پارس ناز پورتال

دیابت، علل، درمان و پیشگیری

دیابت، علل، درمان و پیشگیری

دیابت یکی از بیماری های شایع در کشورهای مختلف جهان است. در هر خانواده ای حداقل یک نفر پیدا می شود که به نوعی با این بیماری درگیر باشد. درمان دیابت، به تشخیص به موقع، رعایت نکات پزشکی و سلامت بستگی زیادی دارد.

 

دیابت چیست؟

دیابت، یک بیماری متابولیک است که باعث افزایش قند خون می شود. هورمون انسولین، قند را از خون به سلول های بدن منتقل می کند تا ذخیره یا برای تامین انرژی بدن استفاده شود. در دیابت، بدن شخص یا انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند به طور موثر از انسولینی که می سازد استفاده کند.

 

در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش می‌یابد از این‌رو میزان قند خون افزایش یافته که به‌آن هیپرگلیسمی می‌گویند. در صورتی که قند خون بالا ناشی از دیابت درمان نشود می تواند به اعصاب، چشم، کلیه و سایر اندام ها آسیب بزند.

 

انواع دیابت:

دیابت نوع 1

یک بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی به سلول‌های پانکراس، جایی که انسولین ساخته می‌شود، حمله می‌کند و آن‌ها را از بین می‌برد. مشخص نیست چه چیزی باعث این حمله می شود. حدود 10 درصد از افراد مبتلا به دیابت به این نوع مبتلا هستند. این بیماری بیشتر در سنین پایین و در بین کودکان، نوجوانان و جوانان دیده می شود.

 

دیابت نوع 2

زمانی رخ می دهد که بدن شخص در برابر انسولین مقاوم می شود و قند در خون انباشته می شود. این نوع دیابت بیشتر در بزرگسالان دیده می شود و عواملی مانند استرس زیاد، بی تحرکی و سوابق خانوادگی در بروز آن نقش دارد.

 

پیش دیابت

زمانی اتفاق می افتد که قند خون شخص بالاتر از حد طبیعی باشد، اما برای تشخیص دیابت نوع 2 به اندازه کافی بالا نیست.

 

دیابت بارداری

این بیماری در واقع قند خون بالا در دوران بارداری است. هورمون های مسدود کننده انسولین که توسط جفت تولید می شود باعث این نوع دیابت می شود. این نوع دیابت در حین آزمایش های لازم دوران بارداری قابل تشخیص است.

 

کلید درمان این نوع دیابت درمان سریع است. دیابت بارداری به همان اندازه که قابل درمان است می تواند به مادر و جنین آسیب برساند. برنامه غذایی خاص و فعالیت بدنی منظم در کنترل میزان قند خون موثر است. در درمان دیابت ممکن است  آزمایش روزانه قند خون و تزریق انسولین نیز وجود داشته باشد.

 

در صورت ابتلا به دیابت بارداری می توانید در اپلیکیشن مدافون، تحت نظر یک دکتر آنلاین زنان، بیماری خود را درمان کرده و به صورت 24 ساعته به پزشک متخصص زنان و زایمان دسترسی داشته باشید. در صورت تمایل به آشنایی با دکترها زنان آنلاین در مدافون به لینک زیر مراجعه کنید.

 

دکتر آنلاین زنان

دسترسی به پزشک

در صورتی که مبتلا به دیابت باشید، می دانید که دسترسی به پزشک و درمان یکی از شروط مهم در کنترل بیماری است. اما دسترسی به پزشک همیشه راحت نیست. در روزهای تعطیل، در نیمه های شب و… ممکن است که هر شخصی نیاز به پزشک داشته باشد، در این صورت می توانید با یک دکتر آنلاین در مدافون مشورت کنید.

 

در این روش، دیگر نیاز به مراجعه حضوری به پزشک نیست و می توانید در خانه سوال خود را از پزشک بپرسید.در صورتی که می خواهید با پزشکان آنلاین مدافون آشنا شوید بر روی لینک زیر کلیک کنید.

 

دکتر آنلاین

دیابت، علل، درمان و پیشگیری

پیش دیابت :

با رعایت اصول زیر می توان از تبدیل شدن پیش دیابت به دیابت جلوگیری کرد:

 

* کاهش وزن: کاهش وزن به مقدار کم، مثلا 5 تا 7 درصد می‌تواند تاثیر بسزایی داشته باشد.

