در اینبخش با عجیب ترین خودرو هـای جهان آشنا می شویم. از فولکس واگن گرفته تا مرسدس بنز، سری بـه محصولات کمپانی هاي بزرگ و مشهور جهان زده ایم تا ببینیم کدام یک عجیب ترین طراحی هاي اتومبیل را داشته اند. فولکس واگن و لامبورگینی در فهرست امروز مـا صدر نشینان هستند و بیشترین تعداد طراحی هاي عجیب و غریب را ازآن خود کرده اند. در ادامه با مجله پارس ناز همراه باشید.
امروزه در خیابانهاي ایران نیز گاهی با خودروهایی روبرو میشویم كه طراحیهاي متفاوت و خاصی دارند. بعنوان مثال بیشتر مدلهاي نیسان مانند نیسان لیف و نیسان جوك كه در ایران بسیار محبوب و پرفروش هستند، دراین دسته خودروها قرار میگیرند.
درواقع اسم اولیه این ماشین «كوبلواگن» «Kubelwagen» بود كه ابتدا در دهه 70 میلادی و برای مقاصد نظامی تولید شد، اما بـه فاصله كوتاهی پس ازآن وارد خیابانها شد و بـه سینگ «Thing بـه معنی شیء» تغییر نام داد! شاید علت این نامگذاری این بود كه سازندگان آن نتوانسته بودند اسم مناسبتری برای تجاری كردن این محصول پیشنهاد كنند.
این اتومبیل كه شباهت ظاهری زیادی بـه تولیدات شركت جیپ داشت، بویی از ویژگیهاي خاص یك جیپ واقعی نبرده بود. البته این موضوع نتوانست در بهای این ماشین تاثیر زیادی بگذارد و قیمت آن تقریباً بـهاندازه یك جیپ واقعی بود!
با درنظر گرفتن شكل ظاهری این ماشین و زمان تولید آن «سال 1393/ 2014»، انتظار بیشتری از «فولكسواگن ایكسال1» وجود داشت. قدرت موتور این خودروی هیبریدی معادل 47 اسب بخار دیزلی و 27 اسب بخار الكتریكی اسـت.
البته بـهطور كل همه ی خودرو هـای هیبریدی قدرت كمتری نسبت بـه خودرو هـای بنزینی دارند و این اتومبیل نیز از این قاعده مستثنا نیست. حداكثر سرعت این اتومبیل 159 كیلومتر در ساعت اسـت. ابتدا قرار بود فقط 250 دستگاه از این اتومبیل روانه بازار شود، اما درنهایت آمار دقیقی از تعداد عرضه شده از این محصول ارائه نشد.
احتمالا «تاترا 630» معمولیترین خودروی موجود دراین فهرست اسـت! بنظر میرسد ابتدا قرار بود این ماشین مدلی كلاسیك در سبك خودرو هـای دهه 50 میلادی باشد و اولین نمونه ازآن نیز سال 1335/ 1956 روانه بازار شد. تولید این اتومبیل تا سال 1354/ 1975 در جمهوری چك «چكسلواكی سابق» ادامه یافت.
اما مشكل آن عدم بـهروز رسانی و پیشرفت در طول زمان بود. البته كه در آن برهه تاریخ، هیچیك از كشورهای تابع شوروی سابق رو بـه جلو حركت نمیكردند و پیشرفت محسوسی نداشتند. لازم بـهذكر اسـت این ماشین در اصل برای استفاده اشخاص مهم و هم چنین استفاده در مسابقات طراحی و تولید شده بود.
«رلیانت رابین» یكی از خندهدارترین خودرو هـای تولید شده در جهان اسـت! اما با اینحال بسیار جالب اسـت كه این اتومبیل توانسته از اوایل دهه 70 میلادی تا سال 1381/ 2002 همان گونه در خط تولید باقی بماند. این اتومبیل بـه طرز خارقالعادهاي قادر اسـت تنها درحدود 14 ثانیه، از صفر بـه سرعت 100 كیلومتر در ساعت برسد.
احتمالا این قابلیت باعث شده كه مدت زمان تولید تا این حد طولانی شود. این خودروی بامزه حتی مورد نقد یكی از برنامههاي تلویزیونی پربیننده انگلیسی نیز قرار گرفته و قدرت آن در پیست مسابقه و پیچهاي تند مورد بررسی قرار گرفت.
این خودروی تمام الكتریكی، درواقع نسخهاي از لوتوس اِلیزه اسـت كه توانایی شناور شدن روی آب را دارد. تصور این موضوع بسیار عجیب اسـت كه چراباید كسی برای خرید خودرویی كه در آب 2/3 كیلومتر در ساعت ودر خشكی تنها تا 120 كیلومتر در ساعت سرعت دارد، هزینه كند!
