اختلال کم توجهی – بیش فعالی چیست؟ Attention deficit hyperactivity disorder که به صورت مخفف به آن ADHD گفته می شود یک اختلال رفتاری رشدی است که در آن فرد دقت و تمرکز لازم بر روی یک موضوع را نداشته و به همین سبب یادگیری فرد دچار کندی و اختلال می شود.
فرد بیش فعال معمولا از فعالیت های بدنی غیر معمول و بسیار زیاد برخوردار است که با فقدان توجه، رفتارهای تکانشی و یا ترکیبی از این موارد همراه می شود. اگر بیش فعالی در شخص تشخیص داده شود باید حتما تحت نظر یک روانشناس کودک به معالجه و درمان بپردازد. خیلی از افراد مبتلا به بیش فعالی، علاوه بر این اختلال به مشکلات روانی دیگری نظیر افسردگی و یا اختلال دوقطبی مبتلا می شوند.
بیش فعالی یا ADHD شایع ترین اختلال رفتاری در سنین کودکی و بلوغ به حساب می آید به نحوی که حدود 3 تا 5 درصد از کودکان قبل از هفت سالگی به آن مبتلا می شوند. بیش فعالی بیشتر در دوران مدرسه برای کودکان اتفاق می افتد و با افزایش سن این اختلال بهبود نسبی پیدا می کند.
اما قبل از اینکه بخواهید به مرکز درمان مراجعه کنید باید ابتدا تشخیص دهید که آیا کودک شما بیش فعالی دارد یا خیر. معمولا تشخیص بیش فعالی کاری سخت و تخصصی بوده که نیازمند بررسی های کلینیکی و پیشرفته می باشد اما در گام نخست، والدین و آشنایان کودک می توانند با بررسی علائم اصلی، به تشخیص این علائم در کودک خود نزدیک شوند.
هنوز محققین فعال در حوزه ی روانشناسی نتوانسته اند علت قطعی اختلال به بیش فعالی را پیدا کنند اما گمان می رود که جزو بیماری های چند عاملی با ریشه ژنتیکی و مرتبط با محیط باشد. بیش فعالی عموما از پدر به فرزند منتقل می شود و البته عوامل محیطی نیز می توانند این عارضه را تشدید کنند.
بیش فعالی در پسران حدودا دو تا چهار برابر نسبت به دختران بیشتر شایع است. یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در بیش فعال شدن کودک، مشکلات تغذیه یا بهداشتی، روانی نوزاد در چهار هفته ی اول تولد می باشد و یا مصرف سیگار و الکل توسط مادر در دوران بارداری که می تواند کودک را در معرض خطر بیش فعالی قرار دهد.
تحقیقات ویرجینیا داگلاس در کانادا این عقیده را به وجود آورد که هسته اصلی مشکل این کودکان نقص در نگهداری توجه کنترل تکانه ها و نوسان برانگیختگی است. تا فعالیت بیش از حد، این پژوهش ها باعث شد که در چاپ سوم دفترچه آماری تشخیص بیماری های روانی، نام این بیماری به اختلال نقص توجه تغییر یابد.
حدود سه دهه است که اختلال بیش فعالی با سه نشانه اصلی تعریف می شود. این سه نشانه عبارتند از کمبود توجه، بیش فعالی و تکانشگری. این ویژگی ها امروزه به دو مورد کاهش پیدا کرده اند:
بیش فعالی و تکانشگری. علت حذف ویژگی نارسایی توجه آن است که نتایج پژوهش های متعدد نشان داده اند که این کودکان برخلاف تصور قبلی، به طور اساسی دارای کمبود توجه نیستند. بلکه کمبود توجه در آنان، اختلالی ثانویه است.
برای تشخیص اختلال بیش فعالی آزمون قطعی ای وجود ندارد اما اقدامات زیر می تواند نتیجه ای نسبتا دقیق و قطعی به شما بدهد:
روش درمان این بیماری میتواند روان درمانی یا دارویی به تنهایی یا ترکیبی از اقدامات دارویی با اقدامات رواندرمانی باشد. درمان دارویی ADHD براساس داروهای محرک عصبی و غیر محرک استوار است. از جمله داروهای محرک داروی متیل فنیدیت (با نام تجاری قرص ریتالین) و دگزامفتامین است. داروهای غیرمحرک مانند آتوموکستین (مهارکننده بازجذب نوراپینفرین) و داروهای MAOIs میباشند.
درمانهای غیردارویی این بیماری عبارتند از کاردرمانی، گفتار درمانی و درمان شناختی رفتاری، خانواده درمانی، مداخله در مدرسه، آموزش مهارتهای اجتماعی، آموزش مدیریت والدین، تی دی سی اس و نوروفیدبک است. همچنین اخیراً بهبود بیماری ADHD از طریق بازی با کودک (بازیِ درمانی) نیز در بین متخصصین رواج یافتهاست.
بازیهای درمانی اصول درمانی زیادی را دربرمیگیرند و به بچهها کمک میکنند تا دربارهٔ مشکلاتشان گفتگو نمایند. همچنین به آنها مهارتهای ویژه شناختی و رفتاری را یاد میدهد. مثلاً بچهای که مشکلات خودکنترلی دارد مهارتهای مهم اجتماعی مثل رعایت نوبت، گوش دادن به صحبت دیگران، رعایت قوانین بازی و غیره را نیز در حین بازی یادمیگیرد.
درصورت اشتراک علائم بین بیش فعالی و مشکلات پزشکی، آزمایش های پزشکی لازم را انجام دهید و اگر مشکل پزشکی وجود نداشت به یک مرکز درمان مراجعه کنید.ما در مرکز روانشناسی ذهن آرا، متخصصین با تجربه ای را برای تشخیص، ارزیابی و درمان بیش فعالی به کار گرفته ایم.
کودک شما، توسط متخصص مورد ارزیابی قرار می گیرد و در صورت نیاز، تست ها و آزمون های لازم از کودک گرفته می شود. در مرحله ی بعد گزارش آزمون ها و تست های انجام شده به متخصص درمان ارجاع داده می شود و متخصص با توجه به این نتایج و هم چنین بررسی های انجام شده، روند درمانی مشخصی را آغاز می کند.
این درمان می تواند یکی از درمان های کاردرمانی، گفتار درمانی، درمان های شناختی، بازی درمانی، استفاده از دستگاه های تی دی سی اس و نوروفیدبک و یا درصورت نیاز ترکیبی از این درمان ها باشد. در تیم روانشناس، تیم با تجربه ای از متخصصان کودک مشغول فعالیت هستند و تجربه ی بالایی در درمان بیش فعالی دارند. پس می توانید روی ما حساب کنید.