امروز بهترین فواید جوشانده آویشن را بررسی میکنیم. آویشن یک گیاه دارویی با خواص بی نظیر اسـت، چـه در مورد زیبایی، چـه در مورد سلامتی و چـه ضدعفونی سازی بدن، این گیاه می تواند بشما کمک کند. البته آویشن بـه صورت پودری هم مصرف می شود و میتوانیم آنرا حتی در رده ادویه ها هم قرار دهیم. در ادامه با پارس ناز همراه باشید تا با فواید بی نظیر گیاه آویشن آشنا شویم.
آلودگی هوا، تغذیه نامناسب، استرس و بسیاری موارد دیگر باعث بروز جوش و آکنه هاي زیادی روی پوست می شود. یکی از سالم ترین و مناسب ترین روشهای ممکن برای از بین بردن این جوش ها، استفاده از آویشن اسـت.
خواص ضدباکتری آویشن باعث شده تا این دمنوش معجزه آسا بتواند جوش و آکنه هاي پوست را تا حد زیادی درمان کرده و از بین ببرد. مصرف آویشن «بـه صورت دمنوش یا بخور دادن صورت» باعث از بین رفتن باکتری هاي پوست، جوش هاي سر سیاه، اگزما ودر نهایت تعداد زیادی از مشکلات پوستی می گردد.
خواص آویشن برای مو از گذشته هاي دور آشکار بوده اسـت. این گیاه پرخاصیت، موجب افزایش رشد موها شده و تعداد زیادی از مشکلات مربوط بـه مو را از بین میبرد. مواد مغذی موجود در آویشن بـه فولیکول هاي مو کمک کرده و موجب رشد مو میگردند. هم چنین میتوانند مو هاي شـما را درخشان و ضخیم کرده و شوره هاي سر را از بین ببرند.
یکی از بزرگ ترین دغدغه هاي این روزهای اکثر افراد، اضافه وزن و چاقی اسـت. مصرف دمنوش آویشن یکی از روشهای سالم و طبیعی برای از بین بردن این اضافه وزن و رسیدن بـه وزن ایده آل میباشد.
وجود خاصیت دیورتیک این گیاه، سبب دفع سموم بدن و لاغری می گردد. البته لازم بـه ذکر اسـت کـه برای کاهش وزن، درکنار مصرف دمنوش آویشن می بایست از رژیم لاغری مناسبی پیروی کرده و ورزش را فراموش نکنید.
با سخت و پیچیده شدن شرایط زندگی، اکثر افراد بـه دنبال روشی برای رسیدن بـه آرامش اعصاب و روان شان هستند. اکثر دمنوش ها تاثیر فراوانی در رسیدن بـه این آرامش دارند.
یکی از این دمنوش هاي موثر در رسیدن بـه آرامش اعصاب، دمنوش آویشن اسـت. کارواکرول موجود دراین دمنوش روی فعالیت هاي نورون ها تاثیر مستقیم داشته و باعث می شود تا آرامش بیشتری داشته و از استرس بـه دور باشید.
طبق تحقیقات بـه دست آمده، دمنوش هاي آویشن قادر هستند تا میزان کلسترول و تری گلیسیرید و هم چنین فشار خون را کاهش دهند.
هم چنین مقادیر فراوان آهن و دیگر موادمعدنی ضروری موجود دراین گیاه جادویی، باعث تحریک گلبول هاي قرمز خون می شود. از این رو گردش خون و اکسیژن رسانی بـه بدن التیام بخشیده می شود. هم چنین مصرف این دمنوش سبب از بین رفتن کم خوبی نیز می گردد.
یکی از شایعترین بیماری هاي اینروزها، بیماری هاي قلبی هستند. دمنوش آویشن سرشار از آنتی اکسیدان ها، موادمعدنی و ویتامین ها بوده و خواص ضدالتهابی دارد کـه موجب پیش گیری از حملات قلبی گشته و تعداد زیادی از بیماری هاي قلبی عروقی را نیز درمان می کند. مصرف مداوم دمنوش آویشن باعث عملکرد بهتر دریچه هاي قلب شده و قلب را تقویت می کند.
وجود مقادیر فراوان کارواکرول دراین دمنوش باعث شده تا مصرف آن بتواند گلو درد رابه طور جدی درمان کند. مصرف دمنوش آویشن موجب از بین رفتن میکروب هاي طبیعی می شود. بار دیگر کـه بـه گلو درد دچار شدید، مصرف دمنوش آویشن را در اولویت قرار دهید.
دمنوش آویشن حاوی مقادیر فراوانی از ویتامین A و C میباشد. از این رو باعث می شود تا بدن ۲ مورد از اصلی ترین ویتامین هاي مورد نیاز خودرا دریافت کرده ودر نتیجه سیستم ایمنی بدن تا حد زیادی تقویت گردد. مصرف این دمنوش بـه صورت روزانه در فصول سرد سال باعث می شود تا ویروس ها کمتر بتوانند بـه بدنتان نفوذ کنند ودر نتیجه کمتر سرما بخورید.