دیگر نیازی نیست كه بـه احتمال تمام شدن شارژ باتریها هنگامیكه اتومبیل در حال حركت زیر آب اسـت اشاره كنیم. بنظر میرسد خرید این ماشین چیزی جز هدر دادن پول نیست و بـهجای آن میتوانید یك الیزه معمولی بخرید و هر از گاهی تنی بـه آب بزنید!
این خودروی عجیب كه فقط بـه اندازه یك نفر و یك كیسه كوچك خرید، فضا دارد، در یك حراجی درسال 1395/ 2016 بـه قیمت عجیب 176هزار دلار فروخته شد. این ماشین ابعاد خارقالعادهاي دارد؛ طول این خودروی كوچك فقط 137 سانتیمتر و عرض آن حدود 105 سانتیمتر اسـت.
بنظر میرسد كسی كه این ماشین را در حراجی خریداری كرده احتمالا كلكسیون اتومبیل دارد، وگرنه چراباید چنین هزینهاي را برای خودرویی كه یك چهارم یك خودروی واقعی اسـت پرداخت؟!
شاید در نگاه اول تصور كنید این ماشین برای مصارف نظامی ساخته شده اسـت، از طرف دیگر با توجه بـه ظاهر آن كه شبیه یك ماشین گلف درستوحسابی اسـت، شاید بتوان حدس زد هرگز بـهطور كامل برای استفاده نظامی طراحی نشده اسـت!
اما هرچه هست، با توجه بـه اینكه این ماشین هیچ در، پنجره و سقف محكمی ندارد، برای كاربرد عمومی در آبوهوای نامناسب قابل استفاده نخواهد بود. اما با این حال همان گونه بیش از 50 هزار نفر در سراسر دنیا این خودروی عجیب را خریدهاند!
هرچند این اتومبیل عجیب بـهنظر میرسد، اما بسیار دلنشین اسـت؛ زیرا بـه ندرت اتفاق میافتد كه مرسدسبنز چنین غولی را تولید كند.
بـه طور حتم این ماشین در دستهبندی خودروهایی با اندازه بسیار بزرگ قرار خواهد گرفت و با قدرت 544 اسب بخار، هرگز خودرویی كند و ناكارآمد نخواهد بود. توانایی این اتومبیل در عبور از مسیرهای كوهستانی و خارج از جاده «off-road» نیز خارقالعاده اسـت.
در دهه 70 میلادی جریانی بـهراه افتاد كه باعث شد همه ی بـه فكر تولید خودروهایی با ظاهر سفینه بیفتند و آنرا نشانه حركت بـه سمت آینده بدانند. شاید آن ها فكر میكردند ساخت ماشین پرنده قدم بزرگ بعدی خواهد بود، یا شاید مجذوب فیلمهاي علمی – تخیلی شده بودند!
هرچه بود، هردو كارخانه ایتالیایی لانچیا و فِراری خودرو هـای زیادی با ظاهر فضایی تولید كردند. استراتوس زیرو قدرت چندانی نداشت و موتور V4 «چهار سیلندر خورجینی» آن قدرتی برابر با 115 اسب بخار تولید كرد، اما هرگز خودروی با اُبهتی بـه حساب نیامد.
در نگاه اول این خودروبیشتر شبیه یك زیردریایی اسـت! حداكثر سرعتش بـه 90 كیلومتر بر ساعت میرسد و قدرت موتور آن تقریباً 10 اسب بخار اسـت. نكته عجیب این خودروی سه چرخ، وزن 227 كیلوگرمی آن اسـت! اگر بخواهند با صاحب این اتومبیل شوخی كنند، چند نفر باهم آن رابهسادگی می توانند بلند و جابجا كنند.
این اتومبیل بـهدلیل اینكه تك چرخ عقب آن محرك اسـت، می تواند بـه صورت برعكس هم استفاده شود؛ بـه عبارت دیگر راننده عقب بنشیند و مسافر در صندلی جلو قرار بگیرد و اتومبیل در جهت مخالف حركت كند!
اینكه لامبورگینی تصمیم بگیرد خودرویی بسیار شبیه هامِر تولید كند خیلی عجیب اسـت؛ بـهخصوص با توجه بـه اینكه این اتفاق حدود شش سال پیش از تجاریسازی هامر افتاد!