* ورزش مداوم: 150 دقیقه در هفته

* تغذیه مناسب و سالم

* کنترل استرس

 

علائم دیابت

اگر هر یک از علائم زیر را دارید، برای آزمایش قند خون خود به پزشک مراجعه کنید:

 

* ادرار کردن زیاد اغلب در شب

* تشنگی زیاد

* از دست دادن وزن زیاد

* گرسنگی زیاد

* تاری دید

* بی حسی یا گزگز در دست و پا

* احساس خستگی زیاد

* خشکی پوست

* زخم هایی که به آرامی بهبود می یابند

* عفونت بیش از حد

 

علائم دیابت نوع 1

افرادی که دیابت نوع 1 دارند، علاوه بر علائم بالا ممکن است حالت تهوع، استفراغ یا معده درد نیز داشته باشند. علائم دیابت نوع 1 می تواند در عرض چند هفته یا چند ماه ظاهر شود و می تواند شدید باشد. دیابت نوع 1 معمولاً در دوران کودکی، نوجوانی یا جوانی شروع می شود، اما ممکن است در هر سنی رخ دهد.

 

علائم دیابت نوع 2

بروز علائم دیابت نوع 2 اغلب چندین سال طول می کشد. برخی از افراد اصلاً هیچ علامتی را متوجه نمی شوند. دیابت نوع 2 معمولاً در بزرگسالی شروع می شود، اگرچه کودکان و نوجوانان بیشتر و بیشتر به آن مبتلا می شوند.

 

علائم بیماری قند در مردان

علاوه بر علائم عمومی دیابت که در بالا گفته شد، مردان مبتلا به دیابت ممکن است دچار کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ و قدرت عضلانی ضعیف بشوند.

 

علائم بیماری قند در زنان

زنان مبتلا به دیابت نیز ممکن است علائمی مانند عفونت ادراری، عفونت های قارچی و خشکی و خارش پوست داشته باشند.

 

دیابت بارداری

اکثر زنان مبتلا به دیابت بارداری هیچ علامتی ندارند. این عارضه اغلب در طول آزمایش معمول قند خون یا تست تحمل گلوکز خوراکی که معمولاً بین هفته های 24 و 28 بارداری انجام می شود، تشخیص داده می شود. در موارد نادر، ممکن است که در یک زن مبتلا به دیابت بارداری تشنگی یا ادرار افزایش یابد.

 

آمار دیابت در جهان :

طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، تعداد افراد مبتلا به دیابت از 108 میلیون در سال 1980 به 422 میلیون در سال 2014 افزایش یافت. شیوع در کشورهای با درآمد پایین و متوسط با سرعت بیشتری نسبت به کشورهای با درآمد بالا افزایش یافته است.

 

در سال 2019، دیابت نهمین علت مرگ و میر با حدود 1.5 میلیون مرگ و میر به طور مستقیم توسط دیابت بود.رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن طبیعی بدن و اجتناب از مصرف دخانیات راه هایی برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع 2 هستند.

دیابت، علل، درمان و پیشگیری

تشخیص دیابت

علائم دیابت نوع 1 اغلب به طور ناگهانی ظاهر می شود و همین باعث می شود که تشخیص آن معمولا زودتر اتفاق افتد. اما علائم سایر انواع دیابت و پیش دیابت به تدریج ظاهر می شوند یا ممکن است آشکار نباشند، انجمن دیابت آمریکا توصیه می کند که افراد زیر از نظر دیابت غربالگری شوند:

 

* هر فردی با شاخص توده بدنی بالاتر از 25 در هر سنی که دارای بیماری های دیگری مانند فشار خون بالا، کلسترول، سبک زندگی بی تحرک، سابقه سندرم تخمدان پلی کیستیک یا بیماری قلبی است و دارای بستگان نزدیک مبتلا به دیابت است.

 

* افراد بالای 45 سال اگر آزماش قند خون طبیعی داشتند لازم است که هر سه سال یک بار آزمایش را تکرار کنند.

 

* زنانی که دیابت بارداری داشته اند توصیه می شود که هر سه سال یکبار غربالگری دیابت را انجام دهند.

