مردم شیراز در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاص خود را دارند که قدر این ماه پربرکت و مبارک را میدانند و ما در ادامه بعضی از سنت هاي آنان را به شما معرفی میکنیم. مردم استان فارس ماه مبارک رمضان را با آداب و رسوم خاصی آغاز و به اتمام میبرند آدابی که از جمعه آخر ماه شعبان آغاز و تا جمعه آخر ماه مبارک رمضان ادامه دارد.
عرف کلوکاندازون
در استان فارس و به ویژه شهر شیراز عرف بر این هست که آخرین جمعه ماه شعبان که به کلوکاندازون مشهور هست مردم به دامان طبیعت،گردشگاهها، کوه و باغها رفته و به تفریح و شادی می پردازند.اگر در میان افراد فامیل کدورتی وجود دارد در مراسم کلوکاندازون و پیش از آغاز ماه مبارک رمضان این کدورت را برطرف میکنند.
مساجد دو هفته قبل از ماه رمضان غبارروبی و عطرافشانی شده و مردم قبل از ماه مبارک رمضان یعنی هفته آخر ماه شعبان به مساجد رفته و به نظافت آنجا می پردازند.در شیراز به این علت که معمولا گنجایش شبستانهاي مساجد به نسبت جمعیت بسیار کم و محدود هست در حیات اکثر این مساجد چادر نصب میشود.
این چادرها در تابستان سبب پیشگیری از نور آفتاب، گرما و خنکی محیط شده و در زمستان نیز از ورود سرما پیشگیري میکند.در نقاط گوناگون استان فارس در قبل معتمدان محل پس از مشاهده ماه آن را به سایرین خبر میدادند.عموما مردم استان فارس و شیراز روزه خود را با انواع عرقیات گرم مانند گاوزبان، طارونه، نسترن، بهار نارنج،گلاب و یا شیر و خرما باز می کنند، اضافه بر این بانوان شیرازی انواع ترشی، مربا و نانهاي گوناگون را برای رمضان آماده می کنند.
غذا هاي معروفی که در ماه رمضان در شیراز تهیه می شود قنبر پلو، کلم پلو و کوفته هلو هست و نان گتک، یوخه، نان چایی، تر حلوا، رنگینک و زولبیا بامیه شیرازی نیز بر سر سفره افطاری گذاشته میشود.در استان فارس و شهر شیراز در قدیم عرف بر این بود که با یک ساز مخصوص مردم برای سحر بیدار میشدند این عرف هنوز هم در بعضی شهرستانها وجود دارد.
افطاری دادن در ماه رمضان به ویژه در محافل خانوادگی و به صورت دسته جمعی در شیراز بسیار مرسوم هست.
میهمان شدن بر سر سفره افطار و افطار کردن دسته جمعی حتی در فصل تابستان در فضاهای سبز و پارکها از دیگر رسوم مردم شیراز هست.
عرف روزوالون
روزوالون عرف زیبای شیراز يهاست که بر زمینه این عرف خانواده تازه داماد در سینیهاي مخصوص انواع شیرینی، نبات، نقل و افطاری برای خانواده عروس میفرستند.یکی از نکات دیدنی در آداب و رسوم ماه رمضان این هست که در بعضی از مساجد شیراز شب زندهداری در همۀ شبهاي ماه مبارک رمضان برگزار می شود
و به گزارش پارس ناز این رسمی که از قدیم باب بوده و با این که تعداد این مساجد چندان نیست، اما با این حال سالهاي سال هست که جمعی از مومنان در این اماکن هر شب احیا گرفته و مشغول تلاوت قرآن، دعای شریف ابوحمزه ثمالی و جوشن کبیر میشوند.
در ماه مبارک رمضان و در سالهاي قبل جمعی از مومنان به علت کمبود قرآن نسبت به جمعیت مردم قرآن تهیه کرده و برای بهره گیری مردم وقف مساجد می کردند و به جرات میتوان گفت که ماه رمضان بهار قرآن در شیراز بوده هست.
عرف جمعهالوداعی
عرف جالبی که تنها در شیراز برگزار می شود جمعه الوداعی هست که بانوان شیرازی در جمعه پایانی ماه رمضان پس از راهپیمایی روز قدس به مسجد فتح و مسجد جامع عتیق شیراز رفته و دعا کرده و قرآن میخوانند و حاجات خود را از خداوند میطلبند.در عید سعید فطر نیز مردم شیراز پس از برگزاری نماز مخصوص عید فطر و دعای وحدت به خانه بزرگترها رفته و با جمع شدن دور هم به شادی می پردازند.