درست بـه همان اندازه كه این خودروی كوهستانی با موتور نیرومندِ 12 سیلندر «V12» خود فوقالعاده بنظر می رسد، بسیار هم عجیب و غریب اسـت. طبق معمول بیشتر مردم ترجیح میدهند برای فضای بیشتر، مانورپذیری بهتر و داشتن خودروی جادهاي بهتر از این نمونه، هزینه كمتری بپردازند. در زمان تولید، قیمت این ماشین از 120 هزار دلار آغاز میشد!
این اتومبیل كه ظاهر بسیار عجیبی دارد مانند تركیب غیر ماهرانه دو مدل مختلف دیگر اتومبیل اسـت. بنظر می رسد نقطه قوت این خودروی غیرمتعارف باید میزان فضای ارائه شده در صندوق عقب آن باشد.
اگر این ویژگی را كنار بگذاریم با خودرویی كوچك و مضحك روبرو هستیم! بـهطور قطع این اتومبیل هیچ جذابیت خاصی حداقل در ظاهر خود ندارد و در بین خودرو هـای عجیب، قطعا جایگاه بالایی خواهد داشت.
بین تمامی مدلهاي خاص و زیبایی كه شركت «فراری» تاكنون تولید كرده، این خودروی دهه 70 میلادی بـهطور حتم چیز دیگری اسـت! این ماشین با ظاهر سفینهاي خود بیش از 20 جایزه برای طراحی متفاوتش برنده شده اسـت.
هم چنین قدرت موتور 12 سیلندری «V12» این اتومبیل 550 اسب بخار بوده و حداكثر سرعت آن 354 كیلومتر در ساعت اسـت. اما بازهم باوجود این قدرت شگفتانگیز و طراحی ظاهری منحصربهفرد، تصور اینكه كسی بخواهد بـهطور روزمره با این سفینه رانندگی كند خیلی عجیب اسـت!
اگر بخواهیم عادلانه قضاوت كنیم، این ماشین تقریباً قدیمی و خارج از رده اسـت، ولی این موضوع در عجیب و غریب بودن آن تفاوتی ایجاد نمیكند!
این خودروی تولید شده درسال 1336/ 1957 رابهعنوان پیشرو و الگوی اتوبوسهاي شركت فولكسواگن میشناسند. شكل ظاهری این اتومبیل تركیبی از مینیبوس و ماشین گلف را در ذهن ایجاد میكند! البته با حداكثر سرعت 95 كیلومتر در ساعت، عملكردش نیز بیشباهت بـه ماشین گلف نیست.
وقتی صحبت از عجیبترین خودرو هـای مدرن میشود، حداقل در برخی زمینهها مرسدس بنز قطعا جایگاه اول را خواهد داشت. در نگاه اول بـه این خودروی لوكس این سوال پیش می آید كه راننده چطور می تواند مسیر پیش رویش رابا این طراحی ببیند.
«مرسدس بنز اف015» بـهدنبال ایجاد تصور ذهنی از آینده وسایل نقلیه بدون راننده اسـت. شركت مرسدسبنز قصد دارد در آینده این اتومبیل رابهعنوان اقامتگاهی سیار كه شامل چهار مبل قابل حركت در فضای ماشین اسـت، توسعه ببخشد.
در خصوص این ماشین، ظاهر فدای اضافهكردن ویژگی جدید بـه اتومبیل شده اسـت! بنظر میرسد این ماشین بـه نوعی سیستم ایمنی فوقالعاده پیشرفته مجهز شده كه دراین سیستم، كارخانه سیتروئن با چسباندن مشتی پلاستیك روی درهای ماشین، آنرا در برابر ضربه مقاوم كرده اسـت! مطمئنا دراین كارخانه، افرادی عجیب با ایدههایي عجیبتر مشغول كار هستند!
اولین چیزی كه با دیدن «سیتروئن 2سیوی» بـه ذهن خطور میكند، این اسـت كه این ماشین برای استفاده در سیرك طراحی شده اسـت!
این اتومبیل در زمان ورودش بـه بازار، ركورددار كمترین قیمت بودو همینكه با قدرت 9 اسب بخار توانایی حركت دارد «كمی سریعتر از سرعت پیادهروی»، خودش خبر خوبی اسـت! نام مستعار این اتومبیل نیز «چتری روی چرخها» اسـت. متاسفانه این خودروی رنگارنگ هیچ ویژگی خاص و تحسین برانگیزی ندارد.
شكل ظاهری این اتومبیل در نوع خود بینظیر اسـت. با اینكه خودرویی بسیار عجیب اسـت، اما شركت بامو همان گونه ایدههایي برای التیام بخشیدن آن دارد.
