پارس ناز پورتال

چه مقدار چای سبز را مصرف کنیم

چه مقدار چای سبز را مصرف کنیم
 
چای سبز دارای خواص درمانی زیادی است و از هزاران سال پیش تاکنون در آسیا بطور سنتی برای درمان سرماخوردگی استفاده شده است از چای سبز برای درمان ( سرفه، آسم، تهوع و استفراغ، اسهال، به عنوان قابض، به عنوان دیورتیک، برای کاهش کلسترول خون، جلوگیری از حمله قلبی، پیشگیری از سرطان، افزایش بارداری، کاهش نشانه های مرتبط با یائسگی، افزایش هوشیاری ذهنی، جلوگیری از پوسیدگی دندان، تسکین اضطراب، محافظت پوست از آسیب نور خورشید، کمک به کاهش وزن ) استفاده می شود.

تفاوت چای ( سبز، اولانگ ( Oolang ) و سیاه ) در طرز تهیه آنها و چگونگی پردازش آنها است چای را از برگ های گیاه کاملیا سیننسیس تهیه می کنند. این گیاه در مناطق معتدل از چین، هند، سریلانکا، اندونزی، کنیا، مالاوی، ترکیه، پاکستان پرورش داده می شود چای سبز بیشتر از هند و سریلانکا تهیه می شود.

کپسول چای سبز یک مکمل غذایی است که در کاهش وزن از آن استفاده می شود. در آمریکا فروش چای سبز و عصاره چای سبز توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA  ) تنظیم می شود. چای سبز حدود ۴۰۰۰ سال است که در چین به عنوان یک گیاه دارویی شناخته شده است. چای سبز به آرامی بخارپز شده و سپس خشک می شود لذا بسیاری از خواص شیمیایی چای که برای سلامتی مفید است حفظ می شود عصاره چای سبز یک فرم متمایز شده از چای سبز است که به عنوان یک مکمل غذایی به فروش می رسد که معمولا به صورت کپسول است ولی گاهی به صورت مایع بسته بندی می شود.

چای سبز حاوی گروهی از ترکیبات به نام پلی فنل ( Catechin ) است که این پلی فنل ها دارای خاصیت آنتی اکسیدان قوی هستند. مواد غذایی ( انگور، انواع توت ها و شکلات سیاه ) نیز دارای آنتی اکسیدان قوی هستند. آنتی اکسیدان ها بدن را از آسیب رادیکال های آزاد ( تغییر سلول ها، آسیب DNA و حتی مرگ سلول ها ) که در طول فرایند متابولیک بدن آزاد می شود محافظت می کنند این رادیکال های آزاد در اثر سموم محیطی، نور ماورای بنفش و تابش خورشید افزایش می یابند. دانشمندان معتقدند که رادیکال های آزاد به ( روند پیری، همچنین توسعه تعدادی از مشکلات سلامتی مانند سرطان و بیماری های قلبی ) کمک می کند.

