رشد شبکههای اجتماعی در جهان امروز با خود معیارهای جدیدی به ارمغان آورد. یکی از این معیارها، زیبایی و آراستگی ظاهر است که در سالهای اخیر به اهمیت بیشتری دست یافته است. انسان بهطور ذاتی زیبایی را دوست دارد و آراستگی همواره بخشی از زندگی اجتماعی او بوده است.
اما در سالهای اخیر، توجه به این موضوع بهطور چشمگیری افزایش یافته است. مردان و زنان از دیرباز تلاش کردهاند بر اساس مد روز زیباتر به نظر برسند. آراستگی و آرایش در دورانهای مختلف و مناطق گوناگون متفاوت بوده است.
آنچه امروز از آرایش زنان و مردان در مصر باستان، سنگنبشتههای ایرانی یا نقاشیهای چینی میبینیم، شاید برای ما عجیب باشد، اما در زمان خود مد روز بوده است. همانطور که گردنهای کشیده و تزئین شده با طلا در قبایل آفریقایی و تراشیدن مو و استفاده از کلاهگیس و پودر سفید صورت در انگلستان دوره الیزابت، مد روز بودهاند. در ادامه شما با سه شغل پولساز در حوزه زیبایی و مد و علل گسترش و ترند شدن این حرفه می پردازیم.
در دهههای اخیر، مدلهای آرایش و پیرایش به شکل چشمگیری تغییر کردهاند. با افزایش قدرت اینترنت و ارتباطات جهانی، مدهای مشابه در سراسر جهان رواج یافتهاند. سالنهای زیبایی چه مردانه و زنانه، که پیشتر فقط برای آرایش و پیرایش بودند، اکنون به مراکز جامعتری تبدیل شدهاند.
این مکانها اکنون خدماتی نظیر مد، ماساژ و سایر خدمات زیبایی را ارائه میدهند. همزمان با این گسترش خدمات، قیمتها نیز به طور قابل توجهی افزایش یافته است. البته لازم به ذکر است برای ورود به این بازار باید در آموزشگاه های فنی و حرفه ای مردانه یا زنانه ثبت نام کنید.
بسیاری از مردم معتقدند که آرایشگری شغلی پرسود است و سوددهی آن حتی در کوتاهمدت قابل دستیابی است. این شغل علاوه بر ذوق و هنر، به عنوان یک علم نیز شناخته میشود.در کشورهای پیشرفته، درآمد آرایشگران بهطور دقیق محاسبه میشود.
به عنوان مثال، در آمریکا میانگین درآمد ساعتی آرایشگران 10.82 دلار است و درآمد سالانه آنها حدود 23,150 دلار (طبق آمار 2013) است. در استرالیا، این رقم به 31,200 دلار میرسد. در انگلستان، درآمد سالانه آرایشگران آموزش دیده بین 21,500 تا 30,500 دلار است و برای متخصصان با تجربه ممکن است به 46,000 دلار یا بیشتر برسد.
اما در ایران، چنین محاسبات دقیقی وجود ندارد و بسیاری از آرایشگران از درآمد سالانه خود آگاه نیستند. این در حالی است که درآمد آرایشگران در سالهای اخیر افزایش یافته و حتی تأثیرات منفی کرونا نیز نتوانسته است بر درآمد این صنف تأثیر بگذارد. این امر نشاندهنده پایداری و سوددهی بالای شغل آرایشگری در ایران است.
در دوران کرونا، بسیاری از آرایشگاهها به طور رسمی تعطیل شدند اما با نوبتدهی تلفنی و اینستاگرامی به کار خود ادامه دادند. آگهیهای خدمات آرایش در منزل نیز فراوان شد. بازرسی از 2 هزار آرایشگاه مجوزدار و 5 تا 6 هزار آرایشگاه بدون مجوز در تهران بسیار مشکل بود.
حتی با رعایت پروتکلها، خطر انتقال بیماری در این محیطها وجود داشت. اما سایتهایی مانند دیوار و شیپور پر از آگهیهای آرایشگری در منزل شدند. برخی تیمهای آرایشگری خدمات وی آی پی ارائه میدادند.
اپلیکیشنهایی مانند آچاره و سنجاق نیز این خدمات را ارائه میکردند. هزینه رفت و آمد با آرایشگر بود و قیمتها بهصورت مصوب یا تعاونی محاسبه میشد. این نشان میدهد که آرایشگری حتی در بحران کرونا هم ادامه داشت.
مشتریان و قیمتهای نجومی آرایشگاهها
در شبکههای اجتماعی، بلاگرها و سلبریتیها از قیمتهای نجومی آرایشگاهها میگویند. این ارقام بالا ابتدا حیرتآور بود اما به تدریج عادی شد.
درآمدهای بالا در مقابل هزینههای زیاد
بسیاری برای خدمات آرایشی معادل یک ماه حقوق وزارت کار را پرداخت میکنند. آرایشگران ۴۰ درصد درآمدشان را به صاحب سالن میدهند یا صندلی اجاره میکنند که هزینه آن از ۳ تا ۱۵ میلیون تومان متغیر است.
نتیجهگیری
این نمونهها نشاندهنده افزایش شدید هزینههای خدمات آرایشی است. با وجود هزینههای بالا، سود این خدمات همچنان جذاب است و بسیاری را به سمت این حرفه کشانده است. برای ورود به این بازار باید در آموزشگاه های فنی و حرفه ای مدرک آن را اخذ نمود.
تمام موارد فوق برای آقایان و خانم ها در یک رنج قیمت خواهد بود. هرچند این رقم برای خانم های بیشتر است اما این شغل در میان آقایان نیز یک شغل عالی و به عنوان یک منبع درآمد خوب شناخته شده است. آموزشگاه آرایشگری مردانه در کرج خدمات پولسازی را مانند آموزش ماساژ در کرج، آموزش پاکسازی پوست در کرج را آموزش می دهد.