كارشناسان بسیاری بر این عقیدهاند كه بامو جینا عجیبترین خودروی جهان اسـت، اما قطعا عجیبترین طرحی نیست كه تاكنون بـه ذهن خلاق طراحان ماشین رسیده اسـت. بنظر می رسد در آینده فراری و بامو، هم در زمینه سرعت و هم در زمینه عجیب و غریب بودن، رقابت تنگاتنگی باهم خواهند داشت!
شـما خودرو هـای هوشمند را دوست دارید یا از آن ها متنفرید؟ بنظر می آید هر کس درباره این ماشینها نظری دارد. عده اي از این خودرو هـای فشرده خوششان می آید و برخی انها را مسخره می کنند. بهترین و بزرگ ترین سازندگان خودروها هم در تلاش برای جمعآوری نظرات مردم هستند تا بدانند تا چـه میزان میتوانند جلو بروند.
با آنکـه هنوز خودروی هوشمند وسیلهاي جوان اسـت و عمر زیادی از حضورش در دنیا نمیگذرد، اما تاریخچهاي جالب دارد. اولینبار سازندگان Swatch ایدهاي برای ساخت یک ماشین با استفاده از قابلیت شخصیسازی را مطرح کردند کـه در ساعتهاي خود ازآن استفاده می کردند.
آن ها بـه سرعت ایدهشان را Swatchmobile نامیدند کـه البته بعد از مدت کوتاهی شکست خوردند. با اینحال، هایکی و بقیه دوستانش با معرفی Swatchmobile نمیخواستند با صنعت اتومبیل رقابت کنند، چون آن ها فکر میکردند دیگر سازندگان اتومبیل احساس تهدید می کنند. بنابر این هایکی بـه چند تولیدکننده نیرومند ماشین نزدیک شد و درنهایت با فولکس واگن بـه توافق رسید تا خودروی جدید شهر را تولید کنند و بـه اشتراک بگذارند.
البته کـه درنهایت مدیر جدید فولکس واگن در سال ١٩٩٣ در تلاش بود بـه این پروژه خاتمه دهد. هایکی هم با فهمیدن این موضوع بـه چندین تولیدکننده دیگر مثل فیات و رنو مراجعه کرد، اما درنهایت موفق شد با دایملر بنز، سازندگان مرسدس بنز بـه توافق برسد. در نهایت این معامله در سال ١٩٩٤ با تشکیل شرکت Micro Compact Car AG اعلام عمومی و اولین ماشین هوشمند در اکتبر سال ١٩٩٨ راهاندازی شد.
وقتی Swatchmobile هوشمند شد
بهتر اسـت اول بدانیم نام Smart از کجا آمد. هایکی می خواست در نام اتومبیل Swatch هم جایی داشته باشد، اما دایملر بنز می خواست نام ماشین خنثیتر از اینها باشد.
نام نهایی دایملر Smart بود کـه در مقابل Swatch Mercedes Art ایستاده بودو برای مدت زمان زیادی با همان نام Smart در داخل شناخته می شد. درنهایت هم کارخانهاي کـه خودرو هـای هوشمند را ساخت نام مستعار Smartville رابه آن ها داد.
در طول پیشتولید خودروی هوشمند، MCC نیاز بـه سرمایه بیشتری داشت، بنابر این دایملر بنز سرمایه خودرا بیشتر کرد و سهمش را از مالکیت شرکت بـه ٨١درصد افزایش داد و بعد از اینکه خودروی هوشمند راهاندازی شد، این سهم بـه صددرصد رسید.
حالا دیگر تمام دسترسی متعلق بـه انها بود. اما طرف مقابل آن ها Smart Forfour بود کـه خط تولید خودرو هـای هوشمند خود رابه Roadster و Forfour گسترش داد و سپس خودروی هوشمند اصلی نام Fortwo رابه خود گرفت.
در سال ٢٠٠٥ دایملر تصمیم بـه خرید سهم در کارخانه Smart ForFour گرفت و درنهایت بـه خط تولید خود پایان داد. این درحالی بود کـه انها در شرکت در حال طراحی ایده هوشمند جدیدی بنام Formore بودند.
اما در آخرین لحظه رها و کمی بعد هم ارتباط با Roadster قطع شد. در سال ٢٠٠٦ Smart GmbH کاملا تخریب شد و عملیات DaimlerChrillser بـه اتمام رسید ودر حال حاضر اینبخش تحت نظر مرسدس بنز عمل میکند.
توسعه الکتریکی Smart Fortwo در سال ٢٠٠٦ آغاز شد و آزمایشهاي می دانی را در سال ٢٠٠٧ شروع کردند. Smart Fortwo از اوایل سال ٢٠١٥ تا کنون توانسته بیش از ١,٧میلیون دستگاه اتومبیل هوشمند بفروشد.