 

* هر فردی که مبتلا به پیش دیابت تشخیص داده شده است، توصیه می شود که هر سال آزمایش شود.

 

شاخص توده بدنی از تقسیم وزن (کیلوگرم) به مربع قد (متر) به دست می آید. شاخص توده بدنی یا همان BMI به صورت مستقیم میزان چربی های بدن را اندازه گیری نمی کند بلکه میزان بافت چربی بدن را در مقایسه با بافت های استخوان و عضله به دست می دهد.

 

آزمایش خون برای دیابت نوع 1 و نوع 2 و پیش دیابت

 

تستA1C برای تشخیص دیابت به کار می رود. این آزمایش خون که نیازی به ناشتا بودن ندارد، میانگین سطح قند خون شخص را در دو تا سه ماه گذشته نشان می دهد.

 

هر چه سطح قند خون شخص بالاتر باشد، هموگلوبین بیشتری با قند متصل خواهد داشت.

 

سطح A1C برابر یا یا بالاتر از 6.5% در دو آزمایش جداگانه نشان می دهد که شخص دیابت دارد.

 

سطح A1C بین 5.7 تا 6.4 درصد نشان دهنده پیش دیابت است.

 

سطح A1C زیر 5.7 نرمال در نظر گرفته می شود.

 

درمان دیابت

بسیاری از بیماران برای درمان بیماری دیابت نیاز به تحت نظر بودن و چکاپ توسط سایر پزشکان متخصص را دارند. در صورتی که می خواهید به آسانی به مجموعه ای از بهترین پزشکان کشور دسترسی داشته باشید، می توانید در اپلیکیشن مدافون با پزشک آنلاین مشاوره تلفنی یا متنی داشته باشید و سوالات پزشکی خود را پرسیده و آنلاین ویزیت شوید.

 

در مدافون پزشکان آنلاین در بیش از 40 رشته تخصصی مانند دکتر کلیه و مجاری ادراری، دیابت، غدد، زنان، کودکان، غدد کودکان و… پاسخگوی سوالات کاربران هستند.بخش مهمی از مدیریت دیابت و همچنین سلامت کلی افراد حفظ وزن سالم از طریق یک رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشی است.

دیابت، علل، درمان و پیشگیری

تغذیه سالم

 برخلاف تصور رایج، رژیم غذایی مخصوص دیابت وجود ندارد. بیمار دیابتی باید رژیم غذایی خود را بر روی میوه ها، سبزیجات، پروتئین های بدون چربی و غلات کامل متمرکز کند یعنی غذاهایی که دارای مواد مغذی و فیبر بالا و چربی و کالری کمی هستند. بیمار دیابتی باید مصرف چربی های اشباع شده، کربوهیدرات های تصفیه شده و شیرینی ها را کاهش دهد.

 

در واقع، این بهترین برنامه غذایی برای کل خانواده است.با این حال، درک اینکه چه چیزی و چه مقدار مصرف شود می تواند یک چالش باشد. یک متخصص تغذیه در مدافون می‌تواند به بیماران مبتلا به دیابت کمک کند تا یک برنامه غذایی داشته باشد.

 

فعالیت بدنی

 همه افراد به ورزش هوازی منظم نیاز دارند و افرادی که دیابت دارند نیز از این قاعده مستثنی نیستند. ورزش با انتقال قند به داخل سلول‌ها، جایی که برای انرژی استفاده می‌شود، سطح قند خون را کاهش می‌دهد. ورزش همچنین حساسیت فرد به انسولین را افزایش می دهد، به این معنی که بدن برای انتقال قند به سلول ها به انسولین کمتری نیاز دارد.

 

در صورتی که برای مجاز بودن ورزش برای خود تردید دارید می توانید با پزشک آنلاین در مدافون در این خصوص مشورت کنید. از پزشک خود اجازه ورزش را بگیرید. سپس فعالیت های مورد علاقه خود را انتخاب کنید، مانند پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری.

 

آنچه که بسیار مهم است این است که فعالیت بدنی را بخشی از برنامه روزانه خود قرار دهید.به یاد داشته باشید که در مدافون، در هر ساعتی از شبانه روز و حتی در ایام تعطیل می توانید با پزشک و روانشناس آنلاین مشورت کنید!