آویشن یكی از قدیمی ترین گیاهان دارویی و ادویهاي اسـت. تیموس كلمهاي یونانی و بـه معنای قدرت و شهامت اسـت کـه نشانهاي از قدرت درمانی و شفابخش بودن این گیاه اسـت. گونههاي متعدد و متفاوتی از گیاه آویشن وجوددارد. آویشن کوهی نوعی از این گیاه اسـت کـه بیشتر در مناطق معتدل می روید.
نوع پرورشی آن بـه آویشن شیرازی مشهور اسـت، این دو نوع آویشن از نظر شکل ظاهری و طعم باهم متفاوت هستند. خواص آویشن کوهی بسیار بیشتر از خواص آویشن شیرازی اسـت. این گیاه بوی بسیار مطبوع و مزه تندی دارد. خوردن تازه آن بـه صورت سبزی با غذا بسیار مفید اسـت.
رایج ترین شکل آویشن با نام علمی Thymus vulgaris، گیاهی اسـت کـه برای هزاران سال مصارف دارویی و آشپزی داشته اسـت.این گیاه ،بومی مناطق مدیترانهاي و بخشهاي خاصی از آفریقا بوده و مصرف آن بـه دوران امپراطوری رم بر میگردد. در آشپزی، ساقهها و برگهاي آن برای طعم بخشیدن بـه غذا هاي مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
این گیاه طبق معمول بـه سوپها ، سسها ، غذا هاي گوشتی و سایر موارد اضافه می شود. آویشن برای مصارف دکتری نیز مورد استفاده قرار می گیرد. از روغن این گیاه برای موارد مختلف دکتری استفاده می شود. برگهاي این گیاه را می توان بـه صورت دمکرده استفاده کرد و روغن و کرم حاصل ازآن بر روی پوست بدن اعمال میشود.
طبع گیاه: گرم و خشک «صفراوی»
طریقه مصرف: جوشانده، چای، ادویه، عرق گیاهی
خواص درمانی: درمان آسم، سرفههاي خشک مکرر، نفخ و تهوع
مضرات: حساسیت پوستی، سرگیجه، اسهال و استفراغ
ضد نفخ شکم، موجب گرمی تن «طبیعت آویشن گرم و خشک اسـت» و آسانی گوارش غذا، درمان پیچش روده «دل پیچه» و اسهال. درمان بیماریهاي دستگاه تنفسی شامل زکام «سرماخوردگی»، برونشیت، آسم و گریپ، از بین برنده سستی و رخوت تن. درمان عفونت قسمتهاي مختلف بدن «دارای خاصیت ضدعفونی کننده». تقویت دید، تقویت نیروی جنسی، کاهش ریزش مو
مواد موثره آویشن در صنایع غذایی بـه مقادیر فراوان کاربرد دارد. از تیمول و كارواكرول آن بـهعنوان نگهدارنده مواد غذایی در صنایع غذایی استفاده می شود. اسانس آویشن خاصیت شدید ضد باكتریایی و ضد قارچی دارد. از مواد موثره این گیاه در صنایع آرایشی و بهداشتی ودر تهیه كرمها، عطرها، لوسیونها، دهانشویهها و پماد استفاده میشود.
مواد موثره آویشن از تركیبات ضد ریزش مو در عصارههاي گیاهی مورد استفاده در شامپو میباشد. از اسانس و عرق آویشن بـهعنوان آروماتراپی «درمان با مواد خوشبو» استفاده شده ودر خمیر دندان نیز بـهعنوان یك ماده ضد باكتری مورد استفاده قرار میگیرد.
برای تهیه دمنوش آویشن، یک قاشق مرباخوری آویشن خشکشده را داخل دو لیوان آب جوش بریزید. قوری را روی شعله غیر مستقیم قرار دهید تا دم بکشد، سپس بـه مقدار دلخواه، عسل بـه آن بیفزایید و میل نمایید، هم چنین می توانید موقع دم کشیدن، بـه آن لیمو عمانی نیز اضافه کنید.
ماده تیمول موجود دراین گیاه کمی سمی میباشد بنابر این در مصرف و خوردن آویشن و ترکیبات آن زیادهروی نکنید. افراط در مصرف آویشن ممکن اسـت باعث ایجاد سرگیجه، اسهال و استفراغ شود. عضلات قلب را ضعیف میکند ودر اثر تحریک کلیهها موجب بروز البومین در ادرار میشود.
در بعضی منابع اشاره شده اسـت کـه مصرف زیاد آویشن یا عرق آویشن در دوران بارداری می تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد. بنابر این توصیه شده اسـت کـه خانمهاي حامله بهتر اسـت از مصرف این گیاه خودداری کنند. مصرف آویشن ممکن اسـت موجب سرعت لخته شدن خون شود. بهمین دلیل افرادی کـه باید تحت عمل جراحی قرار گیرند، حداقل 2 هفته قبل از عمل جراحی، از مصرف آویشن خودداری کنند.
از مصرف روغن فرار آویشن بـه صورت خوراکی باید خودداری کرد و فقط بـه صورت استعمال خارجی کاربرد دارد و علایم مسمومیت با این گیاه و با روغن فرار آن تهوع، استفراغ، درد معده، سرگیجی ودر نهایت تشنج و اغما اسـت. درصورت بروز عوارض آویشن میتوان از دم کرده نعنا استفاده کرد.