«امپراطور آسوکا در پایان جنگ کالینگا به اهمیت عشق و صلح برای یک جامعه سالم پی برد. آنگاه او بر آن شد تا نفرت، خشم و انتقام جویی را کنار بگذارد.» اگر امپراطور زودتر به این آگاهی دست یافته بود، به احتمال زیاد آتش جنگ را بر نمی افروخت و در نتیجه، خون هزاران هزار بیگناه بر زمین ریخته نمی شد.
همگی ما در زندگی روزمره خود، چه در محیط خانواده، مدرسه یا محل کار، با خشم، اضطراب و افسردگی روبرو می شویم، گرچه میزان آن بسته به عوامل متعددی از یک فرد تا فرد دیگر متفاوت است. خشم معمولاً از تعاملات بین فردی نشأت می گیرد و به مشکلات سلامتی جسمی ارتباط دارد. خشم باعث از بین بردن روابط بین فردی، صلح، عشق و شادی خود فرد و نیز دیگران می گردد. پژوهش های من به روشنی نشان می دهد که درجه بالای اضطراب با مشکلات سلامت جسمی نظیر احساس سرگیجه، درد عضلانی، خارش پوست، تغییر رنگ ادرار، تغییر رنگ چشم و نیز کمبود اتکاء به نفس ارتباط دارد. شایان ذکر است که وجود سطح بهینه ای از اضطراب، قابل قبول است زیرا حذف کامل آن از زندگی فرد امکان پذیر نیست. در مورد افسردگی نیز وضعیت به همین گونه است. بسامد و مدّت زیاد افسردگی نیز زندگی ما را تباه می سازد. از اینجاست که باید به فکر مدیریت هیجانات خود برآئیم.
به پرسش های زیر، کدامیک از سه پاسخ «همیشه»، «گاهی» و «هرگز» را می دهید؟
▪ من درباره اشتباهات گذشته ام نگرانم
▪ من حس می کنم که دست از تلاش در زندگی برداشته ام
▪ اتفاقات جزئی مرا به شدّت ناراحت می کند
بسیاری از پژوهشگران دریافته اند که کسانی که به پرسش هایی از این قبیل، پاسخ «همیشه» را داده اند دارای مشکلات سلامت جسمی از قبیل مشکل خواب (به خواب رفتن یا در خواب ماندن)، سردرد، ناراحتی های معده و سوء هاضمه، احساس خستگی، کاهش اشتها، تب، فراموشی، پشت درد و تپش قلب تندتر از حد معمول هستند.
اکنون پرسش هایی زیر را در نظر بگیرید و بگوئید کدامیک از سه پاسخ «تقریباً همیشه»، «بیشتر مواقع» و «گاهی» را به آن ها می دهید؟
▪ من خشم را درون خودم نگاه می دارم
▪ من با دیگران به بحث و جدل می پردازم
▪ من در درونم می جوشم ولی آن را نشان نمی دهم
پژوهش ها نشان داده اند که کسانی که به پرسش هایی از این قبیل، پاسخ «تقریباً همیشه» را داده اند در بلند مدت دچار بیماری قلبی، سرطان و فشار خون بالا می شوند. پژوهش ها نشان داده اند که هر چند ممکن است فرو خوردن خشم از لحاظ رفتاری، نشانه مثبتی تلقی شود امّا به همان اندازه بیرون ریختن خشم، باعث افزایش فشار خون فرد می گردد.
این هیجانات باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان و بیماری های عروق کرونر و یا گسترش آن ها می شود. بنابراین، همان گونه که ملاحظه می شود، خشم مانند یک شمشیر دو لبه عمل می کند. دشمنی و خصومت نیز همانند خشم با مشکلات جسمی نظیر بیماری قلبی ارتباط دارد. یکی از دلایل ساده ارتباط بین هیجانات منفی نظیر خشم و اضطراب با مشکلات سلامت جسمی این است که هنگامی که ما در سطح بالایی از هیجانات منفی قرار داریم، الگوهای فکریمان تا حدّ زیادی مختل می شود و در نتیجه، ظرفیت محافظت از سلامت جسمی کاهش می یابد. خبر خوب این است که ما می توانیم یاد بگیریم که خشم و سایر هیجانات منفی را به مقدار مناسب بروز دهیم. به طور کلّی، خشم در ما به دلیل سیستم اعتقادی معیوبمان پدید می آید. آلبرت الیس، روان درمانگر آمریکایی، عبارت «باورهای نامعقول» را برای آن به کار برده است. همه ما می توانیم با کمک یک روان شناس مجرّب یاد بگیریم که چگونه این باورهای نامعقول را به حداقل رسانیم و آن ها را به باورهای معقول، یعنی باورهایی که در زندگی روزمره ما عملی تر هستند و برپایه ارزیابی زمینه های زندگی واقعی قرار دارند، تبدیل کنیم. به همین ترتیب، مدیریت موثر سایر جنبه های هیجانی نیز همواره قابل فراگیری است.
در زندگی روزانه، در خانه، مدرسه یا محل کار، با شنیدن جملات ساده ای مانند آنچه در زیر آمده است، خشم در وجود ما برانگیخته می شود:
▪ به محض این که دیدمت فهمیدم که از پس این کار برنمی آیی.
▪ پدر و مادرت باید خیلی از بابت این بچه ای که تربیت کرده اند ناراحت باشند.
▪ کم هوشی تو در همه کارهایی که می کنی نمایان است.
▪ امروز چقدر کثیف به نظر می آیی، بهتر است نکات بهداشتی را بیشتر رعایت کنی.
▪ به نظر نمی رسد که توانایی انجام هیچ ورزشی را داشته باشی.
▪ راستش را بخواهی، از همان اول که دیدمت فهمیدم موفق نمی شوی.
همه ما اتفاق نظر داریم که این جملات تحریک آمیز می تواند باعث برانگیخته شدن خشم در بسیاری از ما گردد (البته نه همیشه). من هم قبول دارم که شنیدن چنین عبارت تحریک آمیزی بسیار نامطلوب است و ما را تحت فشار می گذارد امّا آنچه اهمیت دارد این است که شدّت، مدّت و بسامد خشممان را کاهش دهیم و از سلامت جسمی خود محافظت کنیم. آنچه من سعی دارم بگویم این است که ما باید با تغییر در باورهای نامعقولمان، خود را مجهز کنیم و اجازه ندهیم که خشم در وجود ما مزمن، شدید و با دوام گردد. خبر خوب این است که تغییر و اصلاح سیستم اعتقادی بر پایه زمینه های زندگی واقعی، می تواند تمام این مشکلات را به حداقل برساند و زندگی را برای ما با معنی تر سازد. ما می توانیم جنبه های انسانی را در خود تقویت کنیم و خلاصه آن که مدیریت موثر هیجانات می تواند به ما کمک کند که زندگی روزانه سالم تر و عاقلانه تری داشته باشیم.