طی سالهای اخیر، ایرانیهای زیادی با هدف تحصیل، زندگی، اشتغال، خرید ملک و سرمایهگذاری به ترکیه مهاجرت کردهاند. افرادی که این کشور را برای زندگی انتخاب میکنند باید اطلاعات کافی درباره قوانین دولتی و سیستم مالیاتی ترکیه کسب کنند. چون دولت این کشور سیاستهای مالی شفاف و مشخصی در مورد مالیات اتباع خارجی در ترکیه دارد.
دارندگان مجوز اقامت و افرادی که بیش از 6 ماه در ترکیه زندگی کردهاند، به عنوان شهروندان این کشور شناخته میشوند. این افراد باید مالیات درآمدهایی که در نقاط مختلف جهان دارند را بپردازند. اگر شخص ساکن و شهروند ترکیه نباشد، باید فقط مالیات درآمدهایی که در ترکیه کسب میکند را پرداخت کند.اگر قصد سرمایهگذاری یا هر نوع مراوده مالی در ترکیه را دارید با ما تا آخر این مطلب همراه باشید تا با سیستم مالیات در ترکیه آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: حوزه هایی که میتوانید در آنها سرمایه گذاری در کانادا را تجربه کنید.
مالیات، یکی از مهمترین منابع درآمدی دولتها است. دولت ترکیه هم وابستگی زیادی به درآمد حاصل از مالیات دارد. مالیات، یکی از بخشهای مهم بودجه و اقتصاد این کشور را تشکیل میدهد. به همین دلیل، برای پرداخت مالیات سختگیری زیادی اعمال و با فرار مالیاتی در ترکیه به شدت برخورد میشود.
به طور کلی، مالیات در ترکیه را میتوان به سه شکل مالیات بر درآمد، مالیات بر دارایی و مالیات بر هزینه تقسیمبندی کرد. در این کشور، افراد واجد شرایط برای پرداخت مالیات باید هر سه ماه یکبار اظهارنامه مالیاتی پر کنند.
مالیات مستقیم: این مالیات بدون واسطه و از درآمد یا دارایی افراد اخذ میشود.
مالیات غیرمستقیم: این نوع مالیات همانطور که از نام آن مشخص است به طور غیرمستقیم و با واسطه دریافت میشود. به عبارت دیگر، افراد این مالیات را به طور نامحسوس پرداخت میکنند. به عنوان مثال، زمانی که شخص کالایی را خریداری میکند همان لحظه و در زمان پرداخت بهای کالا مالیات آن را هم میپردازد.
افراد حقیقی ساکن در ترکیه که در داخل این کشور درآمد کسب میکنند باید مالیات بر درآمد را بپردازند. میزان این نوع مالیات به درآمد افراد بستگی داشته و بین 15 تا 40 درصد متغیر است.
به طور کلی، موارد زیر شامل مالیات بر درآمد میشوند:
حقوق و دستمزد دریافتی
درآمد حاصل از خود اشتغالی
درآمد حاصل از کشاورزی
سود و درآمد حاصل از فروش سهام
درآمد حاصل از اجاره دادن املاک و مستغلات
با توجه به اطلاعات وبسایت tax summaries، در سال 2020 میلادی نرخ مالیات بر درآمد در کشور ترکیه به شرح زیر بوده است:
درآمد بین صفر تا 22 هزار لیر: 15 درصد
درآمد بین 22 تا 49 هزار لیر: 20 درصد
درآمد بین 49 تا 180 هزار لیر: 27 درصد
درآمد بین 180 تا 600 هزار لیر: 35 درصد
درآمد بیش از 600 هزار لیر: 40 درصد
این نوع مالیات شامل املاک، مستغلات و ارث میشود. مالیات املاک و مستغلات بین 1/0 تا 6/0 درصد و مالیات ارث بین 4 تا 30 درصد متغیر است. مالیات ارث را میتوان در مدت پنج سال و در دو قسط سالانه پرداخت کرد.
