نحوه حمل و نقل حیوانات خانگی یکی از مهمترین دغدغههای افرادی است که دارای وابستگی زیادی به پت خود هستند و بهدلایل کاری یا مهاجرت مجبورند سفر کنند.
امروزه حیوانات خانگی جایگاه بسیار مهمی در زندگی افراد مختلف پیدا کردهاند، بهصورتی که برخی افراد نه فقط برای مهاجرت بلکه برای مسافرتهای مختلف نیز علاقه دارند حیوان خانگی را همراه خود به سفر ببرند.
از این رو کشورهای مختلف، قوانینی وضع کردهاند که مسافرین بتوانند با خیالی آسوده گربه، سگ یا هر حیوان دیگری را در طول سفر با خود همراه کنند.هر چند قوانین هر کشوری در ارتباط با این موضوع متفاوت است اما سعی داریم در ادامه بهبررسی مهمترین قانونهای وضعشده که تقریبا در بین کشورهای مختلف مشترک هستند بپردازیم.
قبل از سفر به هر کشوری شما باید گواهی سلامت حیوانات خانگی را از طریق دامپزشکی معتبر تهیه کنید؛ زیرا بدون این مورد نمیتوان حیوان خانگی را وارد هواپیما کرد.برای این منظور ابتدا لازم است آزمایشهای مختلفی از حیوان گرفته شود سپس پت را بههمراه جواب آزمایشها برای معاینه نزد دامپزشکی معتبر ببرید.
دامپزشک با بررسی کامل شرایط جسمانی و جواب آزمایشها، تاییدیه لازم را به شما میدهد. توجه داشته باشید که امکان سفر برای پتهای بیمار وجود ندارد.
از آنجایی که حمل و نقل حیوانات خانگی به کشورهای مختلف کمی مشکل است و انجام آزمایشهای مخصوص آنها میتواند چند ماه زمان ببرد، حتما باید در موقعیت مناسب برای گرفتن تاییدیههای لازم اقدام کنید.
کشورهای مختلف در این زمینه قوانین متفاوتی دارند و بهتر است با توجه به کشور مقصد، زمان مناسبی را برای کسب مجوزهای لازم انتخاب کنید.پیشنهاد ما برای شروع این اقدامات، 6 ماه قبل از سفر است. البته در خصوص کسب مجوز بهتر است قبل از این زمان، اطلاعات کافی درباره نحوه مسافرت با حیوان خانگی به کشور مورد نظر کسب کنید.
یکی دیگر از موارد مهم و اساسی که بدون داشتن آن نمیتوانید حیوان خانگی را همراه خود به سفر ببرید پاسپورت است.با گرفتن این گذرنامه شما ثابت میکنید حیوان خانگی تمام واکسنهای لازم را در زمانهای مقرر دریافت کرده و از سلامت کاملی برخوردار است.
برای حمل و نقل حیوانات خانگی با هواپیما حتما باید به نژاد و نوع آنها توجه کنید؛ زیرا برخی پتها نمیتوانند فشار جوی بهوجود آمده در ارتفاع را بهخوبی تحمل کنند.مشکلات تنفسی برای پت میتواند خطرناک باشد. بههمین دلیل بهتر است قبل از سفر حتما این موضوع را با دامپزشک در میان بگذارید و به توصیههای او بهخوبی عمل کنید.
یکی از کارهای زمانبر و بسیار مهم که حتما باید قبل از سفر به آن توجه شود، دریافت برگه تیتر هاری از یک آزمایشگاه معتبر و بینالمللی است.هاری یک بیماری کشنده بوده که در حال حاضر نیز وجود دارد و میتواند از طریق بزاق دهان حیوان و آلودهکردن زخم به بدن انسان وارد شود.
این ویروس را میتوان با انجام واکسیناسیونهای بهموقع کنترل کرد.از آنجایی که این ویروس خطرناک است، تنها داشتن واکسیناسیون منظم برای حمل و نقل حیوانات خانگی کافی نبوده و برای سفر به بیشتر کشورهای خارجی باید آزمایش تیتر هاری را نیز انجام داد.
