پارس ناز پورتال

رابطه رژیم و گرفتگی رگ ها

مجموعه : رژیم و تغذیه
رابطه رژیم و گرفتگی رگ ها

هنگامی که پلاک های از جنس ( چربی، کلسیم، کلسترول، فیبرین و مواد زائد سلولی ) به تدریج در دیواره داخلی سرخرگ ها تشکیل و سبب تنگی و سفت شدن عروق گردد عبور جریان خون مشکل می شود که به آن تصلب شرائین یا آترواسکلروز گفته می شود. فردی که دارای بیماری تصلب شرائین است از مشکل خود اطلاعی ندارد و علائم وقتی بروز می کند که مشکل به شدت پیشرفته شود و سبب تنگی عروق قلب شود و علائم ( درد قفسه سینه، حمله قلبی، سرگیجه، نامنظم شدن ضربان قلب، تنگی نفس، حالت تهوع و تعریق زیاد ) به علت نرسیدن اکسیژن کافی به قلب پیدا می شود.

و یا قطعه ای از رسوبات از دیواره رگ جدا شده و در جریان خون حرکت کرده و در نقطه ای دورتر یک سرخرگ را مسدود می کند و سبب آمبولی شود و علائم آمبولی بسته به محل درگیر ایجاد می شود. یک رژیم غذایی مناسب می تواند از تصلب شرائین جلوگیری کند.
فیبر های محلول در تصلب شرائین مفیدند

یک رژیم غذایی غنی از غذاهای گیاهی بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری است این رژیم غذایی باید غنی از سبزیجات سرشار از فیبر محلول مانند ( جو، لوبیا، گلابی یا سیب ) که توانایی محدود کردن جذب کلسترول و بسیاری از مواد سمی ( عامل آسیب شریان ها ) را در بدن داشته باشد.
نقش ویتامین ها در بیماری آترواسکلروز

مشخص شده است که کمبود ویتامینهای ( B6 ، ویتامین E ، متیونین، منیزیم و سلنیوم ) مسئول چسبندگی و کاهش جریان خون هستند. بسیاری از سبزیجات حاوی ویتامین B6 و حبوبات سرشار از پروتئین های گیاهی با محتوای بالای متیونین هستند. سبزیجات را می توان جایگزین منابع غذایی با منشاء پروتئین حیوانی  ( دارای مقدار کلسترول بالا ) کرد.
مواد معدنی و آترواسکلروز

خوردن غذاهای غنی از پتاسیم و سدیم پایین به از بین بردن آب زیاد بدن کمک می کند کاهش سطح سدیم به کاهش فشار خون کمک می کند. غذا های غنی از پتاسیم عبارتند از ( سیب زمینی، کیوی، موز، گوجه فرنگی، هلو یا انگور ) می باشد.
آنتی اکسیدان ها و اترواسکلروز

خوردن سبزیجات به معنی خوردن بسیاری از آنتی اکسیدان هایی است که مسئول اکسیداسیون سلول های عروقی هستند مهم ترین آنتی اکسیدان ها، سبزیجات دارای فرم بتاکاروتن هستند که در بدن به ( ویتامین A ) تبدیل می شود.
سبزیجات دارای فرم پروویتامین A شامل سبزیجات سبز (تیره، نارنجی، قرمز، زرد ) که با مصرف مواد غذایی مانند ( هویج، خرفه، شاهی، گل گاوزبان، ریحان، کدو، خربزه، هندوانه، کلم بروکلی، موز، سیب، آلو، پرتغال، تمشک، انبه و غیره ) بدست می آید.
ویتامین C دارای آنتی اکسیدان با اهمیت کمتر که در بسیاری از غذاهای گیاهی مخصوصاً در مرکبات ( پرتغال، لیمو، نارنگی و غیره ) وجود دارد که در جلوگیری از تصلب شرائین مفید هستند مصرف روزانه یک لیوان آب پرتغال بهترین دارو برای جلوگیری از بیماری سخت شدن شریان ها است.
غذاهای سرخ شده و کنسروی در سخت شدن عروق موثر است

از خوردن مواد غذایی کنسرو شده ( با منشاء حیوانی یا گیاهی ) به دلیل سدیم بالا پرهیز شود.
خوردن گوشت قرمز و غذاهای سرخ شده را محدود و در صورت داشتن بیماری سخت شدن شریان ها از خوردن آن ها اجتناب کنید زیرا این غذاها دارای کلسترول بالا هستند.

زرده تخم مرغ حاوی مقدار زیادی کلسترول است اما سفیده تخم مرغ سرشار از لسیتین است مصرف ۱ – ۲ عدد تخم مرغ در هفته مشکلی برای بیماری تصلب شرائین ایجاد نمی کند.
قند ها در تنگی عروق مضرند

از خوردن غذاهای با قند بالا اجتناب کنید زیرا سبب چاقی و غلظت خون می شوند مصرف این غذاها را به نیم لیتر در روز به صورت رقیق شدن در دوزهای مختلف محدود کنید.
قهوه و تنگی عروق

قهوه می تواند در کبد سطح کلسترول را بالا ببرد ولی نه قهوه موجود در چای ( مخصوصا چای سبز ) که برای بیماریهای گردش خون بسیار مناسب است لذا به نظر می رسد علاوه بر کافئین موجود در قهوه ماده دیگری در آن وجود دارد که برای تصلب شرائین مناسب نیست. چای سبز کلسترول خون را کاهش می دهد و سبب روان شدن خون و قلب را از آنژین صدری و حمله قلبی محافظت می کند.