پارس ناز پورتال

درمان قطعی شقاق؛ علت رایج خونریزی مقعدی

درمان قطعی شقاق؛ علت رایج خونریزی مقعدی

چکیده : سلام و وقت بخیر. لطفا تغیراتی اگر از نظرتون لازمه اعمال کرده و رپورتاژ منتشر بشه. تشکر.متاسفانه خونریزی مقعدی یا همان خون در مدفوع به یکی از عارضه های دردناک و نگران کننده تبدیل شده است.

 

اصلی ترین علل خونریزی مقعد؛ شقاق یا فیشر، یبوست و مدفوع سفت هستند که اکثر بزرگسالان حداقل برای یک بار در طول زندگی خود به این عارضه ها دچار شده اند. در این مقاله تصمیم داریم علت رایج خون در مدفوع یعنی شقاق مقعدی را بررسی کرده و به راه های درمان آن بپردازیم.

 

خونریزی مقعدی چیست؟

 

خونریزی مقعدی نشانه بیماری هایی مانند هموروئید، شقاق مقعد، بیماری التهابی روده (IBD)، زخم و سرطان کولورکتال است. به طور معمول، شما متوجه خونریزی مقعدی روی دستمال توالت، در آب کاسه توالت یا در مدفوع خود می شوید.

 

اگر این گونه از خونریزی را تجربه کردید، مهم است که با یک پزشک متخصص بیماری های گوارش و روده تماس بگیرید زیرا این عارضه می تواند نشانه ای از یک وضعیت پزشکی جدی باشد.

 

اگر خونریزی مقعدی را تجربه می کنید، ممکن است خون را به چند روش مختلف ببینید؛ روی دستمال توالت در حین پاک کردن، در آب کاسه توالت یا در مدفوع. می تواند رنگ های مختلفی داشته باشد، از قرمز روشن تا مایل به قهوه ای تیره تا مشکی.

 

آیا خونریزی مقعدی خطرناک است؟

در برخی موارد، خونریزی مقعدی می تواند یک علامت جزئی از یک بیماری باشد که به راحتی قابل درمان است. به عنوان مثال، هموروئید می تواند باعث خونریزی مقعدی شود. این عارضه معمولا مدت زیادی طول نمی کشد و درمان هموروئید اغلب آسان است.

 

با این حال، خونریزی مقعدی گاهی اوقات می تواند نشانه یک بیماری جدی مانند سرطان کولورکتال باشد. مهم است که هرگونه خونریزی را که تجربه می کنید پیگیری کنید. اگر سنگین، مکرر یا باعث نگرانی شما می شود، با دکتر گوارش تماس بگیرید تا آن را بررسی کند.

 

شقاق یا فیشر چیست؟

 

این عارضه گاهی اوقات با بیماری بواسیر اشتباه گرفته می شود، شقاق مقعدی شکاف یا پارگی در پوست اطراف مقعد است. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که مدفوع بسیار سفت دارید که دفع آن دشوار است.

 

فشار اضافی حرکت روده باعث می شود پوست باز شده و ترک بخورد. شقاق مقعدی می تواند باعث شود هنگام رفتن به دستشویی خون ببینید و همچنین در هنگام اجابت مزاج احساس سوزش کنید. زخم شقاق معمولاً با گذشت زمان خود به خود از بین می رود.

درمان قطعی شقاق؛ علت رایج خونریزی مقعدی

درمان شقاق با لیزر

طبق گزارش سایت پزشکی mayoclinic لیزر درمانی یکی از به روز ترین روش های درمانی بوده که امروزه برای درمان بسیاری از بیماری ها (به خصوص بیماری های پوستی مانند شقاق) مورد استفاده قرار می گیرد.

 

در این روش با استفاده از پرتو درمانی و تاباندن اشعه، هر گونه عفونت سوزانده شده و از بین می رود. در نتیجه باعث التیام ناحیه آسیب دیده می شود.طی لیزر درمانی؛ تمامی بافت های آسیب دیده ترمیم می یابند و بیمار بدون تجربه کردن هیچگونه درد یا خونریزی بهبود می یابد.

 

درمان شقاق مقعدی با لیزر توسط پزشک متخصص در کلینیک های درمان بیماری های نشیمنگاهی به صورت سرپایی، در کمتر از نیم ساعت، بدون بیهوشی و خونریزی انجام می شود.می توانید برای مشاهده کامل منبع مقاله درمان شقاق کلیک کنید.

 

علت ایجاد شقاق یا زخم شدن مقعد

 

شقاق مقعدی معمولاً در اثر آسیب به پوشش مقعد یا کانال مقعدی، آخرین قسمت روده بزرگ، ایجاد می‌شود. بیشتر موارد در افرادی رخ می دهد که یبوست دارند، زمانی که یک مدفوع به خصوص سفت یا بزرگ، پوشش مجرای مقعد را پاره می کند. سایر علل احتمالی شقاق مقعدی عبارتند از: 

 

* اسهال مداوم

* رابطه مقعدی

* استفاده از لباس زیر های بسیار تنگ که باعث تعریق شدید و در نتیجه خارش ناحیه شود.

* فشار هنگام زایمان طبیعی

* بیماری کرون یا التهابی روده

* تنگی غیر معمول عضلات اسفنکتر

 

آیا شقاق مقعد خطرناک است؟ 

خیر، شقاق مقعد به خودی خود به طور معمول خطرناک نیستند. با این حال، آنها می توانند با بیماری های جدی تری مانند کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون همراه باشند. همچنین سرطان مقعد ممکن است شبیه شقاق مقعدی باشد.