این رقم برای چیزی کـه اول Swatchmobile نامیده می شد، بد نیست. البته کـه اتومبیلهاي هوشمند هنوز جایی در بازار ایران ندارد، اما میتوان امیدوار بود با گسترش این صنعت در جهان و پیشرفت منابع در ایران تا چندسال آینده راهی بـه بازار ایران باز کند.
بازار خودرو هـای الکتریک در دنیا هرروز داغتر میشود و سازمانهاي نظارتی نیز محدودیتهاي سنگینی برای خودرو هـای آلودهکننده هوا نیز گذاشتهاند.
نروژ: این کشور یارانههاي سخاوتمندانهاي برای مصرفکنندگان و خریداران خودرو هـای برقی درنظر گرفته اسـت. آن ها معاف از مالیات خرید و مالیات ارزش بر افزودهاند. هم چنین سواری رایگان روی کشتیها ودر برخی شهرها پارکینگ رایگان دارند. حدود ٥١درصد خودرو هـای فروخته شده درسال ٢٠١٨ در نروژ، خودرو هـای الکتریک بودند.
هلند: تعداد خودرو هـای شارژی خریداریشده تاسال ٢٠١٧ در هلند، بیش از ٢٠٠هزار بوده اسـت. با تصویب قانون جدید در پارلمان هلند قرار اسـت ازسال ۲۰۲۵، تنها خودرو هـای الکتریکی دراین کشور تردد کنند و فروش خودرو هـای دیزلی و بنزینی ممنوع خواهد شد.
انگلستان: آن ها میخواهند تاسال ٢٠٤٠ حملونقل فسیلی را در کشور جمعآوری کنند و بیشتر از همه ی بـه زیرساختهاي شارژ در کشور فکر می کنند. هم چنین خریداران وسایل نقلیه پلاگین واجد شرایط دریافت کمک هزینه تا ٤٥٠٠ پوند هستند.
فرانسه: رئیسجمهوری فرانسه میـــخواهد تاسال ٢٠٢٠ میزان فروش خودرو هـای الکتریک در کشور را ٥ برابر بیشتر کند و تا سال ٢٠٣٠ برای کاهش آلودگی هوا وسایل نقلیه آلاینده را در کشور از بین ببرد. کشور برای خرید خودرو هـای الکتریک یارانههاي خرید تا ٦٠٠٠ یورو ایجاد کرده اسـت. فرانسه در پایانسال ٢٠١٧ بیش از ١٦٠٠٠ ایستگاه شارژ عمومی داشت و دولت تاسال ٢٠٢٠ میزان هدف را ١٠٠هزار تعیین کرده اسـت.
اسپانیا: دولت درسال گذشته چندین طرح تشویقی برای خرید خودرو هـای الکتریک گذاشته اسـت. مثلاً طرح حمایتی جای گزین با ٢٠میلیون یورو بودجه کـه کمتر از ٢٤ ساعت استفاده شد. مردم با گرفتن تسهیلات خودرو هـای الکتریک را جای گزین خودرو هـای آلاینده خود کردند. برنامهاي برای نصب ٢٥٠٠٠ جایگاه شارژ تاسال ٢٠٢١ خواهد داشت.
دانمارک: رئیسجمهوری دانمارک دریک سخنرانی در پارلمان این کشور گفت کـه می خواهد تا ١٢سال آینده فروش خودرو هـای دیزلی و بنزینی در کشور ممنوع باشد و بعد ازآن تا ١٧سال هرخودروی جدید در دانمارک الکترونیک باشد.
Jaguar i-Pace
اولین Jaguar تمامالکتریک در حال حاضر در دنیا در حال فروش اسـت. این ماشین در نمایشگاه ٢٠١٨ ژنو معرفی شد. ظاهر طراحیشده آن با E-Pace و F-Pace سازگار اسـت و بـه آن پیچوتابهاي الکتریکی افزوده شده اسـت.
برای آن امکاناتی تعبیه شده اسـت کـه صورتحساب سوخت شـما را کاهش می دهد و شـما در حین رانندگی میتوانید از این امکانات بسته بـه نوع رانندگیتان استفاده کنید. این ماشین بـه اسانی حرکت می کند، سرعت معقول و خوبی دارد و حتی جای آن بـه نسبت خودرو هـای هوشمند اولیه زیاد اسـت- بهتر بگوییم انگار شـما یک خودروی معمولی با امکانات هوشمند دارید.