شرکت هواپیمایی که قرار است از طریق آن سفر کنید، بابت حمل و نقل حیوانات خانگی هزینهای متغیر دریافت میکند. بههمین دلیل بهتر است شرایط آنها و مبلغ مورد نظر را از همان ابتدا مشخص کنید.مکان نگهداری حیوان و همچنین هزینه حمل آن با توجه به نوع و وزن حیوان خانگی متفاوت است.
در صورتی که قصد سفر با هواپیما دارید، باید وسیله یا قفس مناسبی که کاملا متناسب با حیوان خانگی شما است خریداری کنید.همچنین تهیه غذا و آب کافی برای شرایطی که حیوان خانگی را در مکانی دور از شما نگهداری میکنند لازم است. در این صورت مهماندار میتواند به آب و غذای حیوان رسیدگی کند.
در قسمت فوق نکات ضروری را بهطور کامل شرح دادیم اما بهصورت خلاصه باید گفت در اختیار داشتن مدارک زیر برای سفر به بیشتر کشورهای دنیا لازم است:
* ارائه اصل و یک کپی از پاسپورت مسافر
* ارائه دفترچه بهداشتی بههمراه کپی از آن
* داشتن گواهی سلامت دامپزشکی
* برای پرندگان لازم است کارت میکروچیپ تهیه و سپس حلقه آن را به پرنده متصل کنید.
* ارائه فیش واریزی به ازای هر حیوان
* ارائه شناسنامه و پاسپورت حیوان خانگی
* واکسیناسیون هاری
* انجام آزمایش خون برای تعیین تیتر آنتیبادی هاری
* ارائه برگه واکسیناسیون پت
* باید به تاریخ اعتبار گواهیهای صادرشده دقت کنید؛ زیرا برخی از آنها فقط 10 تا 14 روز معتبرند. مراجعه در زمان مناسب برای کسب این گواهیها لازم است.
* تعداد حیوانات خانگی که میتوانید در مسافرت همراه خود داشته باشید بسته به نوع آنها متفاوت است. برای پرندگان این تعداد میتواند حدود 10 عدد باشد و برای سگ و گربه به 2 قلاده محدود میشود.
* اگر همه تاییدیههای لازم را بههمراه نداشته باشید، به احتمال زیاد حیوان خانگی شما در کشور مقصد قرنطینه خواهد شد. برای آزادکردن آن نیز شرایط و مراحل خاصی لازم است.
* کشورهای مختلفی هستند که ورود آزاد حیوانات به آنها ممنوع شده و از همان ابتدا حیوان خانگی بهصورت قرنطینه حملونقل میشود.
* در صورت نابالغبودن حیوان امکان خروج آن از کشور مبدا وجود ندارد.
* هر حیوان خانگی قوانین متفاوتی برای ورود و خروج دارد. این موضوع برای کشور مورد نظر نیز صدق میکند.
* کشورهای درجه اول معمولا مدارک بیشتری برای ارائه درخواست میکنند. این موضوع در کشورهای درجه دوم و سوم کمتر مشاهده میشود.
حمل و نقل حیوانات خانگی برای افرادی که قصد سفر یا مهاجرت به کشورهای خارجی را دارند میتواند کمی مشکل باشد؛ زیرا کشورهای مختلف در این زمینه قوانین گونانی در نظر گرفتهاند.
اگر بخواهیم کلیترین قوانین را برای بههمراه داشتن پت معرفی کنیم، باید بگوییم اخذ گواهی سلامت حیوان، اخذ برگه تیتر هاری، تهیه پاسپورت، ارائه برگه واکسیناسیون و ارائه شناسنامه حیوان از مهمترین موارد هستند.
برای کسب تاییدیههای لازم به زمان سفر خود توجه داشته باشید. زیرا جواب برخی از آنها دیر آماده میشود و در مقابل اعتبار برخی مدارک نیز بسیار کوتاه است.