به طور کلی، مالیات زمین و املاک مسکونی و همچنین زمینهای کشاورزی 2/0 درصد، املاک تجاری 4/0 درصد و زمینهای بایر 6/0 درصد است. اگر ملک نزدیک محدوده شهرداری قرار داشته باشد، میزان مالیات آن دو برابر خواهد بود. در ترکیه میزان مالیات املاک بین شهرهای کوچک و بزرگ متفاوت است. بنابراین، در شهرهای بزرگ مثل استانبول افراد باید مالیات بیشتری پرداخت کنند.
مالیات سالانه واحدهای مسکونی: در شهرهای بزرگ 2/0 درصد ارزش کل خانه و در شهرهای کوچک 1/0 درصد
مالیات سالانه واحدهای تجاری: در شهرهای بزرگ 4/0 درصد و در شهرهای کوچک 2/0 درصد
مالیات سالانه زمینهای کشاورزی: در شهرهای بزرگ 2/0 درصد و در شهرهای کوچک 1/0 درصد
مالیات سالانه سایر زمینها: در شهرهای بزرگ 6/0 درصد و در شهرهای کوچک 3/0 درصد
با توجه به قانون مالیاتی ترکیه، هنگامی که شخص ملکی در این کشور میخرد باید از سال دوم مالیات آن را بپردازد. به عبارت دیگر، در سال اول این ملک مشمول پرداخت مالیات بر دارایی نمیشود. با این حال، در زمان خرید ملک باید 4 درصد مالیات خرید پرداخت شود. اگر ملک نوساز از یک توسعه دهنده خریداری شود، مالیات خرید به طور مساوی بین خریدار و فروشنده تقسیم میشود.
اما در هنگام معامله املاک دست چندم پرداخت مالیات به طور کامل به عهده خریدار است.مالیات بر ارزش افزوده (VAT)، نوع دیگری از مالیات است که باید در هنگام خرید ملک در استانبول و به صورت کلی در ترکیه پرداخت شود. میزان این مالیات با توجه به مساحت و ارزش زمین ساختمان بین 1 تا 18 درصد متغیر است.
این نوع مالیات شامل معاملات بانکی، ارزش افزوده، بیمه و … شده و مقدار آن بین 1 تا 23 درصد است. مالیات بر هزینه اوراق مشارکت، قراردادها و صورت حسابهای مالی که دارای حق تمبر هستند، 1 درصد است.
مالیات بر ارزش افزوده در کشور ترکیه برای خودورهای اجاری 23 درصد، سایر وسایل نقلیه 8 درصد و شرکتها 18 درصد است. اگر شرکتی که در خارج از ترکیه قرار دارد در داخل این کشور دارای نمایندگی باشد، باید فقط بخشی از این مالیات را بپردازد.
تمام شرکتها در ترکیه با توجه به میزان درآمد خود ملزم به پرداخت مالیات هستند. در گذشته، نرخ مالیات برای شرکتها 30 درصد بود که بین سالهای 2018 تا 2020 میلادی به 22 درصد رسید. با توجه به قانون ممانعت از پرداخت مالیات ترکیه که بین دو کشور ایران و ترکیه امضا شده، فرد به ازای هر سود فقط یک بار در یکی از این دو کشور اقدام به پرداخت مالیات میکند.
کد مالیاتی (Vargi Numara) یک کد ده رقمی است که در سیستمهای اداری ترکیه برای شناسایی افراد استفاده میشود. دریافت کد مالیاتی برای فعالیتهایی مثل افتتاح حساب بانکی، خرید ملک یا خودرو، اجاره ملک و دریافت سیم کارت غیرتوریستی ضروری است.
برای دریافت کد مالیاتی در ترکیه باید به نزدیکترین اداره مالیات به محل سکونت خود مراجعه کنید. دریافت این کد به صورت رایگان و با ارائه اصل پاسپورت ترکیه کپی صفحه اول آن و آدرس محل سکونت انجام میشود.