پیش از هر چیزی باید بدانید هر وسیلهای که نام هیدرولیکی را با خود دارد، با سیالات مختلف کار کرده و انرژی اصلی دستگاه برای حرکت، با همین مایعات تامین میشود. پمپ هیدرولیک هم در واقع همان دستگاهی است که کار پمپاژ را انجام میدهد؛ اما اینبار با مقداری تفاوت و آپشنهای بیشتر سروکار داریم.
بسیاری از ماشینآلات صنعتی تنها با استفاده از این قطعه شروع به حرکت کرده و وظایف خود را انجا میدهند. طبق مسائل گفته شده، میتوان اهمیت و کارایی بالای آن را درک کرد.
در تعریفی ساده و به دور از پیچیدگی، میتوان گفت این وسیله دارای بخشهایی است که میتواند انرژی مکانیکی را تبدیل به انرژی هیدرولیکی کند. حال این تبدیل انرژی به چه صورت و با چه بخشهایی انجام میشود؟ پاسخ را میتوان در موتورهای الکتریکی یافت!
این موتورها در پمپ هیدرولیک به همراه احتراق و همچنین برخی منابع ایجاد قدرت دیگر، انرژی و نیروی موردنیاز را تامین میکنند. وقتی این دستگاه شروع به کار میکند، باتوجه به خلاء موجود در درون مدارهای آن، فشاری با نام فشار اتمسفر ایجاد میشود.
فشار اتمسفر، از عملکرد و کارکرد بخش مکانیکی پمپ بهوجود میآید. در پی این فشار، سیال لازم وارد دستگاه شده و بر طبق میزان فشار، با سرعت بالایی وارد مجرای اصلی میشود. پس از این عملیات است که سیال از مجرای اصلی وارد مدارهای دیگر میشود.
وقتی در قسمتهای مختلفی از صنعت، نیاز به مدارهای هیدرولیکی باشد، پمپ نیز خودنمایی کرده و نقش مهم خود را نشان میدهد. باتوجه به همین مسائل است که پمپ هیدرولیک را قلب مدارها میدانند.
وقتی این دستگاه وجود نداشته باشد، بخشهای دیگر توانایی کارکردن نخواهند داشت. بهطور معمول، سیالی که باید بین مدارها حرکت کرده و جابهجا شود، روغن است؛ میتوان از فرستادن روغن به بخشهای مختلف، بهعنوان تنها وظیفهای نام برد که این دستگاه بهعهده دارد.
چنانچه قرار باشد این وسیله را بهصورت کلی تقسیمبندی کنیم، میتوانیم آن را در 2 دسته جابهجایی منفی و جابهجایی مثبت قرار دهیم. منظور از جابهجایی غیرمثبت، مدلی است که سیال قابل حرکت در آن فشار کمی داشته و مقدار خروجی سیال با میزان بالا سنجیده میشود.
پمپ هیدرولیک جابهجایی مثبت نیز برعکس این نوع بوده و میتوان از آنها برای مصارف صنعتی استفاده کرد؛ چراکه فشار در سیال زیاد بوده و توانایی حرکت با سرعت بالا را دارد.میتوان مدلهای دندهای و پیستونی را در دسته جابهجایی مثبت قرار داد. هر کدام از این 2 نوع، دارای ویژگیهای منحصربهفردی هستند که سبب تمایزشان با دیگری میشود.
به این مدل، نوع چرخ دندهای یا همان دندهای گفته میشود که طراحی بسیار سادهای داشته و پیچیدگی خاصی ندارد. باتوجه به ابعاد و اندازه کوچک این مدل، میتوان آن را در ماشینآلاتی با تجهیزات متحرک بهکار برد.
البته لازم است پیش از آشنایی با دیگر ویژگیهای پمپ هیدرولیک دندهای ، بدانید که استهلاک تمامی بخشهای آن زیاد بوده و در صورت خرابی باید هزینه زیادی را متقبل شوید. دلیل این مسئله را هم میتوان ساییدهشدن سریع قطعات، بیان کرد.
