پارس ناز پورتال

فیلم دختران اصفهانی قبل از خودکشی منتشر شد

فیلم دختران اصفهانی قبل از خودکشی منتشر شد

فیلم دختران اصفهانی قبل از خودکشی منتشر شد 

دختران اصفهانی که از روی پل خود را به پایین پرتاب کرده بودند قبل از پیشامد از خود فیلم گرفته اند که در شبکه های مجازی منتشر شده هست. فیلم دو دختر اصفهانی , یک فیلم کوتاه چند دقیقه اي; یک فیلم غیر قابل یقین با عنوانی عجیب :« گفتگو هاي دو دختر اصفهانی لحظاتی قبل از خودکشی “

 

از شنبه 29 مهر که دو دختر اصفهانی با خودکشی شان در صدر اخبار حوادث رسانه ها قرار گرفتند ,حدود 15 روز می گذرد و اکنون با انتشار این فیلم , شمار زیادی از فرضیه ها درمورد دلایل خودکشی این دونفر بهم ریخته هست.اکنون خیلی ها خواسته یا ناخواسته این فیلم را دیده اند, وصیت تصویری این دو دختر نوجوان, سه روز هست که کانال هاي تلگرامی , اینستاگرام و دنیای مجازی را قرق کرده ;

 

فیلمی کوتاه که نقش اولش هر دو دختری میباشند که چند روز پیش بین زندگی و مرگ , مرگ را انتخاب کردند. نوجوان هایي کهدر این فیلم با آب و تاب , با لبی بشاش و چشم هایي پر از شیطنت ,به همه ي آنهایی که بعد از مرگشان قرار هست این فیلم را ببیند , درود میکنند.

 

تماشای این فیلم شوکه کننده هست, خیلی ها با ناباوری لحظات خداحافظی دو دختر دهه هشتادی را از جهان تماشا کرده اند;لحظاتی که آن ها اطرافیان شان را خطاب قرار میدهند و خودشان را آرام و آهسته میرسانند به بلند ترین ارتفاعی که برای خودکشی به ذهن شان آمده یعنی پل شهید چمران اصفهان و در این مسیر هیچ عاملی, هیچ علتی نیست که دست دلشان را بگیرد و پشیمان شان کند برای رفتن.

 

اینکه قدم هایشان آهسته تر شود و پاهایشان سنگین تر و تردید کنند حتی چند لحظه برای پیشباز از مرگ.این فیلم میتواند گویای یک چالش در نسل اخیر یعنی دهه هشتادی ها باشد,نسلی که قبلا هم حرکات دیگری برای تظاهر از خود بروز داده بودند از جمله جمع شدن مجازیدر یک پاساژ استان تهران که خیلی هم سرو صدا کرد.

فیلم دختران اصفهانی قبل از خودکشی منتشر شد

از انتشار این فیلم در دنیای مجازی مدت زیادی نمی گذرد ; فیلمی که خیلی ها را شوکه کرده هست.ما به بهانه انتشار این فیلم , با پزشک فاطمه قاسم زاده,دکترای روانشناسی طفل و نوجوان و استاد دانشگاه , به تحلیل اتفاقی مینشینیم که یکیاز قربانی هایش اکنون زیر خروارها خاک خوابیده هست و دیگری , روی تخت بیمارستان به زندگی سنجاق شده.

 

بانو پزشک, چه علتی باعث می شودکه دو دختر نوجوان خوشحال و بشاش از خودشان فیلم بگیرند و بعد هم خودشان را از بالای پل به پایین پرت کنند؟

 

همانطور که می‌دانید درمورد خودکشی این دو دختر اول بحثی درمورد چالش نهنگ آبی مطرح شداما اکنون که چند روز از این رخداد قبل و این فیلم هم از انها منتشر شده , میبینیم که یک تضادی در این ارتباط وجود دارد و باید با بررسی هاي اکثر به دنبال دلایل حقیقی این رخداد بود.در حالت کلی می‌توانیم بگوییم که افسردگی یکی از عوامل منجر به خودکشی هست اما نکته اینجاست که دست کم در فیلمی که ما در این چند روز از این دو دختر دیده ایم ,

 

شواهدی از افسردگی دست کم در ظاهر دیدن نمی‌شود,و حالت هایي دارند که در حالت معمول خودکشی هایي که در جامعه رخداد میوفتد مرسوم نیست.

 

یعنی همین رفتار خوشحال و سرحالی که دارند؟

 

بله هم‌چنین هست , هر دو نفر انها خیلی خوشحال و با انرژی به پیشباز مرگ میروند.از نظر روانشناسی این موضوع با وقوع افسردگی در تضاد هست.گرچه باز هم نمی‌توانیم فرمان قطعی صادر کنیم. چون احتمالا در بررسی هاي اکثر مشخص شود که این سرخوشی , عاملی خارجی داشته مثل مصرف مواد.

 

گرچه این فقط یک احتمال هست , چون همانطور که می‌دانیم یکی از نشان هاي مصرف مواد,شادی کاذب و موقتی هست که به انسان دست می‌دهد.عامل بعدی اي که از تماشای فیلم میتوان نتیجه گرفت, همراهی این دونفر باهمدیگر هست,چرا؟ چون هرکدام در فیلم جوری گفتگو می‌کنند که مبادا دیگری در تصمیمی که گرفته شک کند. پس خودِ این همراهی و رفاقت نزدیک را می‌توانیم جزو یکی از دلایل گرفتن این تصمیم بدانیم.

