پارس ناز پورتال

آشنایی با باغ فردوس

آشنایی با باغ فردوس

امروز روز سینما است و بهترین فرصت برای رفتن به موزه سینما در باغ فردوس ولی از آنجایی که این موزه روزهای شنبه تعطیل است،میتوانید فردا یک سر به آنجا بزنید. این موزه در محوطه باغ فردوس در خیابان ولیعصر قرار دارد و اگر از اتوبوسهای بی آر تی استفاده کنید،نرسیده به تجریش باید در ایستگاه باغ فردوس پیاده شوید.

باغ فردوس دیدنی های بسیاری دارد؛موزه سینما،سالن سینما و کافه هایی که می توان در آنجا نشست، طبیعت را دید و استراحت کرد و یک کتاب فروشی و چند مغازه دیدنی برای خرید مایحتاج روحی و جسمی.

 

مستندات حکایت از آن دارد که این باغ در زمان محمدشاه قاجارساخته شده وساختمان آن کاخ شکارگاه وی بوده است.این باغ زیبا در دورانهای مختلف بر اثر اهمال کاری ها و واگذاری به افراد بی توجه بارها با ویرانی روبرو شده است تا اینکه در سال 1336 شمسی،بنیاد فرح پهلوی باغ فردوس را از شهرداری خریداری میکند و پیرو تصمیمی که مبنی بر احیاء باغ فردوس برای برگزاری جشن های فرهنگ وهنر در این مکان گرفته شده بود،مرمت باغ به سازمان رادیو و تلویزیون ایران سپرده می شود.

 

در این دوران این باغ مرکز فعالیت های هنری شد و پس از انقلاب اسلامی نیز در سال 1358 زیر پوشش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درآمد و به عنوان مرکز آموزش فیلمسازی از آن استفاده می شد وبالاخره در سال 1381 به عنوان موزه سینما مورد بهره برداری قرار گرفت.

 

کتابخانه و پژوهشگاه موزه سینما بیش از 8000 جلد کتاب و 5000 شماره نشریات تخصصی در حوزه سینما و نمایش که قدیمی ترین آن متعلق به 1309 است و 4000 نسخه فیلم نامه و بیش از 1800 حلقه فیلم از فیلم های سینمائی از تاریخ پیدایش سینما در ایران را دارا است

 

البته فاز اول موزه سینمای ایران در سال 1377 در خیابان لاله زار، کوچه پیرنیا افتتاح شد و چهار سال بعد موزه به مکان فعلی خود منتقل شد. موزه سینمای ایران با هدف گردآوری،حفظ ،ثبت و عرضه مناسب میراث سینمای ایران  افتتاح شد. در این گنجینه عکس ها، اسناد و وسایل و تجهیزات قدیمی سینما از شخصیت های سینمایی نظیر دوبلورها و فیلم سازان و نیز پشت صحنه فیلم های بزرگ، پوسترها و دیگر چیزهای وابسته به سینما به نمایش گذاشته شده است.این موزه شامل چند سالن با عنوان های دفاع مقدس، کودک و نوجوان، دوبله و موسیقی و ارامنه است.

کتابخانه و پژوهشگاه موزه سینما بیش از 8000 جلد کتاب و 5000 شماره نشریات تخصصی در حوزه سینما و نمایش که قدیمی ترین آن متعلق به 1309 است و 4000 نسخه فیلم نامه و بیش از 1800 حلقه فیلم از فیلم های سینمائی از تاریخ پیدایش سینما در ایران را دارا است.همچنین شامل هزاران عکس از صحنه های فیلم های سینمایی ، پشت صحنه و مراحل فیلم سازی و فعالیت های سینمایی و هنرمندان و دست اندرکاران صنعت و هنر سینما است که قدیمی ترین آن به نخستین روزهای نمایش فیلم در ایران باز می گردد.
بیش از 2500 اعلان سینمایی که از دهه 1310 تاکنون گردآوری شده و بخشی از آن به نمایش گذاشته شده است به همراه بخشی از جوایز و افتخارات بین المللی سینمای ایران که عمدتاً به دوره جمهوری اسلامی تعلق دارد،در موزه جمع شده و تکمیل آن ادامه دارد.همچنین حدود 3000 قطعه سند شامل اسناد دولتی ، نمایش ها، قراردادها، اسناد تاریخی ، اسناد مالکیت ، سینماها و … از حدود 90 سال پیش تاکنون موجود است . 1000 فیلم سینمایی ایرانی به همراه 500 عنوان نمونه کوتاه(آنونس )آرشیو تصویری فعلی موزه را تشکیل می دهد.

 

باغ فردوس دیدنی های بسیاری دارد؛موزه سینما،سالن سینما و کافه هایی که می توان در آنجا نشست، طبیعت را دید و استراحت کرد و یک کتاب فروشی و چند مغازه دیدنی برای خرید مایحتاج روحی و جسمی

 

اسباب سینما توگراف که شامل حدود 300 دستگاه و ابزار قدیمی است،عمدتاً بسیار قیمتی و قابل نمایش در موزه است که قدیمی ترین این دستگاه ها متعلق به 1309 و اغلب ساخت صنعتگران قدیمی سینمای ایران است و در همان زمان موجب شگفتی خارجیان صاحب فن می شده است .

نمونه هایی تاریخی از لباس ، دکور سازی ،صحنه آرایی و چهره پردازی نیز در اینجا وجود دارد که تلاش بسیار زیادی برای جمع آوری آن ها صورت گرفته است .

تالارهای موزه شامل 7 تالار است که با ورود به محوطه باغ از طریق پله های ساختمان زیبای باغ فردوس می توان وارد تالارهای موزه شد.در طبقه فوقانی 3 سالن وجود دارد و از داخل تالار سوم سینما به وسیله پله های مارپیچ می توان 4  تالار دیگر را بازدید کرد.

 

تالار اول
تاریخچه ورود سینما به ایران
پرده خوانی – شهر فرنگ – پوسترهای اولیه – پیشگامان – اسباب سینما توگراف

تالار دوم
سینما در سالهای١٣٨٠-١٣٣٠

تالار سوم
جوایز و حضور بین الملل سینمای ایران

تالار چهارم
سینمای جنگ و دفاع مقدس

تالار پنجم
ارامنه و سینمای ایران

تالار ششم
بخش کودک و نوجوان

تالار هفتم
اتاق صدا، دوبله و موسیقی
میتوانید یکشنبه تا پنجشنبه از ساعت 9 الی 19 و جمعه ها و ایام تعطیل از ساعت 11 الی 19 از این مجموعه دیدن کنید.به یاد داشته باشید که روزهای شنبه و ایام سوگواری رسمی موزه تعطیل است.

در ضمن میتوانید از طریق سایت موزه سینما،به آدرس : http://cinemamuseum.ir/ به صورت مجازی از این موزه و محوطه آن دیدن کنید. منابع:سایت موزه سینما،ویکی پدیا،آنوبانینی