چای سبز و خواص درمانیآنتی اکسیدان ها با رادیکال های آزاد واکنش می دهد و آنها را خنثی می کنند. برگهای چای سبز حاوی ۳۰ – ۴۰ % پلی فنل آنتی اکسیدان است ولی چای سیاه ۳ – ۱۰ % پلی فنل دارد. چای سبز ترکیبات کافئین نیز دارد  که محرک سیستم عصبی مرکزی است و قدرت فکری را بالا و تمرکز را افزایش می دهد. البته چای سبز بدون کافئین نیز وجود دارد. همه انواع چای حاوی ترکیبی به نام تانن هستند که تانن یک قابض است که به کم کردن ترشحات و خونریزی کمک می کند. و در اسهال استفاده می شود. یک مطالعه نشان داد است کسانیکه از چای سبز مصرف کردند کمتر با بیماری های قلبی عروقی ( حمله قلبی، سکته مغزی) می میرند. و این عمل را چای سبز با کاهش لخته شدن خون انجام می دهد. ادعاهایی مبنی بر تاثیر چای سبز، سیاه و سفید در جلوگیری از سرطان ( پوست، مری، معده، روده بزرگ، لوزالمعده، ریه، مثانه، پروستات و پستان ) وجود دارد. لذا در کشور هایی مانند ژاپن  که بطور منظم چای سبز می نوشند نرخ ابتلا به سرطان کاهش یافته است. یک مطالعه نشان داده است که زنان در محدوده ۵۰ سال سن که روزانه از ۳ فنجان چای سبز استفاده کرده اند در آنها احتمال ابتلا به سرطان پستان ۳۷ % کمتر از زنانی بود که چای سبز نمی نوشیدند.
تحقیقات نشان داده است که ۳ فنجان چای سبز در روز می تواند ۲۴۰ -۳۲۰ میلی گرم از پلی فنل ها را فراهم کند فقط یک فنجان از چای سبز می تواند ۲۰ – ۳۵ میلی گرم ۳ گالات ( EGCG ) ایجاد کند که بالاترین فعالیت آنتی اکسیدان را در ترکیبات کاتچین چای سبز ایجاد می کند تحقیقات جدید نشان داده است که مصرف کنندگان چای سبز در معرض خطر کمتری نسبت به عفونت های ویروسی و باکتریایی ساده  بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، سکته مغزی، بیماری پریودنتال و پوکی استخوان  قرار می گیرند.
مطالعات کشت سلولی نشان می دهد که پلی فنل های چای سبز سبب توقف چرخه سلولهای سرطانی می شود ولی در سلول های طبیعی تغییراتی ایجاد نمی کند یک مطالعه نشان داد اثرات ECGC موجود در چای سبز در کراتینوسیت ( نوع اصلی سلول های اپیدرمی و یا پوست ) نشان داد که این ترکیب چای سبز سبب هدایت سلول سرطانی به حالت عادی می شود
مطالعات انجام شده بر روی موش نشان داده است که پلی فنل های موجود در چای سبز سبب کاهش سطح ( گلوکز خون، چربی و کلسترول ) می شود. برخی مطالعات نشان داده است که چای سبز متابولیسم بدن و اکسیداسیون چربی را افزایش می دهد. لذا باعث کاهش چربی زیر پوست می شود و در صورتی که همراه با رعایت رژیم غذایی مصرف شود. در کاهش وزن به طور سحرآمیز موثر است. تحقیقات نشان داده است که چای سبز باعث افزایش کلسترول خوب ( HDL ) و کاهش کلسترول مضر ( LDL ) می شود

چای سبز برای بیماریهای ( ام‌ اس، پارکینسون و آلزایمر ) مفید است.

پلی فنول های چای سبز فعالیت آمیلاز بزاق ( آنزیم تجزیه کننده قندها ) را مهار می‌کند.

چای سبز در رفع تعدادی از عفونت های باکتری، قارچی و ویروسی نیز مفید است.

چای سبز ممکن است به کاهش التهاب در بیماری کرون و کولیت اولسروز کمک کرده و از ابتلا به سرطان روده جلوگیری شود.

مطالعات نشان داده است که چای سبز در بیماران دیابتی به کنترل سطح قند خون کمک کرده و هموگلوبین ( A1C ) را کاهش می دهد.

مطالعات بالینی نشان داده است که مصرف چای سبز ممکن است سوخت و ساز بدن را تقویت کرده و به سوزاندن چربی کمک کند یک مطالعه دیگر نشان داده است که ترکیب چای سبز و کافئین در افرد چاق برای کاهش وزن موثر است
طرز تهیه چای سبز

چای سبز و خواص درمانیچای طبیعی سیاه و سفید از تخمیر و پلاسیده کردن برگ های چای به دست می آید که این تخمیر سبب تغییر در ( رنگ، عطر و طعم چای ) و همچنین سطح کافئین و تانن آن را افزایش می یابد. در حالی که چای سبز از برگ های چای خشک کمی بخار پز شده که سریع خشک می شود تهیه می شود و تخمیر نمی شود لذا رنگ آن سبز است. فلاونوئید های موجود در چای سبز مسئول عطر و طعم آن است.
موارد منع مصرف چای سبز

مصرف زیاد چای سبز می تواند مضر باشد لذا اعتدال را رعایت کنید.

مصرف بیش از حد چای سبز با سوخت و ساز آهن تداخل نموده و سبب کم خونی فقر آهن می شود.

افرادی که دارای مشکلات قلبی، فشار خون بالا، مشکلات کلیه، مشکلات کبدی، زخم معده، اختلالات روانی ( مخصوصاً اضطراب ) هستند نباید چای سبز مصرف کنند

افرادی که مبتلا به کم خونی، دیابت، گلوکوم و یا پوکی استخوان هستند قبل از مصرف چای سبز از پزشک خود سوال نمایند.