 

انواع شقاق 

 

این زخم را می توان به صورت زیر طبقه بندی کرد:

* شقاق حاد که در عرض شش هفته برطرف می شود. این رایج ترین نوع است و معمولاً به صورت خطی با لبه های واضح ظاهر می شود.

 

* شقاق مزمن که بیش از شش هفته ادامه دارد. زمان بهبودی شقاق مقعدی مزمن متفاوت است. بدون درمان، ممکن است سال ها این زخم را به همراه داشته باشید.

 

شقاق مزمن معمولا عمیق تر از شقاق حاد مقعد است و اغلب با یک برچسب خارجی پوست همراه است. نوع مزمن معمولا قابل درمان است، اما عود کردن آن بعد از درمان شایع است.

 

همچنین این بیماری ممکن است به صورت زیر طبقه بندی شود:

 

* اولیه: به دلیل ضربه های موضعی، مانند یبوست یا زایمان طبیعی نوزاد

 

* ثانویه: به دلیل یک روند بیماری زمینه ای، مانند کولیت اولسراتیو بیماری کرون یا کلامیدیا

 

علائم بیماری

 

شایع ترین علائم شقاق مقعدی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

 

* یک درد تیز، همراه با سوزش در قسمت پایین یا اطراف آن، که در هنگام دفع مدفوع و حدود یک ساعت یا بیشتر پس از آن بدتر می شود.

 

* مقداری خونریزی، معمولاً قرمز روشن روی دستمال توالت یا مدفوع

 

* خارش

 

خوب است بدانید: فردی که دارای شقاق مقعدی است، اغلب حرکات روده را به تعویق می اندازد که منجر به بدتر شدن چرخه ای می شود که در آن مدفوع خشک و سفت می شود و منجر به یبوست بیشتر و درد شدید در زخم می شود.

 

علائم کمتر شایع شقاق مقعدی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

 

* اسپاسم یا احساس سفتی در مقعد هنگام دفع مدفوع

 

* تگ های پوستی که گاهی در لبه مقعد، زیر شکاف ایجاد می‌شود.

 

* آبسه: تورم  توده های دردناک جوش مانند نزدیک مقعد و پر از چرک، که می توانند منجر به فیستول شوند؛ تونلی از کانال رکتوم به پوست خارجی، که ممکن است دارای ترشحات مخاطی بدبو باشد.

درمان قطعی شقاق؛ علت رایج خونریزی مقعدی

روش های عمل جراحی شقاق

 

پیش از ورود روش درمان بیماری ها با لیزر در حوزه پزشکی؛ روش نسبتا قطعی برای درمان از عمل جراحی استفاده می شد. متاسفانه در این موارد بیمار مجبور به تحمل عوارض جراحی، بیهوشی، بستری در بیمارستان و دوره مدت نقاهت طولانی همراه با درد بود. این روش ها که امروزه به ندرت یا بهتر است بگوییم اصلا به کار گرفته نمی شوند، در ادامه توضیح داده شده اند:

 

جراحی اسفنکتروتومی

متداول ترین روش جراحی شقاق مقعدی ، اسفنکتروتومی داخلی است. این یک روش سرپایی است که اغلب در بیمارستان ، کلینیک یا مرکز جراحی انجام می شود. طبق آمار و گزارشات، در بین دیگر روشهای جراحی؛ اسفنکتروتومی نتیجه قطعی تری دارد.

 

از این روش برای شل کردن عضلات اسفنکتر مقعد استفاده شده که به مرور زمان باعث بهبود زخم می شود. اسفنکتروتومی با ایجاد برش در اسفنکتر داخلی (از خارجی ترین لبه مقعد) تا کانال داخلی مقعد ایجاد می شود. بهبودی کامل طی این روش درمان به طور معمول 6 تا 10 هفته طول می کشد ولی طی این مدت فرد می تواند به کارهای روزمره خود با احتیاط ادامه دهد.

 

یکی از خطرات نادر ولی احتمالی که در این روش درمان وجود دارد، این است که ممکن است فرد پس از جراحی اسفنکتروتومی دچار بی اختیاری در دفع گاز و مدفوع شود. این احتمال خیلی کم است ولی بهتر است به آن خوب فکر کنید. این روش در هر صورت نوعی جراحی به حساب می آید در نتیجه داشتن درد پس از عمل طبیعی است.

 

جراحی فیشرکتومی

فیشرکتومی یکی از روشهای جراحی است که می تواند برای درمان شقاق مقعدی مورد استفاده قرار گیرد. این روش همان نتیجه اسفنکتروتومی را به همراه دارد، با این تفاوت که در طی این جراحی ، لبه های شقاق با استفاده از تیغ جراحی برداشته می شوند.

 

سپس برای مهر و موم کردن کل ناحیه زخم از ابزاری برای سوزاندن آن قسمت استفاده می شود. در فیشرکتومی هیچ قسمتی از عضلات مقعد بریده نمی شوند.در حالی که فیشرکتومی یکی از روش های درمانی است که کمتر از اسفنکتروتومی جانبی استفاده می شود، مواردی از بیماران وجود دارند که ممکن است برای درمان این روش ترجیح داده شود.

 

در حالی که درد پس از جراحی فیشرکتومی شقاق به تدریج کاهش می یابد ، بیمارانی که تحت عمل اسفنکتروتومی قرار می گیرند، اغلب کاهش درد زودتری دارند. احتمال عود کردن شقاق مقعدی با جراحی فیشرکتومی وجود دارد.