جستجو در پارس ناز

روش های درمان زخم ؛ بهترین آنتی بیوتیک ها برای درمان زخم باز و بسته

روش های درمان زخم ؛ بهترین آنتی بیوتیک ها برای درمان زخم باز و بسته

برای درمان زخم روش‌های متعددی وجود دارد؛ با اینکه روش‌های درمان زخم باز و درمان زخم بسته متفاوت‌اند؛ اما در حالت کلی ممکن است یکسری اقدامات مشترک بین درمان خانگی زخم بسته و درمان خانگی زخم باز وجود داشته باشد.

 

این اقدامات شامل مصرف آنتی بیوتیک، بخیه، پانسمان، جراحی، درمان موضعی، استفاده از ‍پماد، استفاده از کرم، درمان خوراکی و در نهایت مراقب از زخم است. نکته قابل توجه در خصوص درمان‌های زخم، این است که روش‌های درمان زخم عمیق با درمان زخم سطحی متفاوت است. چون ممکن است برای درمان زخم چرکی مجبور شوید به دکتر مراجعه کنید و اقدامات پیشرفته‌تری در خصوص درمان انجام دهید.

 

درمان زخم باز

بیشتر زخم‌های باز خفیف‌اند؛ به‌طوری که می‌توانید آنها را در خانه درمان کنید. این نوع از زخم‌ها، بر اثر موقعیت‌هایی مانند برخورد تصادفی با اجسام برنده و نوک تیز اتفاق می‌افتند. برای درمان انواع زخم‌های باز، باید به‌سرعت وارد عمل شوید. این موضوع بسیار مهم است و ارتباطی به سطحی یا عمیق بودن زخم ندارد.

 

با اینکه برخی از زخم‌های باز را می‌توانید در خانه درمان کنید؛ اما باید توجه داشته باشید که تمامی زخم‌های باز به‌روش‌های سنتی و قدیمی قابل درمان نیستند. برای مثال، زخم‌های سوراخ‌شدگی و جدا‌شدگی هرگز در خانه قابل درمان نیستند. از‌این‌رو برای درمان زخم باز در خانه حتما باید زخم شما خفیف باشد. 

 

آنتی‌بیوتیک برای درمان زخم باز

انواع وسیعی از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان زخم‌های باز وجود دارد. البته مصرف آنها به نکات بسیار مهمی بستگی دارد؛ برای مثال ابتدا باید بدانید که علت عفونت زخم شما چیست؛ آیا آنتی‌بیوتیک مصرفی با شرایط جسمانی شما سازگار است؟ یا اینکه شما تا چه حد مجاز به مصرف آنتی‌بیوتیک هستید.

 

در بیان ساده‌تر، ابتدا باید از شرایط بدن خود آگاهی کسب کنید؛ سپس ضمن پیروی از دستورالعمل‌های پزشک، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها را آغاز کنید. چند مورد از آنتی‌بیوتیک‌هایی را که برای درمان زخم باز استفاده می‌شوند باهم بررسی می‌کنیم:

 

  • سفتریاکسون (Ceftriaxone)
  • سفتازیدیم (Ceftazidime)
  • کلیندامایسین (Clindamycin)
  • مترونیدازول (Metronidazole)

 

توجه داشته باشید که هر یک از این داروها، دارای مکانیسم عمل، طیف اثر یا  واکنش‌های نامطلوب برای استفاده هستند. فراموش نکنید که آنتی‌بیوتیک‌ها فقط شامل کپسول نیستند. بلکه روش‌های مصرفی آنها متفاوت است؛ برای مثال ممکن است نیازی به مصرف کپسول نباشد و پزشک استعمال خارجی را تجویز کند. لازم‌به‌ذکر است که پماد تتراسایکلین برای زخم باز انتخاب مناسبی است. 

آنتی‌بیوتیک برای درمان زخم باز

پانسمان زخم باز

اگر زخم دارید و زخم‌تان خونریزی آنچنان زیادی ندارد،‌ مراحل پانسمان را می‌توانید در خانه نیز انجام دهید. اما، همیشه این نکته را در نظر داشته باشید که پانسمان زخم باز باید مرتب عوض شود. همچنین زخم باید به‌مدت ۵ روز تمیز و خشک بماند‌. از طرف دیگر، استراحت نیز در ترمیم زخم بسیار مهم است.   

