نهار پرسنل از لحاظ قانون کار اجباری است؟ این سوالی است که برای بسیاری از کارکنان و کارفرمایان اهمیت دارد. تامین وعده نهار برای کارکنان هزینهبر است. علاوه بر این لازم است هر روز برای انتخاب و تهیه غذای مناسب وقت و انرژی صرف کنند.
در این میان بسیاری از کارفرمایان با ارائه غذای شرکتی خیال کارکنان را از این چالش راحت میکنند.در واقع با وجودی که تامین نهار به جز در شرایط خاص مشخص شده در قانون برای کارفرمایان اجباری نیست، بسیاری از آنان غذای شرکتی را به عنوان مزیت در اختیار پرسنل قرار میدهند.
چون به خوبی میدانند که چنین مزیتی تاثیر قابل توجهی در افزایش رضایت کارکنان و بهبود عملکرد کسب و کار دارد. در این مطلب قصد داریم در این مورد صحبت کنیم که در چه شرایطی نهار پرسنل از لحاظ قانون کار اجباری است؟
این سوال که نهار پرسنل از لحاظ قانون کار اجباری است یا نه توسط قانون پاسخ داده شده است. مطابق با قانون کار در یک صورت کارفرما موظف به تهیه غذای سازمانی برای پرسنل است. این شرط برای زمانی است که کارکنان برای مدت محدود در یک کارگاه دور از مناطق مسکونی استخدام شده باشند تا کاری معین را انجام دهند.
معمولاً این کارها مربوط به شغلهایی مانند راهسازی و فعالیتهای عمرانی است که امکان تهیه آسان غذا برای خود کارکنان وجود ندارد.در چنین شرایطی لازم است مطابق با قانون کارفرمایان سه وعده غذای مناسب برای پرسنل خود فراهم کنند.
این غذا میتواند ارزان قیمت باشد ولی حداقل یک وعده از آن باید غذای گرم باشد. بنابراین یک راهکار مناسب در این زمینه سفارش غذای شرکتی سالم و به صرفه توسط کارفرمایان است.
بنابراین تنها در یک شرایط نهار پرسنل از لحاظ قانون کار اجباری است و آن دور بودن کارگاه از منظقه مسکونی عنوان شده است. در سایر شرایط الزامی به تامین غذای سازمانی نیست و ارائه آن یک مزیت شغلی محسوب میشود.
این مزیت شغلی به حق نهار هم معروف است. البته همانطور که توضیح دادیم، فقط در شرایط خاصی به عنوان حق به حساب میآید و در بیشتر موارد مزیت است. در واقع کارکنان نمیتوانند برای مطالبه حق نهار خود از کارفرما شکایت کنند.
همچنین کارفرمایان باتجربه میدانند که تغذیه سالم در سلامت و بهرهوری کارکنان نقش مهمی دارد. علاوه بر این همهی کارکنان تمام وقت باید وعده نهار را در محل کار صرف کنند. بنابراین بسیاری از کارفرمایان صرف نظر از اینکه نهار پرسنل از لحاظ قانون کار اجباری است یا نه آن را به عنوان مزیت به پرسنل خود ارائه میدهند.
در پاسخ به سوال نهار پرسنل از لحاظ قانون کار اجباری است باید به حق نهار هم اشاره کنیم منظور از حق نهار همان تهیه غذای سالم و گرم برای کارکنان است. در شرایطی برخی کارکنان به هر دلیلی امکان یا زمان تهیه غذای مناسب برای خود را ندارند که در این صورت کارفرما موظف به تهیه غذای سازمانی است.
در شرایط کاری معمول هم ممکن است کارفرما تصمیم بگیرد برای افزایش رضایت و بهرهوری پرسنل خود حق نهار را به عنوان مزیت به آنان ارائه دهد. در این صورت کارفرمایان برای تحقق این هدف دو راهکار پیش رو دارند.
هم میتوانند هزینه غذای کارکنان را به آنان پرداخت کنند و هم میتوانند غذای سازمانی را به صورت روزانه در اختیار کارکنان قرار دهند.در صورت انتخاب روش اول توسط کارفرمایان، هزینه حق نهار باید به صورت ماهانه مطابق با مبلغ تعیین شده توسط وزارت کار به پرسنل پرداخت شود.