 

یعنی این دو دختر نوجوان تحت تاثیر هم قرار گرفته اند؟

 

بله به دلیل رفاقت. به دلیل ارتباط نزدیک کاملا در تصمیمی که گرفته اند همکاری دارند.گرچه از بعد هیجانی هم می‌توانیم به دلایل وقوع این رخداد نگاه کنیم.همین وصیت تصویری و فیلمی که این ها از خودشان گرفته اندیعنی , این‌ها به عاقبت کار دست کم از نگاه خودشان فکر کرده اند. انها می‌دانند که در حال انجام کاری هستندکه باعث جلب دقت دیگران میشود و از این موضوع هیجان زده هستندو ما این عجله زدگی و هیجان را هم در رفتارشان در فیلم میبینیم .

 

با اینکه می‌دانند پایان و عاقبت شان مرگ هست؟

 

بله, دقیقا و همین جاست که پای عامل هاي دیگر هم مثل خانواده , مدرسه و …به موضوع باز میشود. درحقیقت این جا ما باید ببینیم که این ها در چه خانواده اي رشد کرده اند, در چه محیطی در حال درس خواندن بوده اند. خودکشی , آن هم به این شکل با ضبط فیلم و … , رفتاری نیست که یک دفعه و ناگهانی رخ بدهد, پشت این رفتار مدتها فکر بوده .

 

پس باید هم محیط خانوادگی شان بررسی شود هم محیط مدرسه و هم رفقا دیگر… درحقیقت یک مقطعی از زندگی این افراد و رخداد هایي که رخ داده باعث رسیدن آن ها به این جا شده , یعنی ما هم باید دنبال عوامل تشدید کننده این صدمه اجتماعی بگردیم

 

که چه عواملی میتوانند باشند؟

 

من فکر می کنم پاسخ اصلی و حلقه مفقوده این رخداد , برمی‌گردد به اینکه ما تا چه اندازه, نوجوانان را توانمند کرده‌ایم.مشاهده نمایید نوجوانی یک سن بحرانی هست. یک دوران گذار هست.همانگونه که جامعه وقتی در دوران گذار قرار دارد, صدمه‌هایش اکثر نمود پیدا میکند ‌دوره نوجوانی هم همین حالت را دارد. نوجوانی هم دوره گذر از کودکی به بزرگسالی هست.

 

یعنی مسئولیت‌ها, ‌اهداف, وظایف و… همه ي چیز یک فرد تحت تاثیر این دوره قرار می گیرد.بنابراین فرد نوجوان نیازمند برخی مراقبت‌ها, توجهات و تعلیم‌هاي ویژه هست که به توانمندسازی او کمک کندو دقیقا همین جاست که اگر توانمند نشده باشد ممکن استیا خودش صدمه ببیند یا به دیگران صدمه بزند. نوجوانان ما برای اینکه درگیر صدمه هاي اجتماعی نشوند,باید مهارت هاي زندگی را آموخته باشند.

 

اما بحث مهارت هاي زندگی بدبختانه در کشور ما جدی گرفته نمیشود; نوجوان ما یاد نمی گیردکه چگونه مشکلش را حل کند چون توانایی حل مساله را ندارد,نوجوان ما یاد نمیگیرد که خشمش را بازرسی کند, عواطف و احساساتش را بشناسد,نتیجه این می‌شود که به مسائلی رو می آورد که اصلا اقتضای سن اش نیست.

 

مثل همین ارتباط رفاقت با جنس مخالف که در این فیلم هم دیده میشود؟

 

دقیقا . یکی از مهارت هاي دهگانه زندگی , مهارت ارتباط برقرار کردن هست, ارتباط درست.بحث مهارت هاي ارتباطی همینجا مطرح می‌شود,نوجوان ما وقتی هنوز اصول آغاز یک ارتباط درست را یاد نگرفته با جنس مخالف هم وارد ارتباط می‌شود
و همین جا به دشوار می‌خورد , چون چیزی از هدایت این ارتباط نیاموخته.

 

بعد عوامل دیگری مثل مخفی سازی از خانواده و مدرسه و عناصر بازرسی کننده دیگر هم دست به دست هممی دهند و وی را به سمت صدمه اجتماعی سوق می‌دهند.نکته مهم اینجاست که نوجوانی که تعلیم نبیند, خودش کنجکاوی می کند. خودش دنبال چیزهایی می رود

 

که برایش پر از نشانه سوال هست.بدبختانه بحث روابط دختر و پسر هنوز در جامعه ما تعریف نشدهو ما فکر می‌کنیم وقتی دختر و پسر در یک محیط اجتماعی کنار هم نباشند , دشوار ارتباطی شانرا حل کرده ایم اما نمی‌دانیم که با اینکار بازار روابط مخفیانه شان داغ شده هست.فیلم دو دختر اصفهانی

 

این صدمه هاي اجتماعی نسل نوجوان ما را تهدید می کند؟

 

نمیتوانیم به طور قطعی بگوییم همۀ نوجوان ها را , چون تعمیم کار غلطی هست , ما نمی‌توانیم رفتاریک شمار محدود و خاص را به کل یک گروه تعمیم بدهیم, همانطور که می بینیدیک بخش زیادی از همین نسل نوجوان ما دارند خیلی عادی زندگی می‌کنند, ما افراد همسن و سالاین دونفر را چندان می‌بینیم که خیلی هم آدم هاي معقول و مسئولیت پذیری میباشند و اینکه ما بخواهیم پدیده اي راکه در جامعه رخ می‌دهد

 

به بقیه هم تعمیم بدهیم خودش یک خطای شناختی هست. اما این موضوع میتواند مثل یک زنگِ اخطار باشد هم برای خانواده ها هم برای مسئولان و هم کارشناسان گوناگون. اینکه ببینند ,این نوع از صدمه هاي اجتماعی هم در جامعه وجود دارد و هرچند که همین اکنون چندان نیست اما ممکن هست در آینده اکثر شود