 

در حالت کلی، برای انجام یک پانسمان صحیح مراحل زیر را دنبال کنید:

 

  • دست‌های خود را با آب و صابون بشوئید؛

 

  • پانسمان کهنه را داخل کیسه‌ی پلاستیکی قرار دهید و جدا از دیگر زباله‌ها دور بیندازید؛

 

  • محل زخم را به‌آرامی ضد عفونی کنید تا تمام آلودگی‌ها از بین بروند؛

 

  • با استفاده از گاز استریل روی زخم را به‌آرامی خشک کنید (توجه داشته باشید که استفاده از گاز استریل بسیار مهم است)؛

 

  • سعی کنید زخم را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید؛

 

  •  مجدد روی زخم را ببندید تا از ورود هرگونه میکروب به سطح زخم جلوگیری شود. 

 

برای کنترل درد و سوزش زخم،‌ می‌توانید از داروی استامینوفن استفاده کنید؛ اما هرگز از داروی آسپرین استفاده نکنید. چون این دارو، نوعی محرک برای خونریزی است و روند بهبود زخم را کند می‌کند.  

 

درمان موضعی زخم باز

چگونگی درمان موضعی زخم باز، به نوع و عمق زخم بستگی دارد. اینکه زخم در کدام قسمت از بدن ایجاده شده است، اینکه خون‌ریزی دارد یا خیر، اینکه درد دارد یا خیر. ابتدا باید پاسخ این سوالات را بدانید و س‍پس نسبت به درمان زخم اقدام کنید. با‌این‌ حال، درمان موضعی زخم باز شامل نکات مراقبتی زیر است:

 

  • تمیز کردن زخم
  • استفاده از محلول‌های ضدعفونی
  • بستن زخم
  • مراقبت‌های دوره‌ای

 

فراموش نکنید که زخم‌های باز باید هرچند روز یکبار بررسی شوند. از‌این جهت که از پیشرفت درمان اطمینان حاصل شود و وجود هر گونه علائم عفونتی تشخیص داده شود.اگر زخم شما بسیار عمیق است، ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشید تا روش‌های درمانی پیشرفته‌تری اعمال شود.

 

برای خدمات زیبایی، بررسی وضعیت موها و مشکلات مو و بیماری‌های پوستی، باید به دکتر پوست و مو مراجعه کنید. مهم‌ترین خدمات پوست، مو و زیبایی که متخصص پوست ارائه می‌دهد، بررسی و تشخیص مشکلات پوستی و بررسی وضعیت ناخن‌ها و عمل زیبایی است.

 

دکتر پوست، ‌مو و زیبایی در لیزر درمانی پوست، مراقبت از ناخن و دست‌، رفع موهای زائد و تاتو، درمان لک‌های پوستی و جوانسازی پوست، موخوره، درمان چین و چروک پوست، کاشت مو و درمان ریزش مو تخصص کافی دارد.

 

درمان خوراکی زخم باز

۱. مصرف داروهاممکن است پزشک شما داروهایی را تجویز کند که به کنترل درد، کاهش التهاب و پیشگیری از عفونت زخم کمک کنند. این داروها به‌طور معمول شامل ضدبیوتیک‌ها و ضد التهاب‌ها هستند. 

 

۲. تغذیه مناسب: رعایت این موضوع، باعث تقویت سیستم ایمنی و بهبود سریع‌تر زخم می‌شود. برخی از مواد غذایی مفید شامل پروتئین‌های با کیفیت، ویتامین C، روی، آهن و زینک هستند. همچنین، از مصرف مواد غذایی غنی از مغذی‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها (مانند میوه‌ها و سبزیجات) نیز غافل نشوید.

 

۳. مصرف مکمل‌های تغذیه‌ایدر برخی موارد، پزشک ممکن است مکمل‌هایی مانند مکمل‌های پروتئینی، ویتامین‌ها و مواد معدنی را توصیه کند تا فرآیند بهبود زخم را تسریع کنند.

 

خوب شدن سریع زخم باز

اگر زخم باز از نوع سطحی باشد، با انجام یک‌سری مراقبت‌ها می‌توانید به روند بهبود آن سرعت ببخشید. برای مثال به بهداشت زخم خود دفت کنید، پانسمان آن را مرتب عوض کنید، به‌تغذیه و سبک زندگی خود دقت کنید. اما باید توجه داشته باشید که خوب شدن سریع زخم، فقط به عملکرد شما بستگی ندارد. بلکه مربوط به موارد مهم دیگری نیز است. 