افرادی که به مدت طولانی کافئین ( از جمله کافئین چای سبز ) می نوشند ممکن است دچار تحریک پذیری، بی خوابی، تپش قلب، و سرگیجه شوند لذا مصرف بیش از حد کافئین، فرد را دچار حالت ( تهوع، استفراغ، اسهال، سردرد و از دست دادن اشتها ) می کند. اگر شما با نوشیدن مقدار زیادی از چای سبز استفراغ و یا اسپاسم شکم پیدا کردید ممکن است دچار مسمومیت با کافئین شده باشید لذا اگر نشانه های شما شدید است مقدار مصرف کافئین را کاهش داده و به پزشک مراجعه کنید.

زنان باردار و شیرده از خوردن چای سبز اجتناب کنند.

مصرف چای سبز در کودکان توصیه نمی شود.
مقدار مصرف چای سبز

معمولا مصرف چای ( سبز و سیاه ) بیشتر از ۲ تا ۳ لیوان در روز از نظرغذایی نه تنها مفید نیست، بلکه برای سلامتی مضر می باشد مصرف زیاد نوشیدنی‌هایی مثل چای به ‌شدت مضر است و باعث می‌شود آب و الکترولیت‌ها از بدن دفع شوند. بنابراین مصرف زیاد این نوشیدنی‌ها می‌تواند منجر به اختلال آب و الکترولیت در بدن شود. ازطرف دیگر با مصرف زیاد چای ترکیبات آلکانوئیدی موجود در آن می‌تواند مشکلات تحریک‌پذیری و مشکلات عصبی را در پی داشته باشد. این در حالی است که مصرف متعادل آن یعنی ۲ تا ۳ لیوان در روز ( ۲۴۰ – ۳۰۰ میلی گرم از پلی فنل ها ) می‌تواند در بدن آرامش ایجاد کند. یا ۱۰۰ – ۷۵۰ میلی گرم از عصاره استاندارد چای سبز در روز توصیه می شود. محصولات عاری از کافئین چای سبز نیز در دسترس می باشد. و کسانیکه با مصرف چای سبز دچار تحریک پذیری و بی خوابی می شوند می توانند استفاده کنند.
روش دم کردن چای سبز

چای سبز و خواص درمانییک قاشق مرباخوری از چای سبز را در یک لیوان ریخته و سپس آب جوش را به آن اضافه کنید و ظرفی را روی درب آن قرار دهید ۸ دقیقه صبر کنید تا عصاره آن آزاد شود سپس چای را از صافی عبور داده و مصرف کنید.
چگونه یک فنجان از چای سبز تهیه کنیم

چای سبز و خواص درمانییک قاشق چای خوری ( ۵ گرم ) از چای سبز را در یک صافی بریزید و صافی را روی درب یک لیوان بگذارید. سپس یک لیوان آب جوش را بر روی چای درون صافی بریزید  چای سبز درون صافی را حدود ۳ دقیقه درون لیوان محتوی آب جوش نگه دارید اگر بیشتر نگه دارید تلخ ی شود. سپس صافی محتوی چای را از لیوان خارج کنید و برای چند لحظه اجازه دهید تا چای سرد شود و سپس آنرا مصرف کنید.
برای طعم چای می توانید مقداری آب لیمو به آن اضافه کنید.
در صورتی که اضافه وزن ندارید برای کاهش طعم تلخ چای می توانید نصف قاشق چایخوری شکر به آن اضافه کنید.
طرز تهیه دمنوش چای سبز لاغری

چای سبز و خواص درمانی

ابتدا فنجان را با آب ولرم بشویید و سپس یک عدد از دونوش کیسه ای را درون فنجان گذاشته و به آن آب جوش اضافه کنید ۳ – ۵ دقیقه صبر نمایید و سپس مصرف کنید.
روش نگهداری چای سبز

چای سبز را در ظرف فلزی نگهداری کنید.
ظروف پلاستیکی برای نگهداری چای سبز مناسب نیستند.
برای تازه و معطر نگهداشتن چای سبز آن را در ظرفی تیره ریخته و در چای تاریک دور از نور و رطوبت نگهداری نمائید.