برای کنار گذاشتن سیگار تا کنون چه کارهایی انجام داده اید؟ باید بدانید که سیگار کشیدن اگر از طریق روش های اصولی ترک شود آنچنان هم کار سختی نیست. بعد از چند ساعت از شروع ترک سیگار بدن شما شروع به بهبود از تاثیرات نیکوتین میکند، فشارخون، ضربان قلب دمای بدن شما (در کل همه چیزهایی که بخاطر نیکوتین موجود در سیگار بالا بودهاند)
شروع به کاهش کرده و به سطح سالمتری برمیگردند، ظرفیت ریه شما افزایش یافته و نای شما آرام میشود و با این تغییرات به خون اجازه دریافت میزان بیشتری اکسیژن از ریه داده میشود. بدلایل زیادی ترک سیگار یکی از بهترین اقدامها برای سلامت کوتاه مدت و بلندمدت شما میباشد.
ترک سیگار اقدامی چالش برانگیز و مبارزه طلبانه است، میزان سختی ترک سیگار به عواملی که در زیر بیان میکنیم بستگی دارد
– تعداد سیگاری که شما روزانه مصرف میکنید
– تعداد افراد سیگاریایکه با شما رفت و آمد داشته و به شما نزدیکاند(والدین، دوستان و همکاران سیگاری)
– دلیل اینکه شما سیگار میکشید(کنترل وزن، موقعیت اجتماعی، تحریک دوستان)
مقصر اصلی اعتیادآوری سیگار، نیکوتین (مخدر اصلی درون تنباکو) میباشد. مغز شما سریعا به نیکوتین عادت کرده و با گذر زمان احتیاج شما به میزان بیشتری سیگار و نیکوتین را افزایش میدهد. مغز شما برای عادت کردن به نیکوتین و برقراری تعادل، شروع به ترشح مواد شیمیایی میکند.
مواد شیمیایی درون سیگار مغز را وادار به ترشح دوپامین و نوراپینفرین میکند. اگر مغز این دو ماده شیمایی را بیش از حد ترشح نماید، سطح مواد شیمیایی در مغز بهم ریخته و مغز برای مقابله به این مشکل شروع به ترشح مواد شیمیایی ضد نیکوتین مینماید. این مواد شیمایی ضدنیکوتین میتواند باعث شود زمانیکه سیگار نمیکشید دچار افسردگی و خستگی شوید.
درگذر زمان مغز شروع به پیشبینی زمان سیگار کشیدن شما میکند و در این هنگام اقدام به ترشح موادشیمایی ضدنیکوتین مینماید. این مواد شیمایی ضدنیکوتین باعث میشوند، شما احساس خستگی و افسردگی کرده و احساس احتیاج به سیگار نمایید.
محرک به هرچیزیست که مغز شما با سیگار کشیدن مرتبط میکند. محرکهای هرفردی با دیگران متفاوت است. برای شما ممکن است این محرک بوی سیگار، دیدن زیرسیگاری، دیدن بسته سیگار، خوردن غذا و یا نوشیدنی خاص و یا صحبت با کسانیکه معمولا بهمراهشان سیگار میکشید، باشد. بعضی اوقات احساسات شما
(شادی یا ناراحتی) میتواند محرک سیگار کشیدنتان باشد. یکی از مهمترین کلیدهای ترک سیگار شناختن محرکهاییست که شما را به هوس سیگار کشیدن میاندازند.
برای ترک کردن سیگار و شروع زندگی سالم راههای مختلی وجوددارد. بعضی از این راهها از بقیه راههای ترک سیگار موثرترند. بهترین شیوه ترک سیگار، شیوهایست که میتواند شمارا وادار به ترک سیگار کرده و همچنین شیوهایست که با روحیات و علایق شما سازگار باشد. در ادامه بعضی از شیوههای ترک سیگار را به شما معرفی میکنیم:
روش اول ترک سیگار: بدون کمک دیگران
تقریبا ۹۰ درصد افراد از این روش برای ترک سیگار استفاده میکنند و میخواهند سیگار را بدون هرگونه کمکی (شامل حمایت نزدیکان، دارو و یا درمان) ترک نمایند. هرچند بیشتر افراد از این روش استفاده میکنند، اما کمتر از ۱۰ درصد افرادیکه از این شیوه استفاده میکنند، موفق میشوند.