باتوجه به قطعات متحرکی که در این دستگاه قرار گرفته، میتوان میزان تحمل فشار در آن را زیاد تخمین زد. این بخشها توانایی کارکردن و فعالیت بهصورت پیوسته و مداوم را دارند؛ علاوهبر این قسمتها در این نوع، محفظههایی بین چرخ دنده که بهشکل چرخان بوده و پمپ هیدرولیک، وجود دارد؛ به همین دلیل است که به این مدل، دندهای گفته میشود. البته این نوع از پمپ هیدرولیک هم خود دارای انواع گوناگونی است.
اجزای تشکیلدهنده این مدل، آببندی هلالی شکل، پوسته، دنده ساده و چرخ دنده داخلی هستند. این بخشها زمانی بهخوبی عمل کرده و نیاز شما را برطرف میکنند که نخواهید صدای دستگاه زیاد باشد و از نظر راندمان و کارکردی نیز بسیار عالی عمل کند.
اگر میخواهید دستگاههای صنعتی خود را روغنکاری کنید، میتوانید از این نوع دستگاه بهره ببرید؛ چراکه این مدل، در فشارهای به نسبت پایین عملکرد بهتری را از خود نشان میدهد. مدل دندهای داخلی، نمیتواند بازدهی بسیار بالایی داشته باشد و در مدتزمان کوتاهی نیاز به تعمیر پیدا میکند.
در این نوع از پمپ هیدرولیک دندهای، باتوجه به شکل قرارگیری چرخ دندهها، وقتی نیروی محرک خارجی دنده بزرگ را به حرکت در میآورد، در پی آن چرخ دنده دیگر هم شروع به گردش میکند.
با استفاده از این دستگاه میتوانید نیاز خود به یک محصول با قیمت مناسب، عمر و بازدهی بالا و همچنین میزان فشار پایین را برطرف کنید. علت بخش عمدهای از محبوبیت این مدل را نیز میتوان در وزن پایین آن دانست.
این نوع از پمپ جابهجایی مثبت، حالت دورانی از رفتوآمد پیستون در سیلندر را داشته و وقتی سیال وارد دستگاه شد، سیستم آن شروع به کار میکند. از آنجاییکه وجود پیستون در سیلندر برای این مدل امری واجب است، چنین نامی را برازنده آن دیدهاند.
با آنکه پمپ هیدرولیک پیستونی قیمت بالایی دارد، اما اگر روش صحیح استفاده آن را دانسته و آببندی آن را بهخوبی انجام دهید، ماندگاری و عمر زیادی هم برایتان خواهد داشت. البته باید این موضوع را هم بدانید که این مدل از پمپ بسیار پیچیده بوده و بر همین اساس، انجام تعمیرات در آن دشواری و سختی بسیاری را بهدنبال دارد.
برای آنکه بتوانید از دستگاه خود در زمان طولانی بهره ببرید، باید برخی از نکات مهم برای حفظ و نگهداری آن را دانسته و به آنها عمل کنید.
آشنایی با انواع پمپهای هیدرولیک، مکانیزم کار آنها و نکات مهم در نگهداری و تعمیر، برای افرادی که به تجهیزات هیدرولیک علاقه دارند یا نیاز به استفاده از آنها دارند، بسیار حیاتی و مفید است. انتخاب مناسب پمپ هیدرولیک، با توجه به نیازها و شرایط مختلف، میتواند به بهبود عملکرد و کارایی ماشینآلات و دستگاههای صنعتی کمک کند.
همچنین، توجه به نکات اصولی در نگهداری، میتواند عمر مفید و کارایی طولانیتری را برای پمپهای هیدرولیک فراهم کند. برای خرید پمپ هیدرولیک بهتر است به مراکز معتبر مثل شرکت آراز فخر آذر مراجعه نمایید و با خیالی آسوده محصولات هیدرولیک و پنوماتیک مورد نیاز خود را با کیفیتی بالا و قیمتی مناسب تهیه نمایید. هم چنین این محموعه با ارائه مشاوره رایگان شما را در خریدی مطمئن همراهی می کند.