این مبلغ به صورت سالانه توسط در قالب یک مصوبه محاسبه و اعلام میشود و در واقع یک کمک هزینه است. همچنین برخی شرکتها مبلغ حق نهاری را به عنوان مزایای شغلی در قرارداد کاری کارکنان قید میکنند.
در صورت انتخاب روش دوم هم کارفرمایان میتوانند از کترینگهای ارائه دهندهی غذای شرکتی کمک بگیرند. میتوان گفت روش دوم راه حل بهتری محسوب میشود. چون تهیه غذای سالم و گرم برای کارکنان در سلامت جسمانی و روانشناختی آنان تاثیر مثبتی دارد.
بنابراین انرژی و رضایت بیشتری برای انجام وظایف شغلی خود دارند و کاراتر عمل میکنند. در این زمینه تهیه غذای هفت و نیم میتواند به شرکتها در تامین رضایت کارکنان کمک زیادی کند.
البته در اینجا باید به چند نکته اشاره کنیم. اولین نکته این است که در شرایط مربوط به الزام کارفرما برای تهیه غذای سازمانی مطابق با قانون کار پرداخت هزینه حق نهاری کافی نیست و باید سه وعده غذا فراهم شود.
نکته دوم در مورد معافیت مالیاتی و بیمهای حق نهاری است. مطابق با قانون حق نهاری به دلیل اینکه جزئی از مزایای شاغلین محسوب میشود، معاف از مالیات بر حقوق است. ولی مشمول بیمه میشود.
چه سازمانها بخواهند مطابق قانون غذای کارکنان را تامین کنند یا بدون توجه به این که نهار پرسنل از لحاظ قانون کار اجباری است یا نه قصد تامین غذای پرسنل خود را داشته باشند، لازم است غذای مورد نظر را سالم و باکیفیت ارائه دهند.
چون ارائه نهار شرکتی سالم، بهداشتی و باکیفیت در ارتقای سلامت کارکنان هم موثر است. بنابراین هم با ایجاد انگیزه برای کارکنان، آنها به تلاش بیشتر تشویق میشوند و هم با بهبود شرایط سلامت جسمی و ذهنی آنان، زمینه برای انجام بهینه وظایفشان فراهم خواهد شد.
از دیگر مواردی که باید به عنوان مزیت تهیه غذای سازمانی برای پرسنل اشاره کنیم، افزایش تمرکز کاری، بهبود روحیه و انرژی کارکنان در روزهای خستهکننده و معمول کاری است.
برای تحقق این هدف بهتر است شرکتها، طبخ و توزیع غذای پرسنل خود را به یک کترینگ خوشنام و معتبر بسپارند. کترینگ هفت و نیم به عنوان برند حرفهای، کلیه مراحل تهیه غذای مشتریان خود را به صورت استاندارد و حرفهای انجام میدهد. هدف اصلی تهیه غذای سالم و خوشطعم برای مشتریان است و در این مسیر از بهترین مواد اولیه و فرایندهای طبخ غذا استفاده میشود.
در این مطلب در مورد پاسخ سوال نهار پرسنل از لحاظ قانون کار اجباری است صحبت کردیم و به منافع این کار برای پرسنل و شرکتها رسیدیم. همچنین متوجه شدیم که سازمانها برای تهیه غذای سازمانی باید این غذا را سالم، بهداشتی و با کیفیت بالا به کارکنانشان ارائه دهند.
در غیر این صورت اهداف مورد نظر از این کار یا در واقع منافع کارکنان و شرکت محقق نخواهد شد. چون کارکنان در صورت دریافت غذای بیکیفیت، علاوه بر نارضایتی احساس بیارزش شمردن از جانب سازمان را هم دریافت میکنند.
درمقابل سازمانهایی که غذای پرسنل را از کترینگهای حرفهای و شناخته شده تهیه میکنند، میتوانند رضایت کارکنانشان را جلب کنند و مطئن باشند که مبالغ هزینه شده به بهترین نحو به عنوان نوعی سرمایهگذاری به شرکت باز میگردد.