روش دوم ترک سیگار: رفتار درمانی
برای استفاده از روش رفتار درمانی در ترک سیگار، شما به یک متخصص برای یافتن بهترین شیوه ترک سیگار مراجعه میکنید. متخصص رفتاردرمان به شما برای شناسایی محرکهایی که باعث احساس هوس سیگار در شما میشود و فراهم کردن حمایت عاطفی زمانیکه به آن نیاز دارید، کمک میکند.
روش سوم ترک سیگار: درمان با جایگزین کردن منابع نیکوتین
این روش شامل استفاده از آدامسها، چسبها، اسپریها و قرصهای نیکوتین دار میشود. این روش نیکوتین را بدون استفاده از سیگار به بدن شما میرساند. این نوع ترک سیگار زمانیکه با رفتاردرمانی ترکیب شود، بهترین نتیجه را میدهد.
روش چهارم ترک سیگار: درمان دارویی
بعضی از انواع داروها همچون زیبان (Zyban) و یا چانتیکس (Chantix) برای کمک به ترک سیگار ساخته شدهاند. این داروها میبایست با دستور پزشک تجویز شوند.
روش پنجم ترک سیگار: درمان ترکیبی
استفاده از ترکیبی از روشهای مختلف ترک سیگار شانس شما را برای رسیدن به هدفتان افزایش میدهد. برای مثال، ترکیب رفتاردرمانی با منابع جایگزین، درمان دارویی با منابع جایگزین و … شامل این نوع درمان میشوند.
قوانین جدید شما درهنگام ترک سیگار
هنگام ترک سیگار چند نکته و قانون مهم وجود دارد که شما باید رعایت نمایید. این نکات و قوانین شامل:
قانون اول ترک سیگار: محرکهای خود را بشناسید و از آنها دوری نمایید
سعی کنید از موقعیتهایی که باعث تحریک شما به سیگار کشیدن میشود، بخصوص در سه ماهه اول ترک سیگار، دوری کنید.
قانون دوم ترک سیگار: سختترین روزهای ترک سیگار روزهای اول است
اگر از روش ترک سیگاربدون دارو استفاده میکنید، سختترین روزها، روزهای اول است. در این چندروز شما احساس زودرنجی، افسردگی، کندی و خستگی مینمایید. بعد از گذراندن این چند روز شما کم کم به حالت عادی برمیگردید(اما هنوز هوس سیگار دارید).
قانون سوم ترک سیگار: تسلیم هوس سیگار نشوید
هرزمانیکه شما هوس سیگار میکنید و سیگار نمیکشید، شانس ترک سیگار در شما افزایش مییابد.
قانون چهارم ترک سیگار: روابط با دوستان غیرسیگاری
شروع به ایجاد روابط جدید با دوستان غیرسیگاریتان نمایید، این کار شانس ترک سیگار در شما را افزایش میدهد.
قانون پنجم ترک سیگار: آرام کردن ناراحتی
از آنجا که سیگار کشیدن میتواند یکی از عادات شما باشد که به آن علاقه دارید، ترک سیگار میتواند باعث ناراحتی در شما بشود، که البته طبیعی میباشد. با اینحال باید سعی به آرام کردن این ناراحتی و غم نمایید، چراکه غم یکی از محرکهای تشویق به سیگار کشیدن میباشد.
اگر دوباره شروع به سیگار کشیدن کردید
بازگشت در اعتیادهای قوی همچون اعتیاد به سیگار معمول است. خیلی از افراد قبل از ترک دائمی سیگار چندین بار ترک کرده و دوباره بازگشت میکنند. اگر شما بازگشت کردید، حداقل میزان این بازگشت را کم کنید. برای مثال، اگر قبل از ترک روزانه ۸ نخ سیگار میکشیدید و پس از بازگشت ۴ سیگار در روز میکشید، امیدتان را از دست ندهید، چراکه این یک پیشرفت برای شماست، بیاد داشته باشید که ترک سیگار ممکن است زمان بر باشد.