 

محققی که این مطالعه را انجام داده است، «موراسو» نام دارد. او در یک تحقیق چندین نوع زخم را باهم مقایسه کرد و به نتایج عجیب و مهمی دست یافت. به‌عنوان مثال، اینکه شرایط بهبود زخم، به‌طور مستقیم با نوع زخم مرتبط است.

 

در صورت داشتن زخم‌های این‌چنینی به دکتر پوست مراجعه کنید. دکتر پوست با تخصص و دانش خود و بر اساس تشخیصی که می‌دهد؛ می‌تواند بهترین روش درمان را به شما پیشنهاد دهد.

 

طیف وسیعی از بیماری‌ها و وضعیت‌های مربوط به پوست، مو و امور زیبایی از سوی متخصص پوست و مو پیگیری و درمان می‌شود. برای رفع مشکلاتی که برای ناخن‌ها، پوست بخش‌های مختلف بدن یا موها پیش می‌آید، پزشکان دارای تخصص در این زمینه‌ها تجویزات مناسب دارند.

 

درمان زخم بسته

زخم‌های بسته، براساس ضربه‌های غیر نافذ ایجاد می‌شوند. در این نوع زخم‌ها با وجود سالم ماندن پوست، ممکن است ماهیچه‌ها، استحوان‌ها و اندام‌های داخلی بدن آسیب ببینند. همچنین برخلاف زخم‌های باز، در زخم‌های بسته پوست سالم و دست نخورده باقی می‌ماند؛ چون بافت زیرین به‌صورت مستقیم در معرض فضای خارجی قرار ندارد. 

 

ه‌طور معمول، زخم‌های بسته بعد از سقوط یک جسم سنگین روی بدن ایجاد می‌شوند. انواع زخم‌های بسته شامل کوفتگی‌ها، هماتوم و آسیب ناشی از ضربه است. در موارد شدید، این نوع زخم‌ها پس از جراحی با اعمال بخیه یا منگنه پزشکی بسته می‌شوند.

درمان زخم بسته

چه زمانی برای درمان زخم باید به پزشک یا اورژانس مراجعه کرد؟

 

در صورتیکه زخم شما با رو‌های خانگی بهبود می‌یابد، نیازی به مراجعه به پزشک نیست. اما اگر زخمتان بسیار عمیق است و خون‌ آن بند نمی‌آید، بدون شک باید به اورژانس و سپس به دکتر پوست مراجعه کنید.

 

زیرا پزشکان از روش‌های تخصصی‌تر کمک می‌گیرند. برای مثال، اگر زخم باز از نوع سوراخ شدگی باشد، دستور می‌دهد که فرد واکسن کزاز تزریق کند. درهرحال، بهتر است شما در صورت بروز موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

 

  • عمق زخم‌تان بیشتر از ۲ سانتی متر باشد؛
  • با فشار مستقیم دست خون‌ریزی متوقف نشود؛
  • خون‌ریزی بیشتر از ۲۰ دقیقه ادامه داشته باشد؛
  • خون‌ریزی ناشی از تصادف بسیار شدید باشد؛
  • زخم‌ها ناشی از له‌شدگی و سوختگی  شدید باشند؛
  • زخم‌ها ناشی از گازگرفتگی باشند (انسان و حیوان)؛
  • زخم‌ها آلوده به میکروب یا گرد و خاک باشند؛

 

مراجعه به پزشک متخصص، برای زخم‌های مقاوم به درمان‌های خانگی ضروری است. خوشبختانه، شما ساکن هرشهری که باشید، به‌راحتی به بهترین متخصص پوست شهرتان دسترسی خواهید داشت. برای مثال، اگر ساکن تهران هستید، از میان بیش از ۱۱۱ دکتر پوست تهران می‌توانید با مراجعه به متخصص مورد نظر خود، مراقبت‌های پزشکی مورد نیاز خود را دریافت کنید.

 

با مراجعه به دکتر پوست تهران، می‌توانید خدمات پوست، مو و زیبایی همچون امور مربوط به مو، ناخن و زیبایی پوست خود را پیش ببرید. متخصص پوست و مو تهران، دانش کافی برای درمان بیماری‌های پوستی مثل لک‌های پوستی، خشکی پوست، موخوره، آکنه و اگزما را دارد. بهترین دکتر پوست و مو تهران می‌تواند انواع جراحی پلاستیک، لیزر موهای زائد، PRP، بوتاکس و لیزر مو را انجام دهد.

 

منبع: https://drdr.ir/mag/wound-healing-guide/