه با تعداد محدود تولید میشوند، بحث سودآوری و بالا بردن کلاس کاری یک برند نیز در تولید انبوه نشدن این خودروها، بحث بسیار مهمی بـه شمار می روند.