آلو بخارا در آشپزی ایرانی جایگاه ویژه ای در طعم دادن به غذاها دارد. بانوان ایرانی از این آلو بسیار استفاده می کنند. بررسیها نشان میدهد آلوبخارا که آلوی خشک شده محسوب میشود سرشار از آنتیاکسیدان است به طوری که محققان مقدار آن را با آنتیاکسیدانهای موجود در بلوبری برابر میدانند.
این ماده مغذی سرشار از فیبر و کربوهیدراتهایی موسوم به سوربیتول است که مانع یبوست میشود.
الو بخارا که به نام های الو زرد –پردفوس –یرقون –اجاص –جاصا والو برقانی نیز معروف می باشد ،دارای طبع سرد وتر است .
همچنین آلوبخارا سیستم اسکلتی بدن را سالم و قوی نگه میدارد. سلامت استخوانها از اهمیت بالایی برخوردار است و مراقبت از آنها مانع بروز پوکی استخوان، شکستگیها و تحلیل عضلانی میشود.پروتئینهای گیاهی و غذاهای سرشار از کلسیم گزینه بسیار مناسبی برای حفظ سلامت استخوانها محسوب میشود
ولی در این میان، مصرف مواد معدنی مانند بور، منگنز، پتاسیم و آهن نیز حائز اهمیت است. آلوبخارا حاوی تمام این مواد معدنی است و مقدار آن بیش از تمام میوهها و سبزیجات مصرفی در طول روز است و حجم مواد معدنی استخوانها را بالا میبرد.
آلو بخارا به عنوان یک میوه خشک باعث غنی شدن ذخایر کلاژن بدن میشود که بدن را قوی و استخوانها را نرم نگه میدارد. ویتامین C بالایی که در این ماده مغذی وجود دارد، به جذب بالای آهن از مواد غذایی کمک میکند. فیبرهای موجود در آلوبخارا کلسترول خون را پایین میآورد و به حفظ سلامت قلب و عروق کمک میکند.
در نقطه مقابل، مواد لبنی گرفته شده از شیر گاو قرار دارد که به دلیل رسوب کلسیم و ایجاد التهاب در مفاصل، استخوانها را ضعیف میکند و احتمال بروز پوکی استخوان را افزایش میدهد.همچنین فیبر بالای موجود در آلوبخارا برای کاهش وزن، منیزیم آن برای بهبود قند خون و پایین آوردن آن و نیز کاهش اشتها مؤثر است.
علاوه بر این، کربوهیدراتهای انرژیزا در این میوه خشک عملکرد را بهبود میبخشد و سلامت استخوانها و قدرت بدنی را بالا میبرد.
موارد استفاده :
الوبخارا دارای خاصیت صفرا بر –زیاد کننده ادرار –ضد بلغم –تب بر –دافع انگل و ضد استفراغ می باشد .همچنین از ان درمواردی مانند :گلو درد –اسکوربوت –کم خونی –تقویت کبد –سرفه –یبوست –مسمومیت –چسبندگی پلاکت های خون –تقویت لثه ها –احساس تشنگی –خارش پوستی –ورم لوزه –تقویت معده –
خشکی معده –سو، هاضمه –ورم کلیه –سنگ کلیه –ائره –ارتروز –تصلب شرایین –تقویت اعصاب –سردرد ونقرس استفاده به عمل می اورند.
مضرات :
۱- زیاده روی و مصرف بی رویه الو بخارا موجب ناراحتی معد ه –نفغ –ایجاد اسید اوریک وناراحتی طحال می شود .
۲- اشخاص سرد مزاج باید در مصرف این میوه احتیاط نمایند .افراد مبتلا به قند خون نیز نباید درمصرف الو بخارا زیا ده روی کنند .افرادی که مبتلا به ناراحتی ها یی مانند :نقرس –اسید اوریک –رماتیسم –اترومی –تصلب شرایین – اسهال زخم معده واثنی عشر می باشند ،باید در مصرف میوه ی مزبور